Podcast tips: de 7 beste podcasts om bij te leren

Rond studeren 4 min

Sinds het ontstaan van podcasts is de manier waarop we leren en informatie opdoen heel erg veranderd. Interessante en educatieve content, direct online te luisteren,is maar een paar muisklikken van ons verwijderd. Maar nog niet iedereen is bekend met de podcastwereld. Daarom geeft BijlesHuis je een aantal Nederlands- en Engelstalige educatieve podcast tips: 7 leuke podcasts die te vinden zijn op Spotify.

podcast, bijleren, educatief, online

De voordelen van educatieve podcasts

  • Het maakt niet uit of je geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst, literatuur of wetenschap, als jij het je kan bedenken dan bestaat er hoogstwaarschijnlijk wel een podcast over die je interessant vindt. Educatieve podcasts bieden een veelvoud aan onderwerpen om uit te kiezen.
  • Podcasts zijn een heuse inspiratiebron en vergroten je motivatie. Educatieve podcasts beluisteren maken je gemotiveerd om jouw doelen achterna te gaan en nieuwe uitdagingen uit te proberen.
  • Waar je ook ter wereld bent, je kan altijd en overal naar podcasts luisteren. Op elk mogelijk moment, bijvoorbeeld als je niet actief kan lezen wanneer je aan het sporten bent, of fietst, of kookt, kun je bijleren door simpelweg te luisteren.

3 educatieve podcasts in het Engels

1. Ted Talks Daily

Dit is een bekende educatieve podcast die gebaseerd is op TED Talks-conferenties. In deze podcast worden elke dag de beste TED Talks in de schijnwerpers gezet. Voor degenen die TED Talks nog niet kennen: het zijn informatieve en inspirerende presentaties (van 18 minuten max) die worden gegeven door deskundigen en sprekers uit een grote verscheidenheid van vakgebieden. Op deze manier worden hun ideeën, inzichten en hun kennis op een toegankelijke en inspirerende manier met de wereld gedeeld.

I really enjoy the TED-talks, they’re very inspirational.” - Kelly, luisteraar

2. Stuff you should know

Deze podcast wordt door Josh Clark en Chuck Bryant gepresenteerd. In iedere podcast bediscussiëren ze verschillende onderwerpen. De onderwerpen zijn divers: van popcultuur tot geschiedenis en alledaagse dingen. Wist je bijvoorbeeld al hoe kleuren precies werken? De podcast is mede zo bekend vanwege hun humoristische en toegankelijke stijl.

I began listening to this podcast years ago and let me tell you, there is always something that I don’t know that I now know that I needed to know.” - Bart, luisteraar

3. The Inforium

Dit is een leerzame en interessante podcast die gepresenteerd wordt door Martin Boehme en Thomas Franks. Deze podcast richt zich op verschillende aspecten van creativiteit, persoonlijke ontwikkeling en productiviteit. In elke aflevering worden er tips, strategieën en inzichten gedeeld om je leven makkelijker te maken. Ze behandelen onder andere onderwerpen zoals doelen stellen, creatief denken, timemanagement en gewoontevorming.

I like how your content encourages people to become better versions of themselves.” - Jamie, luisteraar

2 Nederlandse educatieve podcasts

1. De Podcast Psycholoog

Dit is een educatieve podcast die advies en inzichten geeft om je mentale gezondheid een handje te helpen. De podcasts bieden een verscheidenheid aan onderwerpen zoals eetproblemen, relaties, hechting, fobieën en meer. Het belangrijkste doel voor de bedenker van de Podcast Psycholoog is om belangrijke thema’s bespreekbaar te maken en bruikbare, waardevolle tips en perspectieven te bieden.

Geweldige podcast! Interessante onderwerpen en doelgerichte vragen. Zo interessant dat ik er een hoop heb geluisterd voor een tweede keer!” - Anna, luisteraar

2. De Universiteit van Nederland

In “De Universiteit van Nederland” vertelt een hoogleraar van een universiteit over diens kennis en expertise over een bepaald onderwerp. Alles wordt op een begrijpelijke manier uitgelegd.

“Echt een aanrader! Het duurt niet te lang en ze hebben lekker veel leuke weetjes!” - Elle, luisteraar

2 educatieve podcasts uit Vlaanderen

1. Nerdland

Deze podcast wordt gepresenteerd door Lieven Scheire, een Vlaamse komiek en wetenschapscommunicator. Lieven neemt zijn luisteraars mee op een fascinerende reis door de wereld van technologie, wetenschap en de nerd-cultuur. Hij deelt zijn enthousiasme voor deze onderwerpen op een leuke én begrijpelijke manier. Of dat nu over nieuwe technologische ontwikkelingen, fascinerende wetenschappelijke experimenten, geeky popcultuur of ontdekkingen in de ruimtevaart gaat, Lieves luisteraars blijven geboeid door zijn kennis en passie.

“Elke maand geniet ik weer van deze grappige podcast waarin de laatste wetenschappelijke nieuwtjes worden besproken.” - Margot, luisteraar

2. De Universiteit van Vlaanderen

Deze podcast wordt gepresenteerd door verschillende Vlaamse docenten uit België. De opzet lijkt op die van de Universiteit van Nederland, in elke podcast geven ze informatie over hun vakgebied. De onderwerpen zijn erg gevarieerd en verschillen van kunst en geschiedenis tot wetenschap en technologie, altijd op een toegankelijke manier uitgelegd.

Interessante sprekers, uiteenlopende onderwerpen en goed beargumenteerde verhalen. Wat wil je nog meer?”- Jana, luisteraar

Dus, waar wacht je nog op? Klik op de links en ontdek al deze leerzame podcasts. Er is zoveel om te leren en te ontdekken wanneer het slechts een paar muisklikken van je verwijderd is. Het is onvoorstelbaar hoeveel je ervan kan leren. BijlesHuis wenst je veel luisterplezier!

Wil je naast het luisteren van podcasts nog meer bijleren? Neem dan contact op met BijlesHuis en we zullen je koppelen aan een geschikte bijlesdocent voor welk van dan ook! Of wil je misschien zelf bijles geven? BijlesHuis is altijd op zoek naar bijlesdocenten. Schrijf je dus zo snel mogelijk in!

Inschrijven voor onze newsletter doe je hier:

podcast podcasttips educatieve podcast