Hoe leer je een vreemde taal aan kleine kinderen?

Voor bijlesdocenten 5 min

Steeds meer ouders besteden aandacht aan een tweetalige opvoeding. Ten eerste omdat tweetaligheid ontzettend veel toekomstmogelijkheden biedt en ten tweede omdat kleine kinderen een vreemde taal snel oppikken.

Door je kind vroegtijdig bloot te stellen aan een andere taal, zullen ze later meer lef tonen om de betreffende taal te spreken. Bovendien krijgen tweetalig opgevoede mensen minder snel dementie en leggen ze betere connecties in hun hersenen. Genoeg redenen dus om vroeg te starten met het leren van Spaans, Engels, Frans of een andere taal. Als bijlesdocent is het van belang om zo effectief mogelijk een jong kind te begeleiden die een tweede taal aanleert.

Franse les

Stel realistische doelen

Wanneer je een bijlesleerling van ons krijgt toegewezen is het noodzakelijk om een plan van aanpak op te stellen. Dit doe je naar aanleiding van de leeftijd van het kind en de voorkennis. Op basis van die gegevens kun je bijles op maat geven. Zorg ervoor dat je realistische doelen stelt. Na een jaar vloeiend een andere taal spreken is uiteraard niet te doen. Ga er vanuit dat een jong kind na enkele lessen:

  • een mondelinge opdracht snapt. (Ondersteund door gebaren en de herhaling van kernwoorden)
  • woordjes herkent en nadoet
  • een oefening zelfstandig invult met behulp van duidelijke instructievideo’s
  • een eenvoudige luisteroefening snapt

De sleutel tot succes is de lessen speels en luchtig houden. Kinderen leren het best als ze het leuk vinden. Zorg dus voor leuke, originele opdrachten waar kinderen naar uitkijken. Het verschilt soms per kind wat hij of zij leuk vindt. Probeer net zo lang te testen totdat je een werkende methode vindt.

Wees creatief

Docente Ellen onderwijst Engels, Nederlands & Frans:

"Wat ik zo leuk vind aan initiatielessen met kleine kinderen is het enthousiasme: ‘Juf! Ik weet wat ... is in het Engels of Frans!’ Soms is het lastig om de aandacht van de kinderen er een uur bij te houden, maar door afwisseling lukt dat vaak wel. Een spelletje of een filmpje tussendoor doet wonderen. Een goede methode helpt ook, maar die zijn niet altijd makkelijk te vinden. Je moet soms creatief zijn."

1. Besteed aandacht aan kennismaking

Bij jonge kinderen is het extra belangrijk om vertrouwen te winnen. Besteed voldoende tijd om jezelf voor te stellen en hint alvast door wat woorden in de betreffende vreemde taal te gebruiken. Leer ook het kind kennen door open vragen te stellen. Pas op dat je verlegen kinderen niet te veel pusht.

2. Totale onderdompeling

Volledig lesgeven in de betreffende vreemde taal is cruciaal voor taalbegrip en taalgevoel. Na een aantal lessen kan je daar al mee beginnen. Zorg voor een hoge mate van consequentie en probeer hulp steeds af te bouwen. Handgebaren en expressies doen wonderen. Dit lijkt wellicht een onbegonnen zaak, maar zet pak ‘m beet 6 kinderen bij elkaar die allemaal een andere taal spreken en ze communiceren perfect met elkaar door uitsluitend uitdrukkingen en handgebaren.

Pas je taalgebruik aan en gebruik veel woorden die de leerling al weet. Zorg dat je langzaam spreekt en duidelijk articuleert. Vertaal niet systematisch zinnen. Hoe vaker ze iets horen, hoe sneller ze het begrijpen.

3. Herhaal eindeloos

Eindeloos herhalen resulteert in verbluffende resultaten. Oefen per les een x-aantal nieuwe woordjes en herhaal deze elke les weer. Vermijd grote aantallen lesstof. Dit werkt averechts. Grote kans dat de leerling dan niets onthoudt. Woordjes herhalen kan het best aan het begin van de les in de vorm van een leuk spel of leesoefening.

4. Spelend leren

Speel bingo om cijfers te oefenen, gebruik online spelletjes om kleuren te leren en zoek plaatjes bij dieren. Met andere woorden: wees creatief en vind een passende manier om kinderen iets aan te leren. Simpelweg vervoegingen van werkwoorden stampen werkt niet bij kinderen. Maak het leuk en speels!

5. Zorg voor competitie

Kinderen bij de les houden doe je door middel van competitie. Vrijwel alle kinderen zijn in zekere zin competitief. Maak daar gebruik van door te werken met een quiz of spelletjes. Geef je les aan twee bijlesleerlingen tegelijkertijd? Laat ze dan tegen elkaar ‘strijden’. Let wel goed op dat niet constant dezelfde leerling wint.

6. Varieer met de lesstof

Verveling ligt op de loer als je elke bijles de zelfde methode gebruikt. Om dat te voorkomen raden we aan te variëren met lesstof. Denk aan nieuwe spelletjes, nieuwe leervormen en nieuwe video’s. Op Pinterest is veel inspiratie op te doen. Net als op verschillende forums voor docenten.

7. Interactief leren met muziek

De kans is groot dat jij nog liedjes kent uit je kindertijd. Dat komt omdat je nieuwe woorden en zinnen beter onthoudt door ze te kaderen. Dat gaat gemakkelijk door er melodieën aan te koppelen. Kort gezegd helpt muziek dingen beter te onthouden. Daarnaast is het ook nog eens een leuke manier van leren.

8. Werkboek/handboek

Om de bijlessen goed te structureren is het slim om een werkboek bij te houden. Dit verschaft duidelijkheid voor jou en de leerling. Zorg wel dat er voldoende afwisseling in de lessen zit. Denk aan luistervaardigheid, kijkvaardigheid, schrijven, lezen, praten, fysieke oefeningen, muziekoefeningen, spelletjes en creatieve oefeningen. Zo houd je de lessen luchtig en ook nog gestructureerd.

9. Verhalen en filmpjes

Een pakkende lesopener is altijd een perfect idee. Zoek vooraf een grappig of inspirerend filmpje op dat visueel voldoende ondersteuning biedt zodat de leerling het snapt. Let ook goed op de tijdsduur van de video. De spanningsboog van jonge kinderen is niet optimaal. Om de aandacht er meer bij te houden kun je ook werken met een gerelateerde opdracht. Bijvoorbeeld tellen hoe vaak een bepaald woord genoemd wordt.

Ook in het dagelijks leven van kinderen is het slim om bepaalde series of video’s aan te raden. Hoe meer kinderen blootgesteld worden aan de vreemde taal, hoe eerder ze het begrijpen. Kinderseries, films en sprookjes zijn daarvoor ideaal.

10. Onderhoud contact met ouders

Spreek de ouders regelmatig over de ontwikkelingen van het kind. Wees daarin zo specifiek mogelijk. Bijvoorbeeld welke woorden hun kind heeft geleerd. Op deze manier kunnen ouders hun steentje bijdragen door thuis lesstof te herhalen. Kinderen vinden het vaak leuk om hun kennis te delen. Extra materiaal uitreiken is ook geen verkeerd idee. Denk aan een boek, serie of misschien zelfs recept.

Wil jij jouw kind tweetalig opvoeden? Laat het ons weten en wij vinden een geschikte docent met voldoende ervaring. Ben je docent en lijkt het jou wel wat om kinderen een nieuwe taal aan te leren? Registreer je dan als lesgever!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

bijles geven kinderen taal leren