Hoe kan ik het best psychologische hulp verlenen aan PhD-studenten? Sara, een promovendus die ook vertrouwenspersoon is voor andere PhD-studenten, merkte dat ze tijdens haar sessies met studenten een hele andere woordenschat nodig had om goed met hen te kunnen communiceren over vertrouwen en gevoelens. Hoewel haar Engels goed was, ging ze toch op zoek naar bijles Engels, specifiek gericht op het vergroten van haar vocabulaire “Engels voor psychologen”. In principe een soort spoedcursus om haar studenten nog beter te kunnen bijstaan. Daarvoor was dus een bijlesdocent nodig die én vloeiend Engels sprak én expert in menselijk gedrag was.
De perfecte combinatie
BijlesHuis kwam na een zoektocht voor de beste match al snel uit bij leerkracht Susanne. En jawel hoor: “dit is me op mijn lijf geschreven!”, riep ze uit. Naast haar tweetalige opvoeding in het Nederlands en het Engels heeft Susanne ook nog eens een PhD afgerond in Psychologie. Hierdoor weet ze dus niet alleen veel af van de Engelse taal, maar kan ze zich ook uitstekend identificeren met de academische wereld en alle uitdagingen en frustraties die daar mee gepaard kunnen gaan. Zij was dus uitermate geschikt om in het Engels de genuanceerde en lastige context rond psychologie goed te kunnen doorgronden.
Hoe zien de lessen eruit? “De lessen zijn een mix tussen Engelse taallessen en een inleiding over psychologische concepten en theorieën”, aldus Susanne.
“De afwisseling tussen het verbeteren van Sara’s Engels en haar wegwijs maken in de wereld van psychologie is een hele nieuwe ervaring voor mij!” - bijlesdocent Susanne
Het zwaartepunt ligt voornamelijk op het leren begrijpen van ingewikkelde begrippen uit de psychologie in het Engels. Want hoe leer je nou eigenlijk in een andere taal te praten over iemands gevoelens? Dit is volgens Susanne dé uitdaging.
Uitdrukkingen, spreekwoorden en metaforen
Het kan soms al lastig zijn om in je moedertaal de gevoelens van anderen correct te interpreteren. Laat staan hoe moeilijk dat is in een vreemde taal! Vooral als je over gevoelens praat, komt daar regelmatig beeldspraak aan te pas. Vandaar dat Susanne begon met een crash course metaforen en uitdrukkingen om Sara hiermee kennis te laten maken.
Uitdrukkingen, spreekwoorden en metaforen reflecteren onze taal en cultuur
Voordat je deze goed kan begrijpen, moet je eerst de kleine nuances herkennen in de manier waarop men gevoelens beschrijft. Ook al vallen bijvoorbeeld ‘annoyance’ en ‘irritation’ onder de paraplu van de emotie ‘woede’, toch zijn deze woorden verschillend. Zo doelt ’irritation’ meer op de toestand ‘geïrriteerd zijn’ terwijl ‘annoyance’ meer gaat over een gevoel van ongemak of ergernis welke wordt veroorzaakt door iets dat je niet leuk vindt. “De verschillen kunnen ontzettend klein zijn, maar maken een wereld van verschil als ze fout worden geïnterpreteerd tijdens een sessie met een client”, zegt Susanne.
Geen drempelvrees meer!
Nu oefent Sara elke week met Susanne om haar Engelse taalkennis voor haar sessies te versterken. “Ik merk dat ik nu sneller begrijp wat mijn cliënten bedoelen en dat de drempel waar ik eerst moeite mee had, stilletjes aan lager wordt”, vertelt Sara. Daarnaast hebben de lessen met Susanne ook nog een andere verrassend voordeel volgens Sara: “Vroeger had ik veel last van drempelvrees wanneer ik Engels moest spreken; de lessen van Susanne zijn dan ook heel goed voor het verbeteren van mijn zelfvertrouwen!”.
“Er is écht een verschil in mijn zelfvertrouwen sinds ik les krijg van Susanne. Ik merk dat ik mijn cliënten steeds gedetailleerder en gerichter advies kan geven.” – Sara
Onze bijlesdocente Susanne kijkt ook tevreden naar haar lessen met Sara: “Normaliter geef ik alleen bijles Engels en statistiek, maar deze lessen zijn een erg leuke afwisseling. Ik ben heel blij dat ik mijn kennis van psychologie, het Engels en mijn ervaring binnen de academische wereld kan delen”.
Wil jij ook bijles Engels om alledaagse of juist niet-alledaagse gesprekken te oefenen? Vraag geheel vrijblijvend informatie aan bij BijlesHuis voor begeleiding op maat!
Inschrijven op onze newsletter? Vul je gegevens hieronder in!