written by
Norah D

Hoe maak je een mooie PowerPoint presentatie? Steel de show met jouw ppt!

Voor studenten: studietips 4 min

Heb jij ook zo’n hekel aan onduidelijke PowerPointpresentaties met kilometers tekst waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet? Zoals je ziet op de voorbeelden, komt dat erg onprofessioneel over. Een mooie presentatie is dus van groot belang om geloofwaardig en vakkundig over te komen. Wil jij voorkomen dat jouw presentaties er somber uit komen te zien? Geen probleem! Hieronder zijn een paar tips om mooie presentaties te maken met Microsoft PowerPoint, Canva en Prezi!

1. Kies een goede lay-out

Het is altijd een goed idee om je lay-out overeen te laten komen met je onderwerp. Is het thema bijvoorbeeld ‘planeten’, dan kun je een presentatie maken met daarin afbeeldingen van planeten! Echter, overdrijf het niet, anders wordt het een janboel. 😉

Het simpelst (en het snelst) voor je presentatie is als je vooraf al een geschikt sjabloon kiest. PowerPoint, Preza en Canva bieden allemaal voorgeprogrammeerde sjablonen aan met slides die tabellen, grafieken, foto’s en nog veel meer bevatten. Met die basis hoef je dan in ieder geval al niet het wiel uit te vinden. En als je in een sjabloon van PowerPoint werkt, suggereert het programma soms ook nog eens leuke ontwerpideeën aan jou.

2. Versier je presentatie met iconen en foto’s

Versier je PowerPoint of andere presentaties met leuke afbeeldingen. Hierdoor vang je de aandacht van de luisteraar en daarbij zorgen ze voor een visueel hulpmiddel bij je boodschap. Voor afbeeldingen kun je terecht bij Google afbeeldingen. Met de knop ‘Tools’ kan je bij ‘kleur’ aangeven of je iconen wil met bijvoorbeeld een transparante achtergrond. Zulke afbeeldingen komen professioneler over. Gebruik wel alleen rechtenvrije foto’s, dat kun je doen door te klikken op ‘Tools’, ‘Gebruiksrechten’ en ‘Commerciële en andere licenties’.

Daarnaast zijn er ook veel ‘stockphoto’-websites zoals Pexels, Pixabay, Unsplash, Stocksnap etc., waar je simpel en snel gratis, rechtenvrije afbeeldingen kan vinden. Als je deze gebruikt, zorg dan wel dat de foto’s goed bij elkaar passen en dat ze in dezelfde stijl zijn. Dan heb je echt een mooie presentatie!

3. Gebruik duidelijke lettertypes en passende kleuren

Wees consistent wanneer je kleuren en lettertypes gebruikt in je presentatie. Gebruik dus altijd dezelfde lettertypes en dezelfde kleuren! Beperk je tot één of twee lettertypes en maximaal drie verschillende kleuren. Heb je er meer nodig? Laat dan je kleurtinten van de hoofdkleur afleiden.

Hiervoor zijn er een aantal sites waarmee je aan de hand van een colourwheel verschillende kleuren kan combineren. Canva heeft bijvoorbeeld zo’n functie, maar op internet zijn er ook nog andere sites zoals Flat ui colors en Sessions College, die je verder op weg kunnen helpen.

Ook de professionele Adobe software heeft zijn eigen colourwheel, waarin het mogelijk is om zelf kleuren samen te stellen en te combineren.

4. Kijk eens op websites zoals Canva en Prezi.

Bij BijlesHuis zijn we fan van Canva. Hier vind je niet alleen veel verschillende sjablonen, maar ook voorgeprogrammeerde ‘presentaties’ waarin je makkelijk dingen kan aanpassen zoals de kleuren, de elementen en het lettertype.

Een andere website is Prezi, dit is een online presentatietool waarmee je zowel online als offline dynamische presentaties kan maken. Voor meer detail zoom je in, en voor het overzicht zoom je uit. Deze sofware is in de meeste gevallen gratis wanneer je je slides deelt met ‘anyone on the web’.

Met Prezi kun je ook elementen aanpassen door te kiezen uit ontwerpen die al bestaan of door zelf afbeeldingen te uploaden. Als je op een element klikt, kan je automatisch al een paar dingen aanpassen. Maar als je het geheel wilt aanpassen doe je dat onder ‘style’.

Er zijn veel gratis mogelijkheden op deze websites. Maar je kan er ook voor kiezen om een betaald account te nemen, waardoor je voor weinig geld leuke extraatjes krijgt aangeboden.

5. Hou je presentatie simpel en overzichtelijk

Als laatste geven we je graag nog een aantal adviezen mee zodat je je presentatie tot in de puntjes kan uitwerken.

  • Gebruik zo min mogelijk tekst. Het is namelijk niet de bedoeling dat je de slides voorleest! Gebruik de 7x7 regel: hanteer maximaal zeven regels met maximaal zeven woorden per slide.
  • Geef niet meer dan één boodschap mee per slide.
  • Lijn je tekst en illustraties goed uit zodat er evenveel ruimte tussen zit en groepeer de dingen die bij elkaar horen.
  • Je vertrekpunt is je gesproken tekst, die blijft het belangrijkste. Zorg dat je slides goed aansluiten op wat je vertelt en weet waarover je het hebt.

Dus, een mooie presentatie maken? Dat moet nu geen probleem meer zijn. Dee volgende stap: presenteren voor een publiek. Vind je dat erg spannend? Geen zorgen! Bekijk onze tips om een held te worden in presenteren!

Vergelijk hieronder ook even deze drie verschillende presentaties over planeten, die we speciaal voor je gemaakt hebben als voorbeeld, in PowerPoint, Canva en Prezi. Zo, nu is het aan jou om je klasgenoten en docenten te verbazen met jouw geweldige presentaties. Succes!

Vind je het lastig om een vlotte tekst te schrijven voor je presentatie of lukt het niet met een ander vak? Neem dan vrijblijvend contact op met BijlesHuis. We zorgen ervoor dat jij via een 1-op-1 leerplatform een ervaren bijlesdocent vindt die jou met alle liefde verder helpt.

Blijf je graag op de hoogte van onze didactische tips? Schrijf je hieronder in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Don’t worry, wij houden ook niet van spam en reclame. We sturen er dus geen naar jou.

presentatie prezi canva powerpoint presenteren