7 onmisbare eigenschappen als bijlesdocent

Voor bijlesdocenten 4 min

Om bijles te geven heb je niet alleen vakkennis nodig. Je moet iemand ook kunnen motiveren en de leersstof op verschillende manieren kunnen aanbieden. In deze blog vind je 7 onmisbare eigenschappen voor een bijlesdocent.

1. Geduldig zijn

Geduld is één van de belangrijkste eigenschappen voor bijlesdocenten. Iedereen leert in zijn eigen tempo, en je student heeft moeite met het vak. Daardoor kan je student meer tijd nodig hebben om de lesstof te begrijpen. Een bijlesdocent die snel denkt: 'Ik heb het toch duidelijk uitgelegd, waarom snapt hij het nu niet?', kan de student een gestrest en negatief gevoel geven. De uitdaging van de bijlesdocent is juist om lesstof op verschillende manieren aan te bieden. Ga mee in het tempo van de student. Zo kun je samen trots zijn als de student het wel snapt!

2. Flexibel zijn

Doordat je de lesstof op verschillende manieren moet aanbieden, helpt het als je flexibel bent. De ene keer leg je iets uit en snapt je student het gelijk. De andere keer leg je iets drie keer uit, en snapt hij het niet. Daar moet je flexibel in mee bewegen. Denk daarom bij je voorbereiding na wat je kunt doen als je student het niet gelijk begrijpt. Je kunt bijvoorbeeld een mindmap maken rondom het onderwerp, dan wordt de lesstof visueel. Andere studenten leren veel door actief bezig te zijn met de stof. Je kunt dan vragen voorbereiden die de student moet beantwoorden. Je komt er dan gelijk achter wat hem makkelijk af gaat, en waar hij moeite mee heeft. Ook samen dingen opzoeken op internet, bijvoorbeeld afbeeldingen bij moeilijke woorden, kan enorm helpen. Als bijlesdocent geef je de kennis door, maar houd je ook continu in de gaten hoe je student daarop reageert. Vervolgens speel je hier flexibel op in.

3. Goed luisteren

Goed luisteren is in elk sociaal contact belangrijk; helemaal als je bijles geeft. Door goed te luisteren, hoor je waar je student de mist in gaat en wat hij al weet. Daar moet je op in spelen met de lesstof die je aanbiedt. Daarnaast kun je je student goed leren kennen door te luisteren. Zit hij op voetbal of speelt hij een instrument? Goed om te weten! In de lesstof kun je daar op aansluiten door een voorbeeld te verzinnen in dat interessegebied. Zo houd je de aandacht van de student beter vast. Je kunt ook iets over jezelf vertellen naar aanleiding van zijn verhaal. Leg je de lineaire functie uit? Vertel dan hoe je die gebruikt om vakantiefoto's aan de muur te hangen.

Op deze website vind je tips om beter te luisteren, én een top-10 meest irritante luistergewoonten...

bijlesdocent

4. De student activeren

Probeer de student tijdens de bijles zoveel mogelijk te activeren. Jij hebt de kennis al, dus jij kunt de rijtjes zo invullen. Maar daar heeft je student natuurlijk niets aan. Doe het eerst samen, terwijl je uitlegt. Laat je student het vervolgens alleen doen. Lukt het niet? Praat er dan over: waar zou het mis gaan? Hoe deden we dat net samen? Zo activeer je de student om zelf na te denken. En juist daardoor leert hij, zodat hij het daarna alleen kan.

5. Eerlijk zijn

Eerlijk zijn is op twee manieren belangrijk bij het geven van bijles. Allereerst moet je eerlijk zijn over je eigen kennis. Niemand weet alles, dus het kan zijn dat je student een vraag stelt waar je geen antwoord op weet. Zeg dit eerlijk, je bent ook een mens. Iets verzinnen om te camoufleren dat je het niet weet, daar help je je student niet mee. Het tast ook je eigen geloofwaardigheid aan. Laat je student wel weten wat je met zijn vraag gaat doen. Zoek het antwoord samen uit; zo ziet je student hoe je dat oplost. Als het te veel tijd kost, zeg dan dat je er de volgende bijles op terugkomt en doe dit ook.
Daarnaast is het belangrijk om eerlijk te zijn over de vooruitgang. Zo weten de student en de ouders ook wat zij kunnen verwachten voor een toets. Door eerlijk te zijn, krijgen de student en de ouders vertrouwen in je. Een compliment heeft zo ook meer waarde; ze weten dan dat je het ook echt meent.

6. Wees toegankelijk

Door toegankelijk te zijn, durft je student met zijn vragen te komen. Wees dan ook altijd vriendelijk en geduldig. Vragen stellen is niet dom. Als jij dat uitstraalt, bouw je een waardevolle band op met je student. Door de vragen van de student weet je waar hij mee zit en wordt de bijles effectiever. Ook naar de ouders toe: neem hun vragen serieus en beantwoord ze geduldig.

7. Motiveer de student

Jij hebt verstand van het vak en je bent er ook enthousiast over - anders was je geen bijles gaan geven! Probeer dat enthousiasme over te brengen op de student. Ja, hij moet al die Engelse onregelmatige werkwoorden leren en dat is erg saai. Laat hem zien waaróm hij die moet leren. Wat kun je er mee, hoe fijn is het om straks niet te hoeven zoeken naar woorden in het Engels? Zo verleg je de focus van de leerstof, naar het doel waarom je de leerstof leert. Leren is nooit om het leren, maar altijd omdat je er iets mee wilt bereiken.
Je kunt de student ook motiveren door enthousiast te zijn over zijn positieve resultaten. Zo ben je een betrokken en motiverende bijlesdocent!

Zie je het al helemaal voor je? Kun je niet wachten om een student te begeleiden en aan goede resultaten te helpen? Meld je dan nu aan bij BijlesHuis!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

bijverdienen bijles docent