Een tussenjaar: iets voor jou?

Rond studeren 5 min

Wat ga jij na dit schooljaar doen? Het lijkt misschien nog ver weg, maar de laatste weken vliegen altijd voorbij. Toetsen, tentamens, examens een feestje tussendoor, en hup het is alweer voorbij. Rond jij dit jaar je middelbare school of je studie af? Een mooiere mogelijkheid om een tussenjaar te nemen, krijg je bijna niet meer. Een jaar alles achter je laten of je leven totaal anders aanpakken dan je tot nu toe deed. Reizen, werken of leren, je kunt het allemaal combineren met een sabbatical.

Wat doe je tijdens een tussenjaar?

Als je aan een tussenjaar denkt, denk je al gauw 'lang leve de lol'. Hangmatje, zonnetje, een dik boek en bruin worden. Klinkt leuk, maar het geeft je niet veel voldoening. En in je eentje word je dat binnen een paar weken ook echt zat. Je kunt veel meer uit je sabbatical halen!

Denk van te voren goed na hoe je 'jouw jaar' in wilt richten. Staat er nog iets op je bucket list waar je nooit tijd voor gehad of gemaakt hebt? Als alles mogelijk was, wat zou je dan echt willen? Niet gelijk denken dat het 'toch niet kan', er is meer mogelijk dan je denkt. Heb je altijd al Spaans willen leren in Spanje? Wil je echt een verschil maken in de wereld, bijvoorbeeld in een derde wereldland? Of wil je niet wachten op later, maar gewoon nu al een wereldreis maken? Een cursus volgen om je persoonlijkheid te ontwikkelen? Of nieuwe mensen leren kennen, werkervaring opdoen buiten Nederland? Het wordt nog moeilijk kiezen...

Gelukkig zijn er een aantal handige websites die je op weg kunnen helpen:

  • EF Taalreizen: De optie als je een taal helemaal onder de knie wilt krijgen tijdens je sabbatical. Je kunt kiezen uit 50 wereldbestemmingen, met een duur van 6, 9 of 11 maanden. Bij deze opleiding zijn onderdak en maaltijden inbegrepen.
  • Projects Abroad: Projects Abroad is een organisatie die vrijwilligerswerk organiseert op projectbasis. Er zijn reizen, stages, taalcursussen en tussenjaar mogelijkheden in allerlei sectoren over de hele wereld. Vanaf 16 jaar kun je je opgeven. Je kunt een werelddeel kiezen of een land, handig als je weet dat je bijvoorbeeld Spaans wilt leren want dan kun je een Spaanstalig land kiezen. Je kunt ook kiezen op onderwerp, zoals vrijwilligerswerk in sport, zorg, onderwijs, bouw, landbouw, rechten, journalistiek en nog een heel aantal opties. Zo doe je vrijwilligerswerk, maar het bouwt jezelf ook op. Je komt in aanraking met andere culturen, een andere taal, je verdiept je in een branche. Als je de studie Fysiotherapie hebt gedaan, is een jaar vrijwilligerswerk in de sportbranche absoluut geen gat in je cv.
  • Bezinningstochten: Heb je een studie in meditatie, spiritualiteit of yoga afgerond? Is er de afgelopen tijd zoveel gebeurd dat je jezelf kwijt dreigt te raken? Dan is een bezinningstocht erg waardevol. Bezinningstochten.nl organiseert woestijntochten, bergtochten, natuurretraites, inspiratiereizen en bezinningsmomenten dicht bij huis. Zo kun je onder andere kiezen tussen bestemmingen als de Veluwe, Schiermonnikoog, Nepal of Marokko.
sabbatjaar, tussenjaar

Is een tussenjaar duur?

Je kunt het natuurlijk net zo duur maken als je zelf wilt. Wil jij toch dat hangmatje en dat boek, dan ben je aardig wat geld kwijt aan zo'n jaar. Of als je maanden wilt reizen zonder te werken, dan moet dat geld toch ergens vandaan komen. Gelukkig hoeft een sabbatical niet veel te kosten als je het een beetje slim aanpakt.

Opties voor goedkoop sabbatical:

  1. Je combineert werken en reizen. Websites die je hierbij kunnen helpen zijn: Workaway en Worldpackers. Als je langere tijd op één plek blijft en je houdt van werken op de boerderij, kun je Woof gebruiken. Je wordt er niet rijk van, maar je gaat in je sabbatical ook voor de ervaring en de mooie momenten die je anders nooit zou mee maken. Vaak verdien je met het werk een slaapplek en maaltijden.
  2. Ook als je vrijwilligerswerk wilt gaan doen, kun je de kosten drukken. Dat kun je doen door een beurs aan te vragen bij EVS. Dat is een door Europa gesponsord programma. Jij doet vrijwilligerswerk, maar Europa voorziet in je kosten. Zo is het voor meer mensen mogelijk om iets goeds voor de wereld te doen.
  3. Ook kun je, in het buitenland, de tijd nemen voor je stage of een cursus die je altijd al wilde doen. Zo combineer je je studie, wat je anders ook zou doen, met een sabbatical.
  4. Neem je een sabbatical om stiekem in het buitenland te proeven of je je eigen bedrijf kunt opstarten of uitbreiden? Spit dan van te voren de website van Erasmus for Young Enterpreneurs even door.

Geen gat in cv door sabbatical

De tijd dat een tussenjaar voor een gat in je cv zorgde, is gelukkig voorbij. Er zal wel extra naar gevraagd worden tijdens je sollicatie. Je toekomstige werkgever zal willen weten waarom je voor een sabbatical hebt gekozen, wat je tijdens die periode hebt gedaan en geleerd. Tegenwoordig is alles veel internationaler gericht. Dus als jij in het buitenland bent geweest, en je hebt daar geleerd en/of gewerkt dan is dat alleen maar een pluspunt. Je durfde te kiezen en door alle ervaringen ben je sterker geworden. Het kan wel helpen om voor een sollicitatiegespek vast te bedenken wat je het beste kunt zeggen over je sabbatical. Hoe zouden de ervaringen van je sabbatical van pas komen in het werk wat je wilt gaan doen? Hoe heeft de sabbatical jou veranderd?

Ga jij op tussenjaar?

En dan moet je beslissen... Ga je op sabbatical of niet? Het is een ervaring om nooit meer te vergeten. Daarnaast doe je ervaring op die je op geen enkele andere manier kunt opdoen. Je verruimt je blik, je komt intensief in aanraking met een andere taal, je bouwt een internationaal netwerk op, je leert jezelf beter kennen en zelfstandig te zijn... En dat is nog maar het begin.

Toch gaat niet iedereen op sabbatical. Er doet zich na je studie een mooie kans op een baan voor, je bent nodig in je familie en ga zo maar door. Het is ook niet geschikt voor iedereen: Kan jij je vrienden en familie voor een tijdje missen? Lukt het je om over cultuurverschillen te stappen en in het begin 'met handen en voeten' te praten? Je moet mentaal en fysiek wat steviger in je schoenen staan om aan een sabbatical te beginnen. Maar wees niet bang, dat leer je ook gaandeweg.

Als je gaat, bereid je dan in ieder geval goed voor. Begin vroeg met het regelen van alle dingen, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Om te beginnen kun je vast met een docent van Bijleshuis aan de slag om de taal te leren!

Heb jij een verhaal voor onze blog? Neem dan snel contact op met blog@bijleshuis.nl!
Wil je graag bijlesdocent worden? Registreer je dan hier.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

sabbatjaar gapyear student reizen tussenjaar