Hoe combineer je topsport met school? Interview met Sterre (15)

Sterke bijlesverhalen 4 min read

Talloze jonge topsporters (in spe) in Nederland combineren studie met sport. Dat gaat niet van een leien dakje aangezien het veel discipline en tijd vergt. Er zijn zelfs topsporters die geneeskunde studeerden tijdens hun carrière, zoals turner Epke Zonderland. Voetballer Chiellini studeerde onlangs cum laude af aan de master bedrijfskunde. Met andere woorden: topsport met studie combineren is goed mogelijk, mits je de juiste mindset en begeleiding hebt.

Nederland telt honderden jonge talentvolle sporters die sport en studie zo goed mogelijk combineren. Deze groep krijgt een zogenoemde ‘talentenstatus’ en mag tijdens schooltijd trainen. Ook krijgen ze soms vrijstellingen voor bepaalde vakken zoals gym en maatschappijleer. Er wordt van ze gevraagd een eigen gestructureerde planning bij te houden zodat ze geen achterstanden oplopen.

De vijftienjarige tophockeyster in spe, Sterre is zo’n leerling. Momenteel zit ze in havo 4 en speelt hockey in de B1 bij Den Bosch. Van onze eigen docente Ellen krijgt individuele bijles om zo geen achterstanden op te lopen.

Wat houdt de talentenstatus in?

Het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap geeft scholen het recht af te wijken van normale schoolroosters bij kinderen met een sporttalentenstatus. Die status wordt mede bepaald door de betreffende sportbond van de sport in kwestie en de NOC*NSF. Er bestaan verschillende soorten statussen:

  • De topsportstatus A krijg je niet zomaar. Hiervoor dien je deel te nemen aan een wereldkampioenschap, Olympische Spelen of andere internationale sportevenementen met veel internationale deelnemers. Voor de selectietopsportstatus of HP-status dien je dusdanig goed te zijn dat men verwacht dat je potentie hebt om aan te sluiten bij de wereldwijde top.
  • De talentenstatus geldt voor veel meer leerlingen en is onderverdeeld in drie categorieën. De IT-status voor internationale sporters, de NT-status voor nationale sporters en de beloftestatus voor talenten waarvan verwacht wordt dat ze snel op (inter)nationaal niveau sporten.

Wanneer je aan een van deze eisen voldoet, heb je recht om een zogenoemde ‘LOOT-leerling’ te worden. Afhankelijk van op welke school je zit mag je jouw gehele schoolrooster en toetsenplanning aanpassen, zodat het aansluit bij je trainingen. Uiteraard gaat dit allemaal in overleg met docenten en trainers. Om het voor iedereen makkelijker te maken bestaan er topsportklassen. Wel dien je aan een wettelijk aantal lesuren te voldoen, dus zijn inhaallessen en bijlessen vaak nodig. Ook om achterstanden te voorkomen.

Topsport combineren met school: is dat te doen?

Topsport combineren met school is allesbehalve makkelijk. Toptalenten ervaren veelal problemen met studiebegeleiding, studieachterstanden en psychologische hinder aangezien de focus verdeeld moet worden. Daarnaast zitten scholieren in een ontwikkelingsfase waar complete focus op sport en school niet altijd gewenst is. Een duale carrière gaat dus lang niet altijd over rozen. Toch is dit alles te verlichten met een gedegen tijdsplanning.

Sterre: "Ik ging goed voorbereid naar het Zwijsen. Samen met mijn ouders hebben we met de school overlegd. In Rosmalen is Het Rodenborch College, een speciale school voor talentvolle sportleerlingen die tijdens de schooluren vaak trainen. Omdat hockeytraining ‘s avonds is en de fietstijd 2 x 45 minuten is, kozen wij bewust voor het Zwijsen College. Hier zijn geen speciale roosters voor topsporters, maar hockey en school is prima te combineren.
topsport en school

Tijdsplanning

Plannen is het allerbelangrijkste, eigenlijk ook voor wie niet zoals Sterre aan topsport doet. Sterre werkt volgens een strakke weekplanning:

"Omdat ik op hoog niveau sport, mag ik gym soms overslaan. Ik mag dan huiswerk maken. Als ik iets belangrijks heb met hockey, mag ik altijd met school overleggen of ik een dag vrij kan krijgen. Twee jaar geleden heb ik met mijn team een EK gespeeld in Londen. Het toernooi vond plaats van vrijdag tot zondag. Ik heb toen vrijdag vrij gekregen van school. Uiteindelijk werden we Europees kampioen!’’

Prioriteit nummer 1: topsport of studie?

Voor topsportstudenten is het zaak de juiste prioriteiten te stellen om niet achter de feiten aan te lopen met school of sport. Een goed evenwicht is van essentieel belang. Tussen de sportpauzes door huiswerk maken is bijvoorbeeld geen goed idee. Je zult echt een rustig moment moeten pakken om ongestoord huiswerk te maken. Alleen op deze manier zullen zowel sport- als schoolprestaties optimaal blijven.

Sterre: "Mijn schoolprestaties waren de afgelopen jaren super goed. Ik haalde alleen maar voldoendes. Dit jaar is het anders. De leerstof wordt moeilijker. Ik moet drie dagen tot half vijf naar school en train drie keer per week, er is weinig tijd voor huiswerk. Engels vind ik vooral lastig, met name lezen. Ellen helpt mij hierbij. Ik krijg les via de online leeromgeving. Zo kan je gewoon thuisblijven, super handig!’’

Weet je dat…

...je door te sporten beter kunt leren? Tijdens het sporten komt het eiwit BDNF vrij, dat bijdraagt aan leerprocessen. Na het trainen huiswerk doen is dus een prima idee.

Plannen en doelen stellen

Wie studie combineert met topsport of een andere intensieve tijdsbesteding zoals werk, dient per periode een planning te maken. Een studiebegeleider helpt jou daarbij. Dit kan bij ons zowel op locatie als online zoals Sterre doet. Op welke momenten je bijles wil is helemaal aan jou. Onze docenten zijn flexibel genoeg om zich aan jouw drukke schema aan te passen.

Sterre: "Ik hoop dat ik in dames 1 kom. Dat zou fantastisch zijn, maar nu vind ik school het belangrijkst. Een diploma is broodnodig voor een baan. Hockey is leuk maar haal ik de top?"

Drie karaktereigenschappen voor topsportsucces

Volgens topsportstudenten heb je drie karaktereigenschappen nodig voor topsport in combinatie met studie: doorzettingsvermogen, discipline om genoeg te rusten en om kunnen gaan met stress. Sterre lijkt in ieder geval over deze eigenschappen te beschikken; op naar de top!

Heb jij zelf extra ondersteuning nodig? BijlesHuis beschikt over ervaren studiebegeleiders die jou op afstand of op locatie helpen. Welk studieprobleem je ook ervaart, wij vinden een oplossing!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van de nieuwste artikels van Bijleshuis! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

school topsport planning studiebegeleiding
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter