Bijles geven als leerkracht: alle info op een rijtje

Voor bijlesdocenten 3 min

Geef je les op de basisschool, middelbare school of in het hoger onderwijs? Dan is het maar een kleine stap om een extra zakcentje te verdienen als bijlesdocent. Hieronder vind je alles wat je moet weten als je interesse hebt om leerlingen en studenten bijles te geven als leerkracht. Lees gauw verder!

bijles geven als leerkracht

Lesgeven voor de klas en bijles geven gaan hand in hand

Ben jij een bevoegd docent met al wat jaren ervaring voor de klas? Dan ben jij de perfecte leerkracht om bijles te geven. Naast je didactische en pedagogische ervaring die je sowieso al toepast in je lessen, heb jij namelijk ook nog praktische kennis van het school- en examensysteem.

Jij weet precies hoe de examens eruit zien en je bent je er daarnaast ook nog eens van bewust wat de grootste hindernissen in ‘jouw’ vakken zijn. Juist daarom heeft BijlesHuis zoveel leerkrachten actief in hun bijlesnetwerk. Veel leerkrachten halen veel voldoening uit hun bijlessen. Vaak kunnen ze in de klas leerlingen en studenten niet de 1-op-1 aandacht geven die ze soms nodig hebben, iets wat je met bijles geven juist wél kan doen.

Bijles geven als leerkracht geeft je kans om je leerlingen de aandacht te geven die ze verdienen. Die zichtbare vooruitgang die je als bijlesdocent vaak ziet bij een leerling is waar het om gaat, en dat voelt goed!

“Ik heb zelden – eigenlijk nooit – met zoveel plezier en toewijding gewerkt. Deze week heb ik van al ‘mijn’ leerlingen gehoord dat ze vooruitgang hebben geboekt en / of goede cijfers hebben gekregen. Hartstikke fijn!” – Docente Valérie

Praktische zaken: wie, waar en wanneer?

Het fijne aan bijles geven als leerkracht is de grote flexibiliteit. Je kan namelijk zelf beslissen wanneer je bijles wil geven en je deelt zodoende zelf je agenda in. In de meeste gevallen spreek je vaste tijden af voor de bijles, meestal 1 á 2 uur per week. Zo nu en dan zul je ook last-minute aanvragen krijgen om iemand op korte termijn te helpen studeren voor een belangrijke toets of een examen. BijlesHuis geeft jou de mogelijkheid om zelf te kiezen welke leerling of student je graag wil helpen, en wanneer.

Onze leerkrachten geven bijles aan leerlingen en studenten van alle leeftijden en niveaus, en natuurlijk alleen maar in de vakken waarin de bijlesdocent het sterkst in is. Bijles kan thuis worden gegeven of online in onze eigen digitale leeromgeving met videochat, digitaal whiteboard, de mogelijkheid om je scherm te delen en lesmateriaal te uploaden.

Moet ik zzp’er zijn om bijles te geven als leerkracht?

Hoe zit dat dan met belastingen? Moet ik een zzp’er zijn om bijles te geven als leerkracht? Niet per se. Je kan als zzp’er bijlesgeven, maar het hoeft gelukkig niet. De meeste tutors bij BijlesHuis doen het gewoon als een bijbaantje in hun vrije uren. Je bent er dan zelfs niet voor in loondienst. De administratie en jaarlijkse aangifte bij de belastingen is eenvoudig. BijlesHuis staat klaar voor vragen en biedt een handig overzicht van het totaal verdiende bedrag op jaar- en maandbasis terug via je profiel. Meer info vind je via de Belastingdienst! Verder neemt BijlesHuis zoveel mogelijk administratieve taken op zich, zodat jij, de bijlesdocent, je puur kan richten op waar het allemaal om draait: bijles geven!

Overtuigd?

Voel je je gesterkt in je voornemen om bijles te gaan geven als leerkracht? Geweldig! Meld je dan hier aan bij BijlesHuis. We nodigen je graag uit voor een (online) intakegesprek om jouw ervaring en onze werkwijze te bespreken. Als je bij ons bent aangenomen kun je op onze website eenvoudig de openstaande opdrachten, bij jou in de buurt of online, bekijken. Jij bepaalt dus zelf of je bepaalde studenten wil helpen of niet, aan de hand van een duidelijke beschrijving van de doelstelling van de leerling of student. Gedurende het hele proces kun je natuurlijk bij BijlesHuis aankloppen voor vragen of advies. We hopen je snel te zien!

PS: Ook als je geen leerkracht bent kun je bij ons bijles geven als je dat leuk vindt! Ben je student of heb je aantoonbare ervaring in een andere tak dan het onderwijs die goed van pas komt bij het geven van bijlessen? Neem dan snel contact met ons op voor meer informatie!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame, spam of andere e-mails, beloofd. ;-)

bijles geven als leerkracht bijles geven