Wellicht heb je weleens meegemaakt dat je tijdens een examen ineens de helft van een opsomming vergeten bent, ook als je het wel 100 keer hebt herhaald? Dan kun jij misschien een ezelsbruggetje gebruiken! Met ezelsbruggetjes kun je beter en sneller je leerstof onthouden. Zo voorkom je dat je op cruciale momenten (zoals examens) de leerstof niet vergeet. In deze blog vertellen we je waar de naam ‘ezelsbrug’ vandaan komt. Daarnaast leggen we uit hoe je zélf je eigen ezelsbruggetjes kunt bouwen! Tot slot hebben we een superhandig overzicht gemaakt van 7 ezelsbruggetjes voor op de middelbare school, bijvoorbeeld een ezelsbruggetje over planeten. Lees verder om alles te weten te komen over ezelsbruggetjes!
Een ezelsbruggetje: wat is het?
Ezelsbruggetjes zijn hulpmiddelen of methodes zodat je iets gemakkelijker kan onthouden. Maar waar komt de naam eigenlijk vandaan? De naam komt uit het Latijn, pons asinorum, ‘brug van de ezels’. Er bestaan meerdere verhalen over de herkomst van het woord. Het meest bekende verhaal is dat ezels bang voor water zijn omdat ze niet kunnen zien hoe diep het water is. Daarom staken ze vroeger niet eens kleine stroompjes over. Om dit op te lossen werden er bruggetjes voor de ezels gebouwd, zodat ze geen omweg hoefden te nemen. Hierdoor bereikten ze de bestemming sneller en werd veel tijd bespaard. Een andere verklaring is dat pons asinorum de naam is voor de vijfde meetkundige stelling van Euclides. Dat zou ook een ezelsbruggetje heten omdat ezels een heel goed geheugen hebben waardoor ze zich nooit 2 keer aan dezelfde steen stoten. 😉
3 tips om zelf een ezelsbruggetje te maken
Je onthoudt ezelbruggetjes vaak beter als je ze zelf verzint. Hier zijn 3 tips over hoe je dat doet:
1. Letters
Als je maar een kleine hoeveelheid informatie hoeft te onthouden, zoals bijvoorbeeld de volgorde van planeten, dan kun je de eerste letter van elk woord nemen. Met deze letters kun je dan óf een woord vormen, óf een zin. Dit hoeft in principe niets met het onderwerp zelf te maken te hebben, het is gewoon iets waarmee je de informatie beter onthouden kan. Hoe grappiger het beeld dat je je kan voorstellen, hoe makkelijker je het onthoudt! Je gebruikt namelijk een groter deel van je hersenen om visuele beelden te onthouden dan bij een woordenlijst. Zo kun je bijvoorbeeld het verschil tussen een accent aigu en een accent grave beter onthouden dankzij een helicoper:
2. Liedje
Je kan ook je leerstof verwerken in een liedje. Als je jouw leerstof al zingend leert, kan het liedje een echte oorwurm worden. Gebruik daarom een melodietje dat makkelijker blijft hangen. Zo kun je bijvoorbeeld de derde naamval van Duitse voorzetsels leren op een bekende klassieke melodie. Of je kan onregelmatige Engelse werkwoorden studeren door ze te rappen:
3. Leg een verband
Leg een verband tussen iets uit jouw eigen leven en de leerstof. Een ezelsbruggetje kan heel persoonlijk zijn, en hoe goed ze werken verschilt per persoon. Misschien is jouw verjaardag precies op een belangrijke historische datum of kun je met de namen van je ooms en tantes een ezelsbruggetje maken voor een opsomming.
Je kan ook verbanden leggen tussen de leerstof zelf. Je kan bijvoorbeeld Franse woordjes onthouden door woorden in het Nederlands te zoeken die er veel op lijken, bijvoorbeeld voor ziekenhuis: l’hôpital, hospitaal.
Trouwens, je kunt deze 3 tips makkelijk onthouden, want toevallig beginnen ze allemaal met een ‘L’! Zo kun je leuk letters leren. 😉
7 leuke ezelsbruggetjes
1. Ezelsbruggetje volgorde van opgave
2. Ezelsbruggetje eenheden omrekenen
3. Ezelsbruggetje lagen van de atmosfeer
4. Ezelsbruggetje Romeinse numeralen
5. Ezelsbruggetje verschil tussen AM en PM
6. Ezelsbruggetje volgorde van bewerkingen
7. Ezelsbruggetje Franse uitspraak
Kijk, nu ben je een expert in ezelsbruggetjes! De ezelsbruggetjes hebben uiteraard niets te maken met ezels, maar wel met methodes om leerstof gemakkelijker te onthouden. Niemand kan zonder! Zijn ezelsbruggetjes misschien niet voldoende en zoek je toch individuele studiebegeleiding? BijlesHuis heeft veel ervaren bijlesdocenten die je online of thuis graag helpen met studeren.
Onze artikels maandelijks ontvangen? Schrijf je in voor de newsletter!