Te veel op je telefoon? 10 apps die helpen je productiviteit te verhogen

Voor studenten: studietips 5 min

Ping! Weer een notificatie of een berichtje. Al die meldingen op je telefoon de hele dag door maken het moeilijk om het ding even weg te leggen, zeker tijdens het studeren! (#studieontwijkendgedrag) Heb jij enig idee hoeveel tijd je eigenlijk elke dag doorbrengt op je telefoon? Volgens Statista zijn we er gemiddeld zo’n 5,4 uur per dag mee bezig! Die tijd had je ook kunnen gebruiken om dat hoofdstuk wiskunde of Frans te leren. 😉 Daarom raadt BijlesHuis je 10 gratis apps aan om je telefoongebruik te verminderen zodat je meer tijd overhoudt voor andere dingen, zoals bijvoorbeeld huiswerk.

apps, productiviteit, telefoongebruik, telefoon
10 apps om je smartphone-gebruik te beperken

1. Offtime – iOS, Android

Met de Offtime app kun je meldingen blokkeren. Jouw offtime-moment kun je zelf inplannen door meldingen tijdelijk of zelfs de hele dag te blokkeren. Deze app kun je bijvoorbeeld gebruiken om samen met je vrienden een smartphone-pauze in te lasten en ongestoord iets leuks te doen! Naast dat je tijdelijk apps kan blokkeren kun je ook checken hoe vaak je je telefoon gebruikt hebt via de dagelijkse, maandelijkse en jaarlijkse overzichten die je in de app kan zien.

OffTime, app
OffTime

2. Forest – iOS (betaald), Android

Via deze app kun je een aparte studeer- of concentreerperiode instellen. De app visualiseert dat door een boompje te planten zodra je een periode instelt. Binnen een half uur groeit het zaadje uit tot een boom, totdat je de telefoon weer gebruikt. Dan sterft het boompje. Kortom, hoe meer je jouw mobiel opzij legt, hoe mooier jouw virtueel boompje wordt en hoe groter je virtuele bos op Forest groeit!

Forest, app
Forest

3. OffScreen – iOS, Android

OffScreen heeft drie aparte instellingen om het gebruik van je telefoon tegen te gaan. De eerste is de pomodoro-techniek. Misschien herinner je je deze techniek uit onze video met de beste tips om efficiënter te studeren én te slagen voor je examens. Het werkt met tijdsblokken: 25 minuten studeren, 5 minuten rusten, 25 minuten studeren, 5 minuten rusten, etc... Na elke drie of vier blokken houd je een langere pauze van 15 minuten of 30 minuten. Daarnaast heeft de app een countdown en als derde optie cumulatieve tijdtellers. Wanneer je een timer start en je telefoon weglegt, herinnert OffScreen je eraan om weer aan het werk te gaan met een notificatie, zodra je de telefoon weer oppakt. Het zorgt niet alleen voor een uitdaging met je telefoongebruik, maar het heeft ook een slaapuitdaging-functie. De app heeft toegang tot je slaapgegevens van de Health-app en helpt je daardoor beter te slapen zonder mobieltje.

OffScreen, app
OffScreen

4. Cold Turkey – Windows, macOS

Cold Turkey is ontwikkeld om je te beschermen tegen afleiding op je laptop en je pc door websites voor een bepaalde tijd te blokkeren. Als je de app hebt gedownload kun je bepalen welke websites je tijdelijk wil blokkeren, zoals bijvoorbeeld YouTube, Instagram of Facebook,... Wanneer de geblokkeerde tijd ingeschakeld is, moet je de tijd die je van tevoren hebt aangegeven helemaal uitzitten. Stiekem de app verwijderen om weer op de sites te kunnen helpt niet.

cold turkey, app
Cold Turkey

5. SelfControl – iOS, mac

SelfControl is vergelijkbaar met Cold Turkey, echter, voor Apple is het een beetje simpeler in gebruik. Ook deze app zorgt ervoor dat je niet afgeleid hoeft te worden door websites, e-mails en alle andere dingen op het internet. Creëer een lijst met websites die je wil blokkeren, geef een tijdsperiode aan en druk op start. Vanaf dat moment kun je ongestoord studeren totdat de tijd voorbij is. Nee, ook met deze app zal het opnieuw opstarten van je computer, of het verwijderen van de app je niet helpen.

