Wat is bijles? Wat is huiswerkbegeleiding?

Voor ouders 2 min

Je zult de woorden al zeker regelmatig gehoord of gezien hebben, maar wat houden ze eigenlijk in? Huiswerkbegeleiding en bijles zijn allebei vormen van ondersteuning om studenten en leerlingen te helpen met het verbeteren van hun studieresultaten. Vaak worden deze twee termen gebruikt als synoniem, maar er bestaan een aantal belangrijke verschillen tussen bijles en huiswerkbegeleiding.

wat is huiswerkbegeleiding, wat is bijles

Bijles: wat is het?

Het is een vorm van 1-op-1 onderwijs die zich vooral focust op het assisteren van leerlingen en studenten bij het begrijpen van een bepaald onderwerp of vak. Dat maakt het dus echt heel specifiek gericht op de inhoud van een bepaald vak. Volgens de data van BijlesHuis zijn Frans en wiskunde de meest aangevraagde bijlesvakken.

Bijles kan worden gegeven door verschillende personen, zoals een ervaren en goed presterende student van de universiteit of een professionele leraar. De bijlesstudent wordt dan geholpen bij het begrijpen van het studiemateriaal, alsmede bij het voorbereiden en het maken van de examens. Je kan op elk moment van het schooljaar bijles geven, zowel thuis als op afstand (online).

Huiswerkbegeleiding: wat is het?

Huiswerkbegeleiding is een bredere vorm van hulp en richt zich op het assisteren van leerlingen en studenten met het voltooien en organiseren van hun opdrachten en taken. Het is dus niet zo vakinhoudelijk als bijles. Een huiswerkbegeleider kan leerlingen helpen met het plannen van hun studielast, het structureren en organiseren van hun aantekeningen en antwoord geven op vragen over het studiemateriaal.

Het uiteindelijke doel van huiswerkbegeleiding is om leerlingen goede studiegewoontes te laten ontwikkelen, zodat ze hun academische prestaties op de lange termijn kunnen verbeteren. Meestal wordt huiswerkbegeleiding door een professionele docent gegeven die niet alleen een aantal inhoudelijke vragen kan oplossen, maar ook studievaardigheden kan verhogen.

Wat is het verschil tussen bijles en studiebegeleiding?

Bijles en huiswerkbegeleiding zijn dus verschillende benaderingen voor leerlingen en studenten die hulp nodig hebben om hun academische prestaties te verbeteren. Bijles richt zich op het begrijpen van specifieke onderwerpen en kan leerlingen helpen met het voorbereiden op proefwerken en examens. Huiswerkbegeleiding is breder dan dat, en helpt bij het ontwikkelen van goede studiegewoontes en het beter organiseren van de studielast.

Bijles komt het meest voor onder leerlingen uit het middelbaar onderwijs vanwege de grotere verschillen tussen de vakken die ze krijgen. Dan is het duidelijker welke vakken een leerling goed liggen en welke niet. Huiswerkbegeleiding wordt het vaakst aangevraagd voor leerlingen van de basisschool en de eerste jaren van de onderbouw. Dit zijn de momenten wanneer er goede studievaardigheden en – gewoontes moeten worden ontwikkeld.

Ben jij zelf op zoek naar studiebegeleiding of bijles voor je kind? Onze mensen van BijlesHuis zoeken graag vrijblijvend een goede docent om je kind te helpen met zijn of haar studie!

bijles bijles nodig Bijleshuis huiswerkbegeleiding studiebegeleiding begeleiding