Master- of bachelorscriptie schrijven? Hier zijn 7 handige scriptie tips en tools!

Voor studenten: studietips 7 min

Aan het begin van het studiejaar kan het vooruitzicht van een scriptie schrijven een enórme uitdaging lijken, waar je misschien als een berg tegen opziet 🤯. Gelukkig hebben de scriptiebegeleiders van BijlesHuis een scala aan handige scriptie tips & tricks en digitale hulpmiddelen om deze taak zo makkelijk mogelijk te maken. Lees deze blog om te ontdekken wat je hiervoor allemaal kan doen en je zult zien dat je in no-time vooruitgang zal boeken!

Daarnaast kun je óók nog deze blogs lezen over de 5 valkuilen die je tegenkomt bij het schrijven van je scriptie, en hoe je een bron vermeldt volgens de APA-regels.

scriptie tips, scriptie schrijven tips

1. MS Word is je beste vriend

De allerbelangrijkste van deze scriptie tips is MS Word! Zeker als je alle MS Word-functies goed onder de knie hebt, kun je de tijd die je in het schrijven van je scriptie steekt drastisch verminderen, zeker als het gaat over dingen zoals je indeling en inhoudsopgave. Denk aan functies zoals bronvermelding en geautomatiseerde inhoudsopgaves.

2. Gebruik Google Translate en DeepL

Vaak zul je informatie en artikelen moeten vinden in andere talen dan het Nederlands, omdat er weinig informatie te vinden is in onze eigen taal. Daarom is het belangrijk om een goed vertalingsprogramma te hebben, zeker wanneer je in de literatuuronderzoeksfase van je scriptie zit.

Google Translate is het meest bekend en inderdaad een goede keuze. Google Translate gaat een stap verder dan alleen maar vertalen; als je kijkt onder de suggestie ‘vertaling’ kun je een aantal synoniemen vinden voor de woorden of zinnen die je hebt vertaald. Hartstikke handig om snel te kunnen herschrijven!

Een andere uitstekende vertaalmachine is DeepL translator. Dit is een gratis website die je helpt om anderstalige artikels te herschrijven en beter te begrijpen. Wil je zeker zijn dat een vertaling klopt, vertaal dan je vertaalde Nederlandse zin weer terug naar de oorspronkelijke taal van het artikel. Is de vertaling overeenkomstig of lijkt het heel erg op de oorspronkelijke tekst? Dan ben je goed bezig!

scriptie schrijven tips, deepl

Zorg er ook voor dat je altijd de taal van MS Word in dezelfde taal zet waarin je de scriptie moet inleveren. Op deze manier kan de spellingscontrolefunctie van MS Word er vaak al kleine foutjes uithalen wat jouw leven weer iets gemakkelijker maakt!

3. Gebruik synoniemenfuncties om gevarieerd te schrijven

Het gebruik van een gevarieerde woordenschat is niet zo simpel, vooral als je veel over hetzelfde thema schrijft. Hetis erg aantrekkelijk om steeds dezelfde structuurwoorden te gebruiken (echter, ten slotte etc.), of om steeds dezelfde inhoudelijke woorden over je onderwerp te beschrijven. Dit kan een tekst behoorlijk langdradig en saai maken om te lezen.

Maar gelukkig heeft MS Word een uitstekende synoniemfunctie! Je selecteert het betreffende woordje in de tekst, klikt op je rechtermuisknop en gaat dan naar ‘synoniemen’. Dan zul je een hele lijst met synoniemen zien voor het woordje dat je geselecteerd hebt! Superhandig! Mocht er in die lijst toch geen goede optie tussenzitten, probeer dan de website synoniemen.net. Dit is een gratis online synoniemenwoordenboek.

4. Automatiseer de bronvermelding van je scriptie

Een van de beste scriptie tips gaat over je bronvermelding en bronnenlijst, vaak twee van de meest tijdrovende elementen tijdens je scriptie schrijven. Echter, door deze processen te automatiseren kun je én heel veel tijd winnen én veel fouten voorkomen. Het kan even wat moeite kosten om een goede bronvermeldingstool te vinden, maar wanneer je die eenmaal gevonden hebt, verdien je die tijd razendsnel dubbel en dwars weer terug.

Goede referentiebeheersoftware werkt volgens het cite-while-write principe: Je kan tijdens het schrijven met één druk op de knop meteen een bronvermelding toevoegen in de stijl waar jij in moet citeren. De software werkt automatisch de goede volgorde van je bronnenlijst bij. Wanneer je iets herschrijft, zal ook de referentie weer op de juiste plaats met de juiste bronvermelding komen te staan.

De meest populaire tools voor referentiebeheer zijn Mendeley en EndNote. Hier moet je wel voor betalen, dus vraag ook bij je onderwijsinstelling na of ze wellicht een licentie hebben voor een bepaald programma. Zodra je het tot je beschikking hebt, kan je de tool als add-on direct toevoegen aan MS Word.

