Zijn herkansingen makkelijker?

Rond studeren 3 min

Wellicht heb je je weleens afgevraagd of herkansingen misschien makkelijker zijn dan de eerste keer dat je examen doet. BijlesHuis krijgt regelmatig deze vraag gesteld door leerlingen en studenten die gezakt zijn voor één of meerdere toetsen. Helaas is daar geen duidelijk ja/nee antwoord voor, maar er zijn wel een aantal factoren die hierin een belangrijke rol spelen. In deze blog leggen we dat helder uit.

zijn herkansingen makkelijker

Externe factoren

Ten eerste hangt het antwoord op de vraag of herkansingen makkelijker zijn vooral af van de externe factoren, voornamelijk van de docent van het desbetreffende vak. Soms hoor je griezelverhalen van docenten die willen ‘selecteren’ uit eerstejaarsstudenten zodat ze het tweede jaar alleen maar de beste studenten in de klas hebben. Aan de andere kant komt het ook voor dat docenten soms wat coulanter zijn met de herkansing, bijvoorbeeld bij mondelinge examens.

Over het algemeen zijn de herkansingen van een gelijk niveau en verschillen ze niet of nauwelijks van het originele examen. Voor de algemene vakken heeft de docent vaak een lange lijst van mogelijke examenvragen die elke keer willekeurig gekozen worden als er een examen moet worden gemaakt. Een enkele keer kun je dezelfde vraag krijgen als de eerste keer!

Daarom is het juist zo belangrijk om naar het inkijkmoment van je gezakte examen te gaan. Informeer ook bij je medestudenten of oud-studenten of er een lijst is van examenvragen uit het verleden. Soms zijn die te vinden op de website van je studie- of studentenvereniging. Door jezelf voor te bereiden op die vragen verhoog je je kans op een beter resultaat.

Persoonlijke factoren

De belangrijkste factor is de tijd die je hebt om te studeren. Over het algemeen zul je minder tijd nodig hebben om te studeren voor je herkansing, omdat je alle stof al geleerd hebt voor de eerste keer dat je het examen deed. Let er wel op dat je waarschijnlijk minder tijd hebt om te studeren voor een herkansing, omdat je dan misschien op reis gaat, of je je studietijd moet verdelen over meerdere herkansingen. Het is dus van groot belang dat je je tijd goed inplant en prioriteiten stelt.

Daarnaast is je motivatie een uiterst belangrijke factor. Vaak heb je bij een herkansing al ervaring met het examen omdat je het al een keertje hebt gedaan. Je hebt dus een goed idee van wat er van je verwacht wordt en welke valkuilen er zijn. Dan heb je alvast een stapje voor in vergelijking met je eerste examen.

Over het algemeen valt er te stellen dat herkansingen makkelijker zijn indien:

  1. je het originele examen al een keer gedaan hebt
  2. je alle leerstof al een keer geleerd hebt
  3. je genoeg tijd hebt om te studeren
  4. je jezelf kan motiveren tijdens je vakantie

Welnu, zijn herkansingen echt makkelijker? Het antwoord is ‘over het algemeen niet’ en hangt voor een groot deel af van de docent van het desbetreffende vak. Wel is het zo dat je bij een herkansing meestal meer ervaring zal hebben en je een beter idee hebt van wat je moet verwachten. Beide kunnen een voordeel zijn. Let er wel op dat je goed je tijd inplanten jezelf blijft motiveren. Weet je niet zeker of je genoeg tijd hebt om alle herkansingen voldoende voor te bereiden? Lees dan in deze blog hoeveel herkansingen haalbaar zijn.

Wellicht kan het ook een oplossing zijn om professionele hulp in te roepen. BijlesHuis krijgt rond elke examenperiode honderden aanvragen binnen voor bijles speciaal voor herkansingen. Dien via deze link een aanvraag in en BijlesHuis gaat vrijblijvend voor je op zoek naar een bijlesdocent die perfect bij je past! Succes met de examens!

Schrijf je hieronder in voor onze maandelijkse -spamvrije- nieuwsbrief met didactische inzichten: