Mondeling examen Frans of Engels? Hier zijn 8 tips!

Bijleren: talen 5 min

Voor veel leerlingen zal het vooruitzicht van een mondeling examen geen pleziertje zijn, zeker als het in een vreemde taal is! Of je nu op de middelbare school zit, of studeert aan de universiteit of de hogeschool, velen van ons zullen altijd in de stress zitten voor mondelinge examens. Heb jij binnenkort een mondeling examen Frans of Engels? Dan hebben wij 8 tips voor je zodat je zonder zorgen dat mondelinge examen kunt doorstaan!

Mondeling examen, Frans, Engels, tips, mondeling examen Frans, mondeling examen Engels

1. Weet waarover je het hebt

Je bent pas zeker van jezelf als je ook écht zeker weet waarover je praat. Als je de leerstof niet goed hebt voorbereid val je tijdens het mondeling examen zo door de mand, zeker als de docent besluit door te vragen! Bereid je dus zo goed mogelijk voor en zorg dat je weet waarover je het hebt. Doe de voorbereiding en research eerst in je moedertaal. Schakel pas over naar het Frans of Engels wanneer je het onderwerp in je eigen taal begrijpt.

2. Oefen hardop

Wanneer je eenmaal bekend bent met het examenonderwerp, dan is de tijd aangebroken om te gaan oefenen. Een goede oefening is door alles hardop voor te lezen. Hardop lezen verbetert je uitspraak en vergroot je zelfvertrouwen terwijl je aan het spreken bent. Lees niet alleen maar teksten uit je boek, maar wissel ze af met bijvoorbeeld korte verhalen of nieuwsartikelen in het Frans of het Engels.

3. Oefen met publiek

Met de uitspraak onder de knie is nu het moment gekomen om te oefenen met publiek! Vraag je familie, vrienden of klasgenoten om naar je presentatie te luisteren. Hierdoor wen je aan publiek en ontdek je vanzelf punten van verbetering, die je extra kan oefenen. Het is de normaalste zaak van de wereld als je over je woorden struikelt of gestrest raakt door het publiek. Dat is precies de reden waarom je oefent!

Is er een van tevoren afgesproken bepaalde tijd dat je moet praten tijdens je mondeling examen? Dan is nu het moment om jezelf te timen! Je spreektempo kan namelijk erg verschillen wanneer je je tekst hardop voor publiek uitspreekt, in plaats van in je hoofd.

4. Draag gepaste kleding wanneer je een mondeling examen doet

Eerste indrukken zijn belangrijk, zorg er dus voor dat je professioneel gekleed bent. Daar bedoelen we niet mee dat je in je nette pak moet aan komen zetten als de docent dit niet verwacht. Draag eerder kleding waarin je je zelfverzekerd voelt. Daardoor voel je je beter op je gemak tijdens het mondelinge examen. Ook wek je dan de indruk dat je het examen serieus neemt. Vermijd in je kleding alle elementen die afleiden van wat je zegt, dus geen schreeuwerige patroontjes of sieraden die geluid maken als je je beweegt.

mondeling examen, zelfverzekerd, outfit, kledij

5. Duik helemaal in de taal

Luister naar muziek, kijk naar films en lees boeken in de taal van je mondeling examen. Dit zijn leuke en relaxte manieren om zowel je uitspraak verder te oefenen als je woordenschat te vergroten. Wist je trouwens dat je ook via Netflix andere talen kan leren?

Heb jij het ook weleens meegemaakt dat je je niet goed uitdrukken kan in het Frans of Engels, terwijl je dat in je moedertaal wel gewoon kan? Als je al een paar dagen van tevoren probeert te denken in het Frans of Engels, kun je dit vermijden. Je zou bijvoorbeeld kunnen proberen om onderweg naar school alles wat je tegenkomt in je hoofd te beschrijven. Zo wordt het contrast tussen je moedertaal en de andere taal minder groot tijdens je mondelinge examen.

6. Gebruik vaste uitdrukkingen

Als je docent vlak voor het mondelinge examen “break a leg” tegen je zegt, betekent dat natuurlijk niet dat je jouw been echt breekt. Het is een Engelstalige uitdrukking voor als je iemand succes wil wensen.

Wil je als een moedertaalspreker klinken? Dan kun je vaste uitdrukkingen gebruiken. Dit zijn vaak zinnen die niet letterlijk te vertalen zijn, maar in plaats daarvan vaak worden begrepen op basis van hun culturele context. Hieronder hebben we een aantal uitdrukkingen op een rij gezet waarmee je jouw mondeling examen Frans en Engels een niveautje hoger kan tillen. Of anders kun je hiermee tenminste begrijpen wat jouw docent tegen je zegt. 😉

Vaste uitdrukkingen in het Engels

 • To make a long story short = om samen te vatten, als conclusie
 • Get my head around it = het begrijpen
 • First and foremost = eerst en vooral
 • Out of the blue = uit het niets, onverwachts
 • It’s out in the open = het is algemeen bekend
 • To get straight to the point = meteen ter zake komen
 • As far as I’m concerned = wat mij betreft

Vaste uitdrukkingen in het Frans

 • Se perdre les chèvres = het even niet meer kunnen volgen
 • En ce qui me concerne = wat mij betreft
 • Aller droit au but = meteen ter zake komen
 • Ça tombe à pic = dat komt heel goed uit
 • D'abord et avant tout = eerst en vooral
 • De mon point de vue = zoals ik het zie
 • Retrouver mes esprits = alles op een rijtje zetten

7. Probeer voor het mondeling examen stress te vermijden

Plan voldoende tijd voor jezelf in om je examen te oefenen en je zo goed mogelijk voor te bereiden. Of misschien ben je een ouder of verzorger en heeft jouw kind een mondeling examen? Zorg er dan voor dat je je kind zo goed mogelijk helpt in deze stressvolle tijd!

Herinner jezelf eraan dat je je goed voorbereid hebt en haal vlak voor het examen nog een paar keer diep adem. Je kan het!

8. Hou je lichaamstaal in de gaten

Ga het lokaal binnen met een open houding. Hou je rug recht, maak voldoende oogcontact en kruis je armen niet over elkaar. Gebruik ook voldoende gezichtsuitdrukkingen en handgebaren. Op deze manier kom je zelfverzekerder over en hou je de aandacht van de docent vast. Pas op dat je niet te hard of te snel praat vanwege de stress. Gun jezelf adempauzes en hou een glaasje water bij de hand. Als jou een vraag wordt gesteld, zul je het met alleen een simpel ‘ja’ of ‘nee’ niet redden. Antwoord altijd in volledige zinnen.

Zo zie je maar weer, een mondeling examen Engels of Frans hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn als je deze tips volgt! Gebruik hier en daar een vaste uitdrukking, weet waar je het over hebt en let goed op je lichaamstaal. Heb je toch nog extra hulp nodig bij Frans, Engels of een ander vak? Vraag dan vrijblijvend bijles aan bij BijlesHuis!

Maandelijks onze nieuwste artikels ontvangen (en geen spam)? Abonneer je op onze newsletter!

Mondeling examen Examen Engels Examen Frans tips studietips mondeling
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter