Doktertje spelen, ook dàt is bijles Frans!

Sterke bijlesverhalen 2 min

Een goed begin is het halve werk! Dat bedacht ook Olivier, een Nederlandstalige dokter, toen hij begon te werken bij een huisarts in Brussel. Omdat Brussel tweetalig is, moet je als dokter zowel Nederlands als Frans kunnen spreken, anders kun je niet alle patiënten helpen. Om zo snel mogelijk zijn Franstalige patiënten goed van dienst te kunnen zijn, had Olivier dus behoefte aan een intensieve op maat gemaakte cursus Frans. Dus geen reguliere Franse lessen over de subjonctif présent of de imparfait, maar wel veel doktertje spelen met rollenspelletjes!

bijles frans dokter

“Het is eens iets anders”, dacht onze ervaren leerkracht Anne, toen ze deze klus aannam van Bijleshuis. Van huis uit tweetalig opgevoed en met ervaring als docente Nederlands en Frans, was zij de perfecte leraar voor Olivier.

Het doel was duidelijk: kort maar krachtig een paar uur de Franse taal oefenen om snel goed voorbereid in Brussel aan de slag te kunnen. Dat was niet makkelijk, maar Olivier had zich uitstekend voorbereid. “Hij had zelf fiches voorhanden, specifieke situaties die hij wou inoefenen. Ik had enkele minuten de tijd om de fiche in te studeren en daarna speelden we de situatie na: ik als patiënt, hij als dokter. Het was echt improviseren!”, aldus onze Anne.

"Hij maakte wel fouten, maar hij dúrfde Frans spreken, en dat is het belangrijkste!”-docente Anne

Voordat Anne besloot docent te worden, heeft ze jarenlang in de marketing gewerkt als mystery shopper. Haar ruime ervaring in het ‘spelen’ van een klant waarbij ze zich goed moest inleven in verschillende situaties, kwam hier dus heel goed van pas.

Deze dialogen tussen huisarts en patiënt kun je dus ook geen gewone Franse bijles noemen. Het is niet makkelijk om de specifieke medische vocabulaire in de juiste situaties en met de juiste termen toe te passen, terwijl dat wel heel belangrijk is. Ook voor Anne was deze medische woordenschat een uitdaging: “Soms moest ik zelf even extra nadenken en de vertaling opzoeken. Ik schreef ook veel woorden op het digitale schoolbord in de online leeromgeving, zodat Olivier alle juiste info had.”

"De lessen hebben mij zeker een basis gegeven en ook zelfvertrouwen om te starten in een groepspraktijk waar het Frans toch wel een must is. Ik heb nog veel te leren, maar de eerste stap is gezet." - Dokter Olivier

De rollenspellen hebben goed geholpen: gewapend met zijn nieuwe Franse medische taalkennis kon hij meteen in de huisartsenpraktijk beginnen en voelde hij zich ook meer zelfverzekerd om Frans te spreken: “Het liep niet perfect maar dat was ook niet wat ik verwachtte. De lessen hebben mij zeker een basis gegeven en ook zelfvertrouwen om te starten in een groepspraktijk waar het Frans toch wel een must is. Ik heb nog veel te leren, maar de eerste stap is gezet. Anne was zeer enthousiast en heeft mij veel bijgeleerd. Het was een zeer aangename ervaring!”.

Ook leerkracht Anne is blij met het resultaat: “Alles verliep vlot. Olivier voelde zich na die vier uur ook klaar om de job te starten. Hij maakte wel fouten, maar hij dúrfde Frans te spreken, en dat is het belangrijkste!”.

Heb jij ook interesse in een bijles Frans om dagelijkse of juist niet-dagelijkse gesprekken te oefenen? Onze ervaren docenten Frans weten jou als geen ander te helpen. Meld je vandaag nog aan!

Ontvang je graag maandelijks een mailtje met de nieuwste artikels erin? Schrijf je snel in voor onze blog-nieuwsbrief. Tot snel!

frans Frans leren dokter