written by
Evy S.

Is het een goed idee om muziek te luisteren als je aan het studeren bent?

Voor studenten: studietips 5 min

Het kan erg vermoeiend zijn om aan één stuk door te studeren, vooral tijdens een toetsweek! Gelukkig kun je wel naar muziek luisteren, maar is dat eigenlijk wel zo’n goed idee? Er is al heel veel onderzoek gedaan naar het effect van muziek luisteren op je concentratie en het hangt af van veel verschillende factoren, zoals je persoonlijke voorkeur, het muziekgenre en zelfs het vak dat je aan het bestuderen bent. Is naar muziek luisteren tijdens het studeren verstandig? BijlesHuis zocht het voor je uit!

muziek tijdens studeren

De science achter het muziek luisteren tijdens de studie

Veel wetenschappers hebben geprobeerd om het effect van muziek tijdens het studeren precies te bepalen. De resultaten spreken elkaar echter nogal tegen: sommige onderzoekers beweren dat muziek luisteren erg slecht is voor je concentratie en productiviteit, terwijl anderen zeggen dat het juist stimulerend werkt. Hieronder hebben we een aantal interessante theorieën onder elkaar gezet over het effect van studeren op muziek.

De eerste theorie wordt ook wel het mozarteffect genoemd. In 1993 beweerde Frances Raucher dat luisteren naar muziek van Mozart een positief effect kan hebben op je IQ-score. Deze muziek heeft een symmetrische opbouw en een bepaald ritme die de juiste hersendelen activeren. Jammer genoeg is het effect van korte duur: al 10 tot 15 minuten na het luisteren van Mozarts “K. 448” verdwijnt het effect. Misschien is het daarom een goed idee om dit muziekstuk af te spelen vóórdat je begint met studeren of een andere taak 😉.

Barenboim & Argerich : Mozart Sonata for Two Pianos, K.448

Een tweede hypothese die van de arousal-and-mood. Volgens deze hypothese heeft muziek invloed op je gemoedstoestand. Dit heeft dan weer een effect op je cognitieve vaardigheden. Als je naar blije en opgewekte muziek luistert die je leuk vindt, kan dat dus een positief effect hebben op je prestaties bij cognitieve taken. Als je naar een leuk nummer luistert, wakkert dat namelijk de productie van dopamine aan. En omdat je dan in een vrolijke bui bent, zal je beter kunnen nadenken, analyseren, concluderen en concentreren.

Ten slotte werd in opdracht van Spotify door psychologe Emma Gray onderzocht wat het effect van verschillende soorten muziek is op je concentratievermogen tijdens het studeren. Uit haar onderzoek blijkt ook hier dat muziek het leerproces vaak makkelijker kan maken, waardoor je langer kan studeren. Ook bleek dat het beste soort muziek afhankelijk is van het vak dat je op dat moment studeert. Zo bewees Emma Gray dat emotionele pop- of rockmuziek je creativiteit een behoorlijke boost geven kan.

Naast de overmaat aan onderzoeken met positieve uitkomsten, zijn er ook een paar studies die beweren dat muziek geen positief effect heeft op je studie. Een Duitse studie (2014) heeft, op basis van een onderzoek waarin 199 mannen en vrouwen een reeks woorden van buiten moesten leren, aangetoond dat de personen zonder muziek even goed presteerden als degenen die naar muziek luisterden tijdens het studeren. In een ander onderzoek uit 1988 bewees de Amerikaanse psycholoog Randi Martin dat je door muziek slechter kan presteren op taken zoals begrijpend lezen, of woordjes leren in een andere taal. Dit soort taken vragen je volledige aandacht waarbij luisteren naar muziek voor teveel afleiding zou zorgen.

Popmuziek of klassieke muziek?

De meningen zijn duidelijk verdeeld wat betreft het luisteren naar muziek tijdens studeren. Is het nu goed of slecht? Volgens de eerder genoemde Emma Gray wordt het positieve of negatieve effect van muziek luisteren voornamelijk bepaald door de combinatie van het soort vak dat je bestudeert met het muziekgenre dat je daarbij aan het luisteren bent. Verschillende soorten muziek hebben verschillende effecten op je hersenen. Daarom moet je dus muziek kiezen die dat deel van je brein stimuleert dat je voor dat specifieke vak het meest nodig hebt.

Bijvoorbeeld, je gebruikt de linkerhelft van je hersenen om concrete informatie te verwerken en problemen op te lossen. Voor dat gedeelte zou je het beste naar rustige muziek kunnen luisteren die een kalmerend effect op je geheugen heeft. Als je de rechterhelft van je hersenen gebruikt voor het produceren van originele en creatieve gedachten, is het bevorderlijk om naar opgewekte muziek te luisteren waar je een uitgelaten gevoel van krijgt, wat de creatieve prestaties ten goede komt.

Hier volgen een paar passende afspeellijsten op spotify:

  • Wetenschappelijke vakken of talen: luister naar muziek met 50 tot 80 beats per minuut, dat is ongeveer hetzelfde als je hartslag wanneer je zit. Het helpt je concentreren en bevordert logisch denken.
  • Creatieve vakken als drama, kunst, Engels, tekenen: luister naar emotionele rock- of popmuziek.
  • Wiskunde: luister naar klassieke muziek met 60 tot 70 beats per minuut. Deze muziek helpt je om langer te studeren en meer informatie te onthouden. In het artikel over hoe je moet studeren voor wiskunde kan je nog meer tips vinden om te slagen voor je examen wiskunde.

Wat wel en wat niet?

Hoewel wetenschap veel voor- en nadelen van muziek kan aantonen, is studeren voornamelijk een persoonlijk proces. Iedereen is nou eenmaal anders, een goede dosis zelfkennis komt hier dus goed van pas! Test jezelf of studeren met muziek iets voor jou is, of misschien juist niet. Ben je afgeleid en minder productief? Dan is het een goed idee om de muziek gewoon uit te zetten.

Als je toch naar muziek luistert, doe dat dan via een koptelefoon, zo voorkom je afleiding door geluiden in je omgeving. De muziek kan dan als een soort bliksemafleider dienen voor alle willekeurige en onregelmatige geluiden om je heen. Je creëert een soort van een coconnetje waarin je al je aandacht op het studeren kan richten. Het beste gebruik je dan de muziek als een achtergrondgeluid, dus zet het volume vooral niet te hard! Maak ook van tevoren een lange afspeellijst, dan hoef je niet na elk nummer een nieuw liedje uit te zoeken. 😉

Als laatste is het van belang dat je luistert naar muziek die je zelf waardeert. Het helpt niemand als je naar klassieke muziek luistert terwijl je daar helemaal niet van houdt. Is muziek luisteren niets voor jou, maar wil je ook niet in stilte zitten? Probeer dan eens te studeren met natuurgeluiden.

Heb jij problemen met een bepaald vak? Of vind je het echt heel moeilijk om te studeren? Neem dan vrijblijvend contact op met Bijleshuis. Wij kunnen je binnen enkele dagen voorstellen aan een bijlesdocent in je buurt die is gespecialiseerd in studiebegeleiding.

Ontvang je graag maandelijks onze nieuwste artikels? Schrijf je hieronder in voor onze newsletter! Je krijgt geen reclame, beloofd.

muziek concentratie studeren beter studeren