Bijlesdocent Niels: "Bijles geven schenkt een grote voldoening"

Sterke bijlesverhalen 3 min

BijlesHuis heeft veel gemotiveerde en enthousiaste docenten in haar database, één daarvan is onze 28-jarige Niels uit het Belgische Assenede! Niels is sinds een paar jaar werkzaam als leraar Frans op de middelbare school én in het volwassenenonderwijs. Ook geeft hij Nederlands NT2 aan anderstaligen. Overdag geeft hij les op school, maar daarnaast geeft Niels ook nog eens bijles via BijlesHuis in de vakken Frans, Duits én Nederlands! “Frans is niet het lievelingsvak van de meeste leerlingen, maar ik probeer het voor hen altijd wat leuker te maken. Frans hoeft geen struikelblok te zijn.”

Bijlesdocent Niels
Niels geeft Frans, Duits en Nederlands voor BijlesHuis

Mensen helpen komt als een tweede natuur voor Niels: “Ik heb het altijd al leuk gevonden om mensen iets bij te leren, dat was ook al zo toen ik als tiener voetbalde. Ik hield me veel bezig met het verbeteren van de techniek van mijn teamgenoten.” Toen hij Taal- en Letterkunde Frans-Duits studeerde bedacht hij zich dat docent worden misschien wel iets voor hem was. Daarom besloot hij na het behalen van zijn Master nog een lerarenopleiding te doen.

Nu is Niels al sinds een paar jaar begonnen als docent Frans op de middelbare school en in het volwassenenonderwijs. Dit geeft hem veel voldoening. Sinds kort geeft hij ook Nederlands NT2 aan anderstaligen . “Het is een hele andere manier van lesgeven, omdat je niet start met een gemeenschappelijke taal. Maar zodra je merkt hoéveel je voor iemand kan betekenen, dan neem ik die moeilijkere taak graag op mij”, zegt Niels.

Bijlesdocent Nederlands
Docent Niels tijdens een kookavond voor de lessen NT2 Nederlands

De verschillen tussen bijles en lesgeven voor de klas

“Het grootste verschil tussen bijles geven en lesgeven in het reguliere onderwijs, zit in het feit dat je met bijles écht helemaal kan inzoomen op de knelpunten van die ene student. In een klas van 25 leerlingen heb je daar gewoon geen tijd voor. Met bijles geven kan je een volledig persoonlijke aanpak creëren op het tempo van de student. Je kan een bepaald onderwerp zo vaak opnieuw uitleggen tot hij of zij het ook écht begrijpt. In de klas heb je vaak geen tijd om op zo’n niveau te gaan pijlen”, aldus Niels.

Ook de band met je bijlesleerling is hechter, merkt hij op: “In de klas krijg je wel een goed idee wie een leerling is, maar je krijgt weinig kansen om individueel met hen te praten. Dat maakt bijlesgeven zo leuk: je leert de leerling écht goed kennen en is het makkelijker voor mij om in te schatten hoe ik leerstof zo kan overbrengen zodat hij of zij het ook éffectief begrijpt.”

Hoe werkt online bijles geven?

Omdat zijn dorp een grensplaatsje is net onder het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen bij Terneuzen, geeft Niels vooral online les via de digitale leeromgeving van BijlesHuis. Dat vindt hij ook een groot voordeel aan bijles geven. “De afgelopen maanden heb ik erg veel online lesgegeven. Dat is met een grote groep niet zo erg aangenaam, maar individueel gaat dat veel makkelijker. De digitale leeromgeving slaat alle informatie op die je behandeld hebt tijdens de bijles. Je kan dus steeds weer verdergaan waar je de vorige les bent gestopt. In het echte leven kan dat natuurlijk niet zo makkelijk!”

Een interview met Niels over waarom hij graag bijles geeft bij BijlesHuis

Frans… Leuk?!

“Ik wil van Frans vooral een leuk vak maken. Voor veel leerlingen is het echt een struikelblok dat ze (vaak verplicht) moeten meesleuren. Ik wil mijn (bijles)leerlingen graag laten zien dat Frans wél leuk en nuttig kan zijn. Ik help leerlingen graag af van hun afkeer voor de verschillende tijden in het Frans en al die verschillende accenten op de letter E”, lacht Niels. “Als ik een leerling kan begeleiden van iemand die in een staat van wanhoop is, naar iemand die zelfverzekerd naar het mondelinge examen kan, dan zit mijn taak erop. Ik vind het zo fijn om te horen wanneer ik feedback krijg dat ze door mijn lessen de Franse taal weer leuk beginnen te vinden. Daar doe ik het allemaal voor!”.

Ben je op zoek naar bijles voor Frans, Duits, Nederlands of voor een ander vak? De docenten van BijlesHuis staan voor je klaar om de examenstof samen met jou te overlopen en in te oefenen. Bovendien hebben wij een online 1-op-1 platform dat individuele kwalitatieve bijlessen op afstand mogelijk maakt, zodat je in tijden van corona zelfs je bureau niet hoeft te verlaten.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

Bijlesdocent sterke verhalen bijles frans docent