Bingen voor Spaans: nieuwe talen leren met Netflix

Voor studenten: studietips 4 min

In het afgelopen jaar zijn velen van ons meer en meer Netflix gaan kijken. En dat moet mogen! Netflix en andere streaming diensten kunnen namelijk een goede aanvulling zijn op je taalverwerving. Het vergroot je woordenschat, laat je kennismaken met straattaal en verbetert je luistervaardigheid. Netflix vormt dus voor degenen die een taal aan het leren zijn, naast entertainment, ook nog eens een extra hulpmiddel bij het leren van talen!

In een voorgaand artikel noemden we al een paar goede tips en hints om een nieuwe taal te leren, maar hoe kun je dit effectief doen met Netflix? In andere woorden: hoe transformeer je je binge-marathon van een avondje entertainment naar een avondje infotainment? Lees hieronder onze beste tips om je favoriete taal te leren met Netflix.

taal leren met netflix

Learning Languages with Netflix

Learning Languages with Netflix (LLN) is een handige extensie in Google Chrome die speciaal ontwikkeld is om taalvaardigheden te verbeteren. Je kunt beginnen zodra je de extensie hebt geïnstalleerd. Open Netflix in je Chrome browser, selecteer een leuke serie of film, en het bijleren kan beginnen! Wij hebben dit zelf uitgetest met Casa de Papel (ook wel bekend als Money Heist), en het werkte fantastisch! Naast het Spaans, kun je dit ook gebruiken voor Frans, Engels of Duits; Learning Languages with Netflix biedt mogelijkheden voor alle populaire talen.

LLN voegt een tweede ondertitelingsbalk toe aan je scherm zoals je dit ook vaak ziet in bioscopen in landen die meer dan één nationale taal hebben, zoals bijvoorbeeld in België.

taal leren via netflix
Casa de Papel hier ondertiteld door Learning Languages with Netflix

Misschien weet je nog niet goed welke serie of film je wil kijken? Ook daar heeft Learning Language with Netflix aan gedacht! Het geeft je namelijk de optie om zowel je moedertaal als de taal die je wil leren in te stellen. De extensie geeft je dan een hele lijst van aanbevolen series en films om uit te kiezen. Een groot pluspunt is dat de IMBD-score ook steeds staat vermeld, zodat je nooit bang hoeft te zijn dat je een verkeerde keuze maakt!

taal leren via netflix
Lijst met films en series om uit te kiezen

LLN heeft veel leuke features, en één van de leukste is dat je woorden kan opslaan om ze later extra te oefenen. Het geeft je ook de mogelijkheid om moeilijke woorden op te delen in kleuren, bijvoorbeeld groen voor makkelijke woorden en rood voor de moeilijke. Learning Languages with Netflix deelt deze woordjes dan voor je op in “levels”.

taal leren netflix

Andere pro-tips om talen te leren met Netflix

Als je eenmaal bent begonnen met Learning Languages with Netflix, is het tijd om een stapje verder te gaan. Hieronder volgen een aantal tips om nog meer uit je Netflix-ervaring te halen!

  • Ondertiteling is nooit perfect. Geen enkele app kan een goede leraar of een expert vervangen. Gebruik daarom LLN alleen als hulpmiddel en hou in gedachten dat het geen perfecte tool is. Soms sluipen er nou eenmaal foutjes in.
  • Luister actief! Concentreer je vooral op de originele audio en niet alleen maar op de ondertiteling. Beperk ook andere afleidingen, zet bijvoorbeeld je telefoon uit.
  • Schrijf op! Heb een aantekeningenschriftje bij de hand om woorden, uitdrukkingen en grammatica in te noteren. Hier kan je dan later naar terugkijken.
  • Herhaling. Als je nieuwe woorden of uitdrukkingen tegenkomt, is het een goed idee om een bepaalde scène terug te kijken. Zo kun je je woordenschat extra oefenen en nieuwe woorden sneller leren!
  • Wijzig je taalinstellingen. Door je taalinstellingen aan te passen, krijg je toegang tot andere films en series in andere talen. Eindeloos keuze!
  • Enjoy! Wat is er nu zo interessant aan het leren van talen op deze manier? Het is veel leuker dan een schoolse cursus! Naarmate je er meer plezier in hebt, ga je talen ook sneller leren 😉.

De favoriete series van BijlesHuis op Netflix

Wil je graag een nieuwe taal leren, maar zie je door de bomen het bos niet meer? BijlesHuis is er om je te helpen! Hier zijn een paar van onze favoriete films en series om een nieuwe taal te leren:

  • Spaans: Casa de Papel hebben we al genoemd, maar andere aan te raden titels zijn Narcos, White lines en El Chapo. Deze zijn uitstekend om je ‘criminele’ Spaans bij te spijkeren door hun brede assortiment aan maffiajargon! Voor de simpele pleziertjes kunnen we ook Las Chicas del Cable, Valeria en Élite aanraden.
  • Frans: de nieuwe misdaadserie Lupin over de avonturen van meesterdief Assane Diop kan hier natuurlijk niet ontbreken. Een andere aanrader is Dix Pour Cent, dit gaat over een agentschap in Parijs dat opkomt voor de acteurs. Family Business gaat daarentegen over een familie die besluit om in cannabis te gaan handelen en Plan Coeur is gewoon een fijne feelgood romantische serie.
  • Duits: Voor de Duitse taal kunnen we Dark en Berlin Calling van harte aanbevelen.
  • Italiaans: Baby is een beetje zoals de Italiaanse Gossip Girl en gaat over rijkeluistieners in Rome. Misschien wordt dit wel één van je guilty pleasures!
taal leren via netflix
Series op Netflix in verschillende talen

Natuurlijk leer je een taal niet alleen maar door naar Netflix te kijken, hoe leuk de films en series misschien ook mogen zijn. Als je een taal écht wil leren spreken, dan zal je ook goed moeten oefenen én grammatica en woordenschat leren. Daarvoor kun je bij BijlesHuis terecht! Wij helpen je graag verder met een vakkundige privéleraar!

Ben jij ook op zoek naar bijles voor Spaans, Duits of Frans, om alledaagse of niet-alledaagse communicatie in te oefenen? Vraag vrijblijvend info bij BijlesHuis voor begeleiding op maat!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

taal taal leren Frans leren spaans leren