Zo leer je een tentamen in een dag

Voor studenten: studietips 4 min

Je kent het wel: aan het begin van het nieuwe semester bezoek je alle colleges, houd je de lesstof bij en loop je perfect op schema. Twee weken later loop je achter de feiten aan tot de tentamenweek je bij de keel grijpt. Een avond van tevoren probeer je alles nog een keer door te nemen in de hoop een 5,5 binnen te slepen. Handig? Nee. Het proberen waard? Ja, zeker! Sterker nog, met behulp van onderstaande gouden tips is de kans aannemelijk dat je alsnog een goed resultaat boekt. Dus weg met Netflix, Videoland en sociale media; zet een flinke bak koffie en duik de boeken in.

tentamen leren in 1 dag

Een tentamen leren in 1 dag: 6 tips!

1. Gestructureerd scannen

Alle hoofdstukken een dag van tevoren gedetailleerd doorspitten is een verloren zaak. Daarom is het van belang lesstof te structureren. Zet duidelijk op papier welke hoofdstukken je moet leren en vat het zo nodig in een notendop samen. Het is tevens behulpzaam om een bestaande samenvatting nóg korter samen te vatten. Je bent dan immers fanatiek met de belangrijkste zaken van lesstof bezig, zonder dat je de diepte in gaat. Vermijd dubbel werk door teksten heel vaak over te lezen. Focus je uitsluitend op de hoofdzaken. Mocht je op een of andere manier nog tijd overhebben, kun je altijd nog ergens dieper op in gaan.

2. Focus op de vraagstelling

Er zit nogal wat verschil tussen de vraagstelling van tentamens. Het kan zeer vruchtbaar zijn om daar rekening mee te houden wanneer je tijdnood hebt.

  • In multiple choice tentamens vind je voornamelijk gedetailleerde vragen. Probeer je dus te focussen op de belangrijkste feitjes.
  • Toetsen met open vragen vragen vaak om verbanden, context en eventuele discussie. Zorg dus dat je in grote lijnen de lesstof begrijpt, zonder te diep in te gaan op details.
  • Heb je examen waarbij je testen of oefeningen moet maken? (Statistiek, Acces of Excel) Zorg dan dat je al je tijd besteed aan het oefenen. Bekijk instructievideo’s op YouTube of oefen zelf totdat het lukt.

3. Afstrepen

Maak een planning met onderwerpen die je sowieso wil leren. Zet het belangrijkste hoofdstuk boven aan en het minst belangrijke onderaan. Werk vervolgens van boven naar onder het lijstje af en streep door als je de lesstof snapt. Op deze manier werk je gestructureerd en weet je zeker dat je het maximale eruit haalt. Herkauw geen lesstof, maar focus je op belangrijke tentamenstof waar je nog weinig vanaf weet. Plan ook voldoende tijd in om een of meerdere proeftentamens te maken.

4. Collegesheets doorspitten

Wil je weten wat écht belangrijk is om te leren? Bekijk dan de PowerPointpresentaties van de colleges. Docenten vatten daar in enkele zinnen of steekwoorden de belangrijkste lesstof samen. Zorg dat je in ieder geval alle PowerPoints scant. Het is als het ware een samenvatting gemaakt door de professor. Beter kan bijna niet. Staan er vragen in de sheets? Doe er je voordeel mee.

Zorg daarnaast dat je proeftentamens goed doorneemt. Op sommige hogescholen en universiteiten in Nederland staan vaak letterlijk vragen uit proeftentamens in het echte tentamen. Ook als dat niet het geval is kun je wennen aan de vraagstelling. Als je de mogelijkheid hebt, is het ook handig om met studenten te praten die het betreffende tentamen eerder maakte. Wellicht weten ze wat voor vragen er vaak gesteld worden.

5. Herhaal kort en krachtig

Albert Einstein betoogde ooit: ‘if you can't explain it simply, you don't understand it well enough’. Zo werkt het ook met lesstof. Herhaal na het leren van een hoofdstuk kort wat er nou eigenlijk stond. Praat tegen jezelf en leg uit wat je hebt geleerd. Weet je het in een paar zinnen duidelijk te vertellen? Dan zit het wel goed. Anders is het zaak het nogmaals door te nemen. Probeer de lesstof ook in de context te zien met andere onderwerpen. Vooral als het een tentamen met open vragen betreft.

6. Slaap voldoende

Het is verleidelijk om tot diep in de lacht te leren als je te laat bent begonnen. Toch raden we aan om voldoende te slapen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat je hersenen ’s nachts verwerken wat je overdag gedaan en geleerd hebt. Dit verwerkingsproces is belangrijk om de volgende dag goed te presteren. Probeer dus 8 uur te slapen. Wanneer je middenin een tentamenweek zit is het al helemaal van belang om elke dag goed te eten, drinken en slapen.

Studeer jij ’s avonds beter?

Ben jij een avondmens en lukt schoolwerk ’s avonds veel beter? Dan zou het dom zijn om daar geen gebruik van te maken. Zorg echter wel dat je voldoende slaap meepakt. Bijvoorbeeld in de vorm van powernaps overdag. Houd bij voorkeur je bed en studie wel gescheiden. Je hersenen koppelen je bed namelijk al dan niet bewust met slaap. Wanneer je daar met studieboeken ligt, is de kans groot dat je moe wordt.

Extra tips:

  • Eet gezonde voeding.
  • Luister naar rustige of klassieke muziek. Dit helpt je beter concentreren
  • Zorg voor voldoende actieve pauzes tussen het leren door. Ga een kwartiertje lopen of doe een workout.
  • Vraag samenvattingen aan medestudenten
  • Kauw kauwgom. Dit stimuleert je geheugen.

Voorkom uitstelgedrag en zorg dat dit je de volgende tentamenperiode niet weer overkomt. BijlesHuis biedt ervaren studiebegeleiders die jou helpen met plannen en organiseren. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op en ontdek direct wat wij voor jou kunnen betekenen.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

studeren tentamens tentamenstress tentamens overleven