Spelletjes om kennis te maken in het Engels, Duits, Frans of Spaans

Voor bijlesdocenten 5 min

Het is altijd spannend, zo’n eerste bijles. Niet alleen voor de student, maar ook voor de leraar. Je kent elkaar nog niet goed, de hulpvraag is nog niet helemaal duidelijk en je weet nog niet welke manier van begeleiding het beste bij je past. Natuurlijk krijgt de bijlesdocent via de BijlesHuis-accountmanager achtergrondinformatie over de cursist, maar er zal een beetje tijd nodig zijn om elkaar te leren kennen.

Daarom raadt BijlesHuis aan om vóórdat jullie echt beginnen, eerst een informele kennismakingssessie te hebben. Als het om taallessen gaat, kun je bijvoorbeeld het eerste halfuur informeel kennismaken via een spel, alvorens je inhoudelijk start met de leerstof. Dan breek je meteen het ijs. In deze blog hebben we enkele nuttige en leuke spelletjes voor jullie op een rij gezet, alsmede het enige echte BijlesHuis-kennismakingsdobbelspel!

1 Voordelen van kennismakingspellen

Velen moeten eventjes wennen aan nieuwe personen en/of dingen, en wennen aan het idee van bijles krijgen is daar geen uitzondering in. Door middel van spelletjes kun je elkaar in een informele sfeer leren kennen en het vermindert de stress. Spelletjes hoeven niet alleen tot doel te hebben om te vermaken. Een spel is pas echt goed als het educatief en pedagogisch verantwoord is. Dat is twee vliegen in 1 klap: je leert elkaar kennen én de leerling leert meteen wat over de taal waarvoor de bijles bedoeld is.

Het BijlesHuis-dobbelspel leent zich hier bij uitstek voor. Dan kan je als docent spelenderwijs het taalniveau van de leerling bepalen. Beheerst de leerling de basiswoordenschat en grammatica? Kan de leerling in een vlot tempo een zin vormen? Terwijl je dit test, kun je ook gelijk de uitspraak van klanken en woorden checken. Klinkt “bonjour” meer als “bonsjoeuur”? Dan is het duidelijk dat daar wat aan gedaan moet worden, en kun je na het spel beter je plan van aanpak maken.

2 BijlesHuis-dobbelspel

Dit is een superhandig kennismakingsspel want je hebt weinig nodig en je kan het zo lang of zo kort maken als je zelf wil. Het kan ook fungeren als extra activiteit aan het einde van de les als je nog tijd over hebt. Het dobbelspel is beschikbaar in het Nederlands (NT2), Engels, Frans en Duits (dankzij bijlesdocent Melanie) en Spaans (dankzij collega en bijlesdocent Beau. De aan te raden leeftijdscategorie is 15 jaar en jonger.

2.1 Wat heb je nodig?

 • 2 dobbelstenen
 • Het BijlesHuis-bordspel dat hieronder te downloaden is in PDF-versie. Print het document uit op A4 of A3-formaat. Als je het wil hergebruiken is het een goed idee om het te lamineren.

Download hieronder:

2.2 De spelregels

1. Om de beurt gooi je 2 dobbelstenen. Dan zoek je de combinatie die je gooit op het spelbord.

Gooi je eerst een 3 en dan een 6? Zoek dan deze combinatie op. Gooi je het andersom, dan krijg je een andere vraag. Bij het Franstalige kennismakingsspelkrijg je dan deze 2 vragen: Quel super pouvoir aimerais-tu avoir?’ en ‘Quelle est ta couleur préférée?’

2. Lees daarna de vraag hardop.

3. Beantwoord de vraag in de taal van de bijles. Voorbeeld: ‘Bleu est ma couleur préférée.’

Op deze manier krijg jij als bijlesdocent ook een beeld van het taalniveau en weet je hoe het is gesteld met de uitspraak, woordenschat en zinsopbouw. Geef je student wat tijd om over de vraag na te denken en om het antwoord te formuleren. Als het moeizaam gaat met zinnen maken, kan je korte extra vragen stellen om hun zelfvertrouwen een handje te helpen. Leerlingen begrijpen een vreemde taal vaak beter dan dat ze het kunnen spreken.

