Bionisch lezen: wat is het en hoe pas je het toe op jouw tekst?

Voor studenten: studietips 3 min

In deze razendsnelle wereld waar we in hoog tempo veel informatie moeten verwerken, is lezen op een vlot tempo van groot belang. Of je nu een nieuwsbericht leest, of een e-mail, of een academisch tijdschrift, de vaardigheid om snel en effectief te kunnen lezen komt overal goed van pas. Gelukkig is er een manier waarop je deze vaardigheid kan optimaliseren. Deze manier heet: bionisch lezen!

Bionisch lezen: wat is het?

Bionisch lezen is een manier van lezen die speciaal is ontwikkeld om het begrip en de leessnelheid van teksten te verhogen. Met behulp van een aantal technieken kan je je brein trainen om sneller en efficiënter te lezen, waardoor je brein is in staat om informatie in een veel hoger tempo te verwerken dan normaal.

Oorsprong van bionisch lezen

De Amerikaanse wetenschapper Paul Scheele gebruikte de term “bionisch lezen” voor het eerst in de tachtiger jaren van de 20e eeuw. Het was aanvankelijk een methode om de leessnelheid van studenten te verhogen middels bepaalde technieken. Hij baseerde zijn technieken op de manier waarop onze hersenen informatie verwerken.

Hoe werkt het?

Paul Scheele baseerde zijn methode op het idee dat we onze hersenen en onze ogen op een andere manier kunnen gebruiken om informatie te verwerken. In plaats van elk woordje apart te lezen, moet je je ogen gebruiken om meerdere woordjes tegelijkertijd door te nemen.

Een voorbeeld van bionisch lezen

Hoe kan je bionisch lezen zelf leren?

Je kan bionisch lezen overal toepassen, zoals op korte teksten, lange teksten, boeken, e-mails en academische papers. Essentieel is om je ogen te trainen om snel en efficiënt te bewegen.

Een makkelijke manier om hiermee te beginnen is middels het gebruik van een bionische leesapp. Die zijn speciaal ontworpen apps om de ogen te trainen snel en efficiënt te bewegen terwijl ze tegelijkertijd informatie verwerken. Dit doen ze door de eerste letters, of woorden op het beeldscherm vetgedrukte maken of te laten knipperen, hierdoor bewegen de ogen sneller van links naar rechts terwijl je aan het lezen bent.

Een gratis app en website hiervoor is Bionic reading. Deze app kan .docx, .epub of .txt bestanden omzetten in downloadbare aangepaste teksten. Is jouw tekst niet digitaal? Neem dan foto’s van de tekst en gebruik een app om die teksten om te zetten naar een .docx formaat, bijvoorbeeld Image to Word.

Welke voordelen hebben studenten bij bionisch lezen?

Er zijn een aantal voordelen voor studenten die bionisch lezen. Om te beginnen kan je je leessnelheid verhogen, waardoor je meer informatie kan verwerken in minder tijd. Dit is vooral handig als je veel moet lezen voor je studie, bijvoorbeeld wanneer je een paper of scriptie schrijft.

Vervolgens kan je met bionisch lezen je begrip van de tekst verbeteren. Door het trainen van je ogen zodat je ze snel en efficiënt kan bewegen, kan je meer informatie tegelijkertijd verwerken. Daardoor zal je beter in staat zijn om verbanden tussen verschillende stukken informatie te leggen, waardoor je beter het grotere plaatje zal kunnen begrijpen.

Daarnaast helpt het je om je meer te concentreren tijdens het lezen. Omdat je ogen snel bewegen en efficiënt informatie verwerken, kan je je beter concentreren op wat je leest en raak je minder snel afgeleid. Anders gezegd: met bionisch lezen ligt je concentratievermogen hoger dan bij het lezen van een tekst op de “klassieke” manier.

Als laatste kan je door bionisch lezen je tijd beter beheren. Omdat je informatie sneller verwerkt, heb je meer tijd over voor andere taken en activiteiten, zoals het voorbereiden van een presentatie of het schrijven van je scriptie.

Conclusie

Bionisch lezen is een leesmethode bedacht om de manier waarop je leest te veranderen, door je leessnelheid en je begrip van teksten te verbeteren. Door je ogen snel en efficiënt te bewegen kan je in minder tijd meer informatie verwerken en beter begrijpen wat je aan het lezen bent, terwijl je beter geconcentreerd blijft. Daarom is bionisch lezen vooral voor studenten een waardevolle vaardigheid om te oefenen en te trainen, zodat ze hun academische prestaties kunnen verbeteren.

Heb jij hulp nodig bij je scriptie of heb je behoefte aan andere studiebegeleiding, zoals bijles wiskunde of bijles statistiek? Vraag dan vrijblijvend naar een bijlesdocent bij jou in de buurt via BijlesHuis.

Je abonneren op onze newsletter met elke maand de nieuwste artikels? Dat kan hier, spamvrij!

lezen studeren efficiënt studeren