Gebruik jij weleens ChatGPT voor je huiswerk, of heb je de stap nog niet durven wagen? Sommigen zijn er nog niet aan toe om deze nieuwe chatbot in te schakelen om ze te helpen met hun vragen, huiswerk en andere opdrachten voor school. Eerder dit jaar beargumenteerde het Belgische VRT NWS echter dat ChatGPT in het onderwijs niet per se een slechte zaak hoeft te zijn. Het kan volgens hen zelfs voordelen hebben, zolang je weet wanneer, waarvoor en hoe je ChatGPT kan gebruiken om je huiswerk een beetje makkelijker te maken. Dat gezegd hebbende: vertrouw het niet blindelings. Je kunt het alleen succesvol gebruiken als een hulpmiddel wanneer je kritisch blijft nadenken en niet alles klakkeloos overneemt. Hieronder geven we je 7 manieren om ChatGPT verantwoordelijk te gebruiken voor je huiswerk.
1. Samenvattingen met ChatGPT maken
Het maken van een samenvatting is een hele goede strategie om te leren, omdat je dan actief bezig bent met het memoriseren en structureren van de leerstof. Vat je leerstof dus nooit samen met ChatGPT. Wat je wel kan doen, is eerst zelf een samenvatting maken op de computer. Daarna kun je ChatGPT gebruiken om ook een samenvatting te maken, zodat je kan dubbelchecken of je de belangrijkste punten genoemd hebt. Dat bespaart een hoop tijd.
2. Jezelf met ChatGPT overhoren
Dit is iets wat ChatGPT nu voor je kan doen! Je kan alle woorden die je moet leren, of lastige woorden, doorgeven aan ChatGPT bij woordenschat. Daarna geef je ChatGPT een taak, zoals:
‘Vraag de woorden die ik fout heb beantwoord later nog een keer’
‘Overhoor mij deze woordjes van het Frans naar het Nederlands.’
Als je iets theoretisch moet leren kun je je digitale leerboek uploaden en vraag je de ChatGPT bot om quizjes te maken voor bijvoorbeeld aardrijkskunde of geschiedenis. Op deze manier kun je met meer plezier de leerstof overhoren.
3. Inspiratie met ChatGPT opdoen
Er zijn tijden dat je nu eenmaal vastloopt als je met een schoolproject bezig bent. Gelukkig kan ChatGPT hier ook bij helpen. Het is namelijk een ideale tool om inspiratie op te doen. Gaat het nu om een beetje brainstormen of het geven van synoniemen, wat support voor die presentatie van morgen, of een stuk tekst opfleuren of vlotter laten overkomen: dat zijn dé dingen om aan ChatGPT te vragen. Soms geeft de bot dat ene woordje weer waar je naar op zoek was, of prikkelt het je creatieve geest zodat je zelf verder met geniale ideeën op de proppen komt. Zo kun je weer met frisse moed verder aan je huiswerk. Op deze manier is ChatGPT in het onderwijs toch heel nuttig!
4. Vragen aan ChatGPT stellen
Ging het op school over een onderwerp dat je helemaal niet begrijpt? Of staat er iets onduidelijks in je boek? Vraag het dan aan ChatGPT. Je kan het vragen om een bepaalde term of leerstof uit te leggen op een andere manier, of andere voorbeelden te geven. Soms kan je door de andere aanpak van ChatGPT toch iets gaan begrijpen waar je eerst moeite mee had. Denk bijvoorbeeld aan:
‘Geef voorbeelden van Franse zinnetjes met de imparfait’. Of: ‘Leg de stelling van Pythagoras zo simpel mogelijk uit’
5. Jezelf met ChatGPT controleren
Je kunt je eigen werk beoordelen met behulp van ChatGPT. Als je bijvoorbeeld een schrijfopdracht heb gemaakt kun je het kopiëren en de chatbot vragen om jouw werk te controleren op grammaticale fouten, of de structuur logisch in elkaar zit en hoe duidelijk je ideeën zijn beschreven. Let er wel op dat zo’n ‘controle’ van ChatGPT niet betekent dat daarna alles 100% correct is. Het is en blijft alleen een extra hulpmiddel. Laat je klasgenoten of je ouders er ook even naar kijken.
6. Bronnen met ChatGPT vermelden
Je moet nooit ChatGPT gebruiken om bronnen te citeren. Vaak zijn deze incorrect of, nog erger, helemaal nep. ChatGPT leent zich wel heel goed voor het op verschillende manieren vermelden van bronnen (Bijvoorbeeld APA, of andere). Noteer simpelweg de bijbehorende bron en ChatGPT helpt het je correct te vermelden in de gevraagde stijl. Superhandig om deze saaie taak over te laten aan kunstmatige intelligentie. Let wel altijd op dat je de bronvermelding nog een keer controleert. Nogmaals: ChatGPT is een hulpmiddel en is niet altijd even betrouwbaar. Als je meer wil weten over hoe je goed bronnen kan vermelden, lees dan even onze blog over bronvermelding volgens de APA-regels.
7. Een studieplanning met ChatGPT maken
Als je ChatGPT jouw examenplanning geeft, samen met een schatting van hoeveel tijd je ongeveer per examen denkt nodig te hebben en je studievoorkeuren, dan kan de chatbot een volledig op maat gemaakte studieplanning voor je maken! Bijvoorbeeld: “ik studeer tussen 09:00 uur en 20:00 uur en ik neem altijd een uurtje pauze om 12:30 uur en 18:30 uur om te eten. Na elke 50 minuten neem ik 10 minuutjes pauze. Ik wil graag vakken afwisselen in de ochtend en in de middag.” Achteraf kan je ChatGPT altijd bijsturen indien nodig.
Dat is toch iets goeds? ChatGPT in het onderwijs?
De bovenstaande 7 manieren waarop je ChatGPT voor je kan laten werken zijn superhandig om je schoolwerk iets makkelijker te maken. Onthoud wel altijd goed dat je ChatGPT nooit klakkeloos moet overnemen of er letterlijk kunstmatig gegeneerde teksten van kopieert. Hier leer je niets van. Daarnaast is de informatie niet altijd betrouwbaar en docenten kunnen dit soort teksten vrij makkelijk identificeren. Maar als je deze 7 manieren op een juiste manier toepast, dan kan zelfs jouw meest kritische anti-chatbot docent er niet omheen dat ChatGPT in het onderwijs ontzettend nuttig kan zijn. Natuurlijk op een verantwoorde manier!
Heb jij moeite met een bepaald onderwerp of een vak waarbij ChatGPT of je docent je ook niet goed kan helpen? Vraag dan bij BijlesHuis vrijblijvend een op maat gemaakte privébijles aan, thuis of online.
Op de hoogte blijven van onze nieuwste blogartikelen? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief: