written by
Melissa V.

Help! Mijn kind wil niet meer naar school! Schoolmoeheid herkennen en aanpakken

Voor ouders 1 min

Heeft je kind alweer geen zin om naar school te gaan? Hoor je alleen maar geklaag over de lessen, of wil je kind weer thuis blijven omdat hij buikpijn krijgt van al dat huiswerk? Je zoon of dochter is niet de enige: ieder kind heeft weleens geen zin om naar school te gaan. Hoe ouder het kind is, hoe erger het zelfs vaak met zijn of haar motivatie gesteld is. Schoolmoeheid schaadt zowel het welzijn als de schoolprestaties van je kind. Maar hoe herken je schoolmoeheid precies? Hoe kan je daar als ouder het beste mee omgaan? In deze blog geven we je een aantal waardevolle tips.

Wat is schoolmoeheid?

'Ik heb echt geen zin in huiswerk, ik wil eerst nog even gamen!'

Veel ouders zullen zo’n kreet als hierboven wel herkennen. Natuurlijk klagen kinderen weleens over al het huiswerk, of over dat vak biologie waar hij of zij maar niet mee vooruitkomt. Betekent dat dan ook dat je kind schoolmoe is? Helemaal niet. We hebben het pas over schoolmoeheid als een kind tegen alles opziet dat met school te maken heeft. Dan zegt hij of zij bijvoorbeeld dit:

'Ik kan het niet meer. Ik krijg zelfs buikpijn als ik al aan school denk!'

Een kind dat schoolmoe is, heeft grote moeite met het uit bed komen voor school, of om op tijd in slaap te vallen. Het kost hem of haar enorm veel inspanning om te leren voor toetsen of om gewoon huiswerk te maken. Soms leidt schoolmoeheid zelfs tot lichamelijke klachten, zoals hoofd- of buikpijn, spijbelen of gedragsproblemen.

Wat zijn de oorzaken van schoolmoeheid?

Het is moeilijk om een specifieke oorzaak te noemen: voor ieder kind kan de situatie anders zijn. We weten wel dat de volgende factoren een rol kunnen spelen:

  • gedrags- of leerstoornissen, want studeren is voor deze kinderen sowieso al een grotere uitdaging
  • hoogbegaafdheid
  • faalangst, want hierdoor kunnen ze gaan overcompenseren
  • pestgedrag
  • thuis te weinig ondersteuning of stimulans krijgen
  • gebrek aan studievaardigheden
  • geen structuur met deadlines kunnen naleven

Wat kun je als ouder doen tegen een schoolmoe kind?

Als je kind echt schoolmoe is, zal straffen averechts werken. Maar dit geldt ook als beloningen baseert op het behalen van (betere) resultaten. Dus wat is de beste manier om vooruit te komen? Zorg ervoor dat je kind voldoet aan zijn eigen behoeftes; aan Autonomie; aan verBinding; en aan Competentie: het motivatie-ABC!

  • Autonomie: dit betekent dat je jouw kind de vrijheid laat voelen om zelf keuzes te maken. Laat je zoon of dochter zelf zijn of haar eigen doelen stellen, en laat je kind vrij in hoe hij of zij zich daaraan zal houden.
  • Verbinding: om meer gemotiveerd te raken voor school, moet je zoon of dochter zich ook op zijn of haar gemak voelen bij de docent en de klasgenoten.
  • Competentie: ook moet je kind zich bekwaam voelen om op school te kunnen presteren. Hij of zij moet zich bewust wezen van zijn of haar kennis en kwaliteiten, en hoe ze die kunnen inzetten in de klas.

Dit zijn mooie punten, maar hoe kun je het beste ervoor zorgen dat je zoon of dochter die vrijheid, verbondenheid en bekwaamheid voelt? Hieronder biedt BijlesHuis je een paar concrete adviezen:

  • Kies een school voor je kind waar hij of zij zich goed voelt.
  • Denk erover na of thuisonderwijs wellicht een optie is.
  • Kijk samen met je kind naar zijn of haar agenda en vraag of je kan helpen.
  • Zie je veranderingen in het gedrag van je kind? Maak het bespreekbaar en praat erover.
  • Raadpleeg de zorgverantwoordelijke van de school als je twijfels hebt.
  • Beloon je zoon of dochter naar inzet in plaats van naar behaalde resultaten.

Heeft je kind nood aan een privébegeleider om hem of haar te helpen motiveren en te ondersteunen bij schoolwerk? Vraag vrijblijvend naar bijles aan huis via BijlesHuis.

Op de hoogte blijven van onze artikels kan via onze nieuwsbrief. Schrijf je hieronder in voor een maandelijkse update!

schoolmoe schoolmoeheid