Wat is de beste manier om leerstof te herhalen?

Voor studenten: studietips 1 min

Heb jij tijdens de examens soms black-outs? Laat je geheugen je soms in de steek, of ligt het antwoord vaak op het puntje van je tong, maar herinner je het niet, ook al heb je urenlang gestudeerd? Dit komt doordat studenten soms herhalen op een passieve manier, bijvoorbeeld door alleen maar samenvattingen te lezen of YouTube video’s te bekijken. Dat is misschien genoeg om de leerstof te herkennen, maar niet genoeg om het zelf goed toe te kunnen passen. We weten allemaal dat herhaling belangrijk is, maar niet iedereen weet hoe je actief moet herhalen. Lees hier onze tips zodat je de leerstof beter onthoudt tegen de volgende test.

herhalen, plannen, zelfstudie, tentamens

1. Planning is winning

Misschien is de eerste tip een beetje een open deur, maar: herhaal de leerstof aan de hand van een planning die voor jou werkt. Wie actief wil herhalen, heeft tijd nodig. Pas een week voor de examens beginnen, is dus geen goed idee. Neem genoeg tijd zodat je de leerstof goed op kan nemen.

Weet je niet goed hoe je moet beginnen? Kijk naar deze gids om te leren plannen!

2. Periodiek herhalen

Als je iets leert dan is er zoiets als de vergeetcurve: als we iets niet herhalen, vergeten we alles heel snel. Maar daar kun je iets tegen doen: periodieke herhaling!

Zoals je op de afbeelding hieronder zien kan, doorbreken we de vergeetcurve wanneer we herhalen. Hoe meer we die vergeetcurve doorbreken, hoe gemakkelijker je iets blijft onthouden.

Wie dus iets nieuws leert, moet de leerstof eerst herhalen, vooral de dag erna. Daarna wacht je een periode van drie dagen, dan een week, twee weken en dan een maand. Wie een maand na de laatste studie-activiteit nog steeds de leerstof kent, zal er gerust op kunnen zijn dat hij of zij de leerstof ook nog zal kennen tijdens het proefwerk!

herhalen, plannen, zelfstudie, examens, proefwerk, tentamens

3. Oefenen, oefenen, oefenen