selfcontrol, app
SelfControl

6. AppBlock – iOS, Android

Via AppBlock kun je een speciale niet-storen-timer instellen om sociale media en andere apps te blokkeren. Je kunt het makkelijk instellen om je productiviteit te managen en zo je beter te kunnen concentreren op je huiswerk. Je kunt daarnaast ook een schermtijd-trackerlimiet instellen voor je vrije tijd en ook kan je jouw totale schermtijd volgen.

appblock
AppBlock

7. BreakFree – iOS, Android

Bekijk hoe regelmatig je je telefoon gebruikt met behulp van uitgebreide overzichten en stel aan de hand daarvan persoonlijke dagelijkse limieten in. Overschrijd je deze limieten? Dan krijg je een notificatie. Op deze manier kun je een balans voor andere belangrijke dingen vinden, zoals bijvoorbeeld je huiswerk. Ook kun je, met jouw goedkeuring, BreakFree toegang geven tot je locatie zodat de app niet alleen kan zien wanneer, maar ook waar, je het meeste je telefoon gebruikt.

break free, app
Break Free

8. Flipd – iOS, Android

Met Flipd is het mogelijk om een focustimer in te stellen met een bepaald doel voor ogen, zoals bijvoorbeeld een examen of een huiswerkopdracht. Dit kun je doen met een focustimer die je op basis van kleur, tijd en pauzes kan aanpassen. Stel de timer in en studeer totdat de timer afloopt. Hierna geeft de app je een overzicht van je focustijd en pauzetijd. Daarnaast kun je je richten op andere Flipd-gebruikers en studenten en samen leren in een live openbare studieruimte in de app.

flipd, app
Flipd

9. AppDetox – Android

AppDetox kun je gebruiken om van je telefoon weg te blijven en een digitale detox te beginnen. Je kunt jouw eigen regels instellen voor de verschillende apps en meldingen op je telefoon, zodat je niet onverhoopt gestoord wordt in je werk. Elke keer wanneer je een van deze regels overtreedt, word je eraan herinnerd dat je jezelf afleidt. Deze ‘overtredingen’ worden bijgehouden in een soort logboek.

appdetox, app
AppDetox

10. Screentime – Android

Screentime is heel omvangrijk. Je begint met het opstellen van een lijst met taken en gewoontes. Op basis van deze lijst stuurt de app je een notificatie wanneer je jouw telefoon teveel gebruikt. Ten tweede kun je ook een slaapschema instellen. Met deze functie blokkeer je apps voordat je gaat slapen zodat je je meer kan ontspannen en een betere nachtrust kan hebben. Het slaapschema heeft ook een ‘nachtlampje’. Dit verminderd de helderheid van je telefoonscherm om gemakkelijker in slaap te vallen. Net zoals alle andere apps die we hierboven hebben besproken heeft het ook een dagelijkse gebruikslimiet. Daarnaast bestaat er ook de functie om het opstarten van bepaalde apps te vertragen. Ten slotte werkt de app met beloningspunten. Met deze punten kun je die limieten overslaan. Dus hoe minder tijd je op je telefoon besteedt, hoe meer beloningspunten je krijgt.

screentime, app
Screentime

Heb je nou al deze apps geprobeerd maar heb je nog steeds moeite om je te concentreren? Dan volgen hier nog drie andere opties:

  1. Zet je telefoon uit.
  2. Gooi het ding uit het raam.
  3. Contacteer vrijblijvend BijlesHuis 😉

Vind je het moeilijk om zelfstandig te studeren? Heb je behoefte aan hulp met het verwerken van alle leerstof? Dien dan vrijblijvend een aanvraag in bij BijlesHuis. Wij hebben een scala aan ervaren bijlesdocenten die je maar allergraagst willen helpen met leren leren.

Heb je interesse in meer van onze artikels? Abonneer je op onze maandelijkse newsletter.

smartphone efficiënt studeren leren leren apps telefoon studeren
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter