Hoe leer jij en waarom is dat belangrijk?

Voor studenten: studietips 3 min

Omdat iedereen informatie verwerkt op zijn eigen manier, neemt studeren – of liever: hoe je studeert – allerlei vormen aan.

Schrijf je bijvoorbeeld alles graag schematisch op, maak je ezelsbruggetjes waarmee je de leerstof makkelijker kan onthouden, of ben je eerder iemand die alles luidop aan de muren vertelt? De Amerikaanse psycholoog David Kolb bracht vier verschillende leerstijlen in kaart, en concludeerde dat ieder individu sterker is in één van die vier. We zetten de leerstijlen hieronder even op een rijtje met concrete tips. In welke leerstijl herken jij jezelf het meest?

De vier leerstijlen volgens David Kolb

De doener

De doener onthoudt, door het ‘al doende’, het meest. Namelijk gewoon door zelf een probleem te ervaren en het op te lossen. Theorie spiegelen aan een voorbeeld uit de werkelijkheid werkt hier dus het best. De doener deinst niet snel terug voor een onbekende opdracht en waagt zich graag aan een sprong in het diepe. Met volgende tips gaat het studeren als doener vlotter:

  • Probeer nieuwe dingen uit, zet ideeën om in actie.
  • Link leerstof aan voorbeelden uit je eigen omgeving.
  • Visualiseer de leerstof door bijvoorbeeld collages of PowerPoint-presentaties te maken.

De beslisser

De beslisser is vergelijkbaar met de doener. Ook hij zet theorieën om in de praktijk en neemt initiatief. Zijn troef is echter probleemoplossend denken en knopen doorhakken. Een beslisser houdt het meest van korte en bondige informatie die hij meteen kan toepassen. Herken jij je hierin? Volg dan volgende studietips:

  • Werk vanuit een probleemstelling.
  • Maak duidelijke schema's waar je de leerstof in verwerkt.
  • Gebruik een checklist om jezelf te stimuleren.

De denker

De denkers hebben het meest een analytische aanleg. Ze richten zich vooral op informatie, feiten en begrippen. Een denker gaat continu op zoek naar intellectuele uitdagingen en logische samenhang. Hij leert dus efficiënt uit theoretische modellen. Zo gaat een denker het best aan de slag:

  • Stel vragen en discussieer met medestudenten of docenten.
  • Maak samenvattingen: probeer de essentie uit informatie te halen.
  • Vergelijk visies en meningen.

De dromer

De laatste leerstijl van Kolb is de dromer. Die heeft een groot voorstellingsvermogen en kan de zaken goed vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Hij neemt graag de tijd om beslissingen te nemen en gaat niet overhaast te werk. Met deze tips onthoudt een dromer gemakkelijker informatie:

  • Maak tijdens het studeren gebruik van je zintuigen, denk maar aan kijken en luisteren.
  • Stel mindmaps op om verbanden te leggen.
  • Zoek verschillende bronnen over de informatie op: beelden, filmpjes, foto’s en voorwerpen.
leerstijl

In veel opleidingen lag de focus vroeger vooral op de denkende leerstijl. Dat ging dan over leren hoe elementen samenhangen en ze binnen een theoretisch kader plaatsen. Maar vergeet niet dat iedereen wel een beetje doener, beslisser, denker en een dromer ineen is. Volgens Kolb is leren een cyclisch proces: een proces dat zich blijft herhalen. In dit videootje – The 3 minute Kolb – wordt in een oogopslag duidelijk hoe dat ‘cyclische’ van het proces er precies uitziet.

Aanleg
Iedereen doorloopt de vier verschillende methodes, maar niet per se met hetzelfde begin- en eindpunt. Hoewel een student telkens een voorkeur heeft voor een leerstijl waarvoor hij aanleg heeft, gaat het studeren volgens de Amerikaanse psycholoog het makkelijkst wanneer je alle leerfases doorloopt.

Doe hier de test om te zien welke van de vier bovenstaande stijlen bij jou dominant is.

Heb je problemen met de juiste studiemethode? BijlesHuis biedt studiebegeleiding op maat. Wil je graag bijlesdocent worden om studenten te helpen? Registreer je dan op deze pagina!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

studeren tips