3. Een paar andere ideeën voor kennismakingsspellen

 • Een online spel om kennis te maken: het rad der vragen. Docent Karen Smits heeft deze link gedeeld: Coucou, c’est moi!. Jouw leerling deelt zijn/haar scherm, draait het rad, leest de vraag en beantwoordt de kennismakingsvraag. In dit voorbeeld zijn alle vragen in het Frans, maar je kan vragen toevoegen in welke taal dan ook, zoals de vragen van het BijlesHuis-dobbelspel.
 • Een kennismakingsbingowaarvoor je bingokaarten van 5 bij 5 vakjes voorbereidt. In deze 25 vakjes schrijf je leuke weetjes over jezelf om elkaar te leren kennen, natuurlijk in de bijlestaal. Het kan variëren van “speelt tennis”, ‘is al in Parijs geweest tot ‘houdt van kroketten’, ‘is jong’ en ‘heeft thuis een hond’. Je kan je creativiteit botvieren!
 • Een kennismakingskwartet waarbij je als docent helemaal niets hoeft voor te bereiden. Je zet de leerling namelijk zelf tijdens de les aan het werk. Iedereen krijgt alleen maar blanco kaartjes waarop men maximaal 4 dingen over zichzelf met betrekking tot een bepaald onderwerp opschrijft. Denk samen na over welke onderwerpen, bijvoorbeeld: een kaartje over school, over hobby’s, je favoriete gerechten, etc…

4 Nog een paar simpele spelletjes om tijdens de bijles te doen

De volgende spelletjes hoeven niet per se gebruikt te worden als kennismakingsspelletjes, maar je kan ze gebruiken om de lessen leuker te maken en op deze manier je leerling enthousiast te houden. Daarbij vergt het helemaal geen enkele voorbereiding van jouw kant zodra je de spelletjes in huis hebt! Zoek op Marktplaats of Vinted, of ga kijken in je lokale kringloop winkel! Deze spelletjes vind je al vaak voor maar een paar euro.

 • ‘Wie is het?’ in de bijlestaal. Een ideale combinatie om vragen te leren stellen en om iemand te beschrijven (woordenschat). Op Klascement vind je een leuke Franse downloadbare versie.[LA1]
 • Pim Pam Pet, ook in de bijlestaal. Vooral handig om de woordenschat te oefenen.
 • Pictionary, waarbij jullie zelf woordjes kiezen die dit schooljaar bekend moeten zijn. Ook dit spel wordt vaak gespeeld voor de woordenschat.
 • Bingo om cijfers en getallen te oefenen. Dit kan je perfect aan het einde van de bijles spelen om de leerstof nog even te herhalen.
 • Taboe om woorden en spreekvaardigheid te toetsen
 • Boggle om zoveel mogelijk woorden te verzinnen met de gegeven letters
 • Storytelling dobbelstenen om spreekvaardigheid te oefenen
 • Memory om woordjes te visualiseren en te automatiseren. Waarom visueel leren belangrijk is, wordt in deze blog uitgelegd.
 • ‘Ik ga op reis en ik neem mee’... om de bezittelijke voornaamwoorden te herhalen. In het Frans wordt dat bijvoorbeeld ‘Je pars en vacances et j'emmène...’

Veel plezier! Suerte! Viel Spaß! Good game! Bonne chance!

Lijkt het je ook leuk om bijles te geven en lekker creatief aan de slag te gaan? BijlesHuis is altijd op zoek naar extra gemotiveerde bijlesdocenten! Meld je aan via bijleshuis.nl en dan nodigen we je graag uit voor een intakegesprek om alles te bespreken.

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

bijles geven taal leren