Ook zijn er een paar gratis tools op het internet die je kunnen helpen met een correcte bronvermelding. Neem bijvoorbeeld Zotero, deze extensie kan je downloaden en helpt je jouw onderzoek te organiseren op de manier waarop jij dat wilt. Zo kun je bronnen sorteren in bepaalde groepen en ze met trefwoorden taggen. Daarnaast kun je opgeslagen zoekopdrachten maken die automatisch gevuld worden met relevant materiaal terwijl je aan je scriptie werkt. Verder creëert Zotero automatisch bronnenlijsten die je kan importeren in Google Docs en MS Word.

5. Behoud wijzigingen als je je scriptie laat nalezen!

Een andere belangrijke scriptie tip is om je scriptie te laten proeflezen door onafhankelijke personen. Denk bijvoorbeeld aan je studiegenoten, vrienden en familieleden, en uiteraard ook je scriptiebegeleider.

MS Word heeft handige tools om hiermee te helpen. Zo kun je de ‘wijzigingen bijhouden’-optie activeren onder de ‘controleer’-tab. Verzoek je proeflezers om deze functie aan te zetten voordat ze je tekst gaan aanpassen. Op deze manier kun je achteraf precies zien welke wijzigingen en suggesties ze hebben gemaakt. Je kan dan voor elke wijziging kiezen of je het accepteert of niet. Anderzijds kan je ook op ‘accepteer alle wijzigingen’ klikken om alle herzieningen meteen door te voeren.

6. Bespaar tijd op de inhoudsopgave en indeling

Eén van onze favoriete scriptie tips gaat om het automatiseren van je inhoudsopgave. Het hoeft maar een paar seconden te duren om aan het einde van je scriptie een inhoudopgave te maken. Dit kan in MS Word via het ‘stijlen’-deelvenster (onder het tabje ‘start’). Je kan een eigen indeling en stijl kiezen voor je titels, subtitels, citaten, hoofdtekst, kleurcodes, enz. Op dat moment selecteer je eenvoudig welke functie een bepaalde tekst moet hebben, en verschijnt alles meteen in de correcte stijl en kleur.

Een tweede bijkomstigheid van deze scriptie tip is dat je de inhoudsopgave makkelijk kan toevoegen door in de ‘referentie’-tab te klikken op ‘inhoudstabel toevoegen’. Als je daarna je scriptie nog hebt aangepast, kun je de inhoudsopgave synchroniseren en zodat deze meteen geüpdate is.

7. Spelenderwijs plannen

Een goede, duidelijke planning helpt je bij het halen van jouw deadlines en vermindert stress. Er bestaan een heleboel verschillende manieren om te plannen, kijk dus wat bij jou het beste past! Je kunt bijvoorbeeld Notion proberen. Dit is een bekende gratis planning tool voor projectbeheer. Notion biedt een scala aan sjablonen waarmee je kunt beginnen. Óók hebben ze een scriptie planning-template!

Mocht dat je nog niet voldoende motiveren, dan zijn er andere gave hulpmiddelen zoals Habitica. Dat is een gratis productiviteitsapp om je scriptie om te bouwen tot een heuse gaming experience. Compleet met in-game beloningen en penalties om je extra te motiveren terwijl je tegelijkertijd ook nog eens een sterk sociaal netwerk opbouwt voor meer inspiratie.

Nog meer scriptie tips & tricks

Neem genoeg pauze

Pauzes verhogen je productiviteit. ‘Verloren tijd’ in de pauze haal je dus meteen weer in! Het is wel van belang om schermtijd te vermijden terwijl je pauzeert. Hier zijn enkele goede voorbeelden: doe yoga, ga sporten wandelen of mediteren. Headspace is een app die je hierbij kan helpen. Deze meditatie-applicaties helpen je te ontspannen tussen het schrijven van je scriptie door.

Beperk afleiding zoveel mogelijk

Als je het lasting vindt om niet afgeleid te worden door dingen zoals social media, dan bestaan er een aantal hulpmiddelen om je daarmee te helpen. Zo bestaat er bijvoorbeeld freedom.to. Met deze tool kun je zelf instellen hoelang en welke webpagina’s en apps geblokkeerd moeten worden. Andere mogelijkheden zijn Leechblock en StayFocusd (voor Google Chrome). Bekijk ook onze eerdere blog over de beste 10 apps die helpen je productiviteit te verhogen.

Zorg ervoor dat je een ervaren scriptiebegeleider hebt

Het kan erg stressvol zijn om een scriptie te schrijven, vooral naast al je andere vakken en werkzaamheden. Hou er goed rekening mee. Als je van tevoren weet waar het wellicht mis gaat lopen, kun je hierop anticiperen. Naast deze scriptie tips is ook het zoeken van een scriptiecoach ongetwijfeld een goed idee als je vreest op bepaalde punten vast te lopen. Bijvoorbeeld op het gebied van statistiek, planning, of gewoon het beginnen met schrijven. Gelukkig heeft BijlesHuis een gevariëerd aanbod aan uitstekende ervaren scriptiebegeleiders in elke studentenstad. Vraag vrijblijvend na wie er in jouw omgeving beschikbaar is.

Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikels? Dat kan via de maandelijkse nieuwsbrief. Schrijf je hieronder in!

scriptie scriptiebegeleiding scriptie schrijven scriptie tips tips