Veel onderzoeken richten zich op de positieve effecten van interactieve elementen in de les. Je speelt namelijk in op de interesses van de leerlingen, dingen die hun aandacht vasthouden. Wat is de perfecte aanpak? Digitale tools! Op internet vind je ontelbare apps die je voor interactief lesgeven kan gebruiken. Hieronder hebben we 10 digitale tools voor in het onderwijs of voor je bijlessen op een rijtje gezet.
Interactief lesgeven met quizjes: Kahoot, Wooclap en Quizizz
Met Kahoot, Wooclap en Quizizz kun je interactieve quizjes maken waarmee je de kennis van de leerstof overhoort. Zo’n quizje is dé perfecte manier om je les te beginnen, te beëindigen of om de leerstof van de vorige les te herhalen. Veel leerlingen vinden dit één van de leukere manieren om hun leerstof al spelenderwijs te oefenen. Het competitieve element zorgt er namelijk ervoor dat je (bijles)studenten beter hun best doen. Want wie wil er nou niet zo’n quiz winnen?
Brainstormen met Padlet en MindMeister
Padlet is een soort digitaal prikbord. Je kan meerdere borden aanmaken in verschillende categorieën. Het is net alsof je je prikbord volplakt met post-its, maar dan op je computerscherm. Hieronder geven we je een paar voorbeelden van mogelijkheden voor jouw bijlessen:
- Een bord waar je bijlesstudent na elke (bij)les reflecteert over het verloop.
- Een bord met educatieve video’s en artikelen die je bijlesstudent helpen om de leerstof beter te begrijpen.
- Een bord waar je bijlesstudent de leerstof van op school met jouw deelt.
- Een bord voor doelstellingen, planningen en vooruitgang per les.
MindMeister is een tool om te mindmappen. Het is interessant voor interactief lesgeven, omdat je er op een creatieve manier structuur aan geeft. Trouwens, wist je al dat visuele informatie makkelijker te onthouden is dan tekstuele informatie? Hieronder zijn een paar voorbeelden over hoe je het kan toepassen in de klas.
- Activeer voorkennis door met een brainstormsessie over het onderwerp van de les te beginnen.
- Vorm de structuur van de leerstof om in een mindmap of laat de bijlesstudent het zelf maken.
- Laat de bijlesstudent zelf een mindmap maken van de belangrijkste punten die besproken zijn tijdens de (bij)les.
Actief leren met interactieve video’s: Edpuzzle
Edpuzzle maakt het mogelijk om op een visuele manier les te geven via interactieve video’s. Je kan een zelfgemaakte video uploaden of gebruikt er één van het internet, al dan wel of niet ingekort. Je kan allerlei aandacht verhogende elementen toevoegen voor de bijlesstudenten, zodat het een soort quiz is! Daarnaast kun je opmerkingen bij de video plaatsen, afwisselen met meerkeuzevragen en open vragen of extra geluidsopnames toevoegen. Zo blijft de leerling actief bij de lesvideo betrokken. Ook kan je zulke video’s als huiswerk opgeven voor de volgende les, of samen de video kijken, terwijl je de interactieve elementen met elkaar bespreekt.
Met oefeningen interactief lesgeven: Quizlet en Bookwidgets
Met Quizlet en Bookwidgets kan je wiskunde oefenen, Franse woordenschat leren, wetenschappelijke definities uit het hoofd leren en nog veel meer. Kies uit meer dan 40 verschillende oefeningen met Bookwidgets of maak gepersonaliseerde flashcards met Quizlet. Bookwidgets geeft je vele mogelijkheden zoals kaarten, educatieve spelletjes, toetsen, interactieve grafieken en tijdlijnen. Weet wel dat je moet betalen voor Bookwidgets, dus deze tool is interessanter voor docenten die veel scholieren bijles geven.
Wist je dat Lannoo Campus in 2024 het boek ‘Digitale didactiek. Hoe? Zo!’ publiceerde? Het zit vol met digitale toepassingen voor docenten.
Interactief lesmateriaal met LessonUp en Mentimeter
Als laatste zijn er nog LessonUp en Mentimeter. Deze bieden je mogelijkheden om op een interactieve manier lesmateriaal te presenteren. Er zijn heel veel opties om de (bij)les zo gevarieerd mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan woordwebs, quizvragen, sleepvragen, open vragen, draaiwielen, polls en ga zo maar door. Nog nooit was interactief lesgeven zo makkelijk! Ook hier is het belangrijk om te weten dat LessonUp niet gratis is, dus dat maakt het handiger voor docenten die veel bijlesstudenten hebben.
Deze interactieve tools tillen jouw (bij)lessen ongetwijfeld naar een hoger niveau! Kan jij niet wachten om zelf leuke interactieve bijlessen te geven? Meld je dan aan als bijlesdocent en help leerlingen om hun leerdoelen te bereiken!
Op de hoogte blijven van onze nieuwste blogartikels? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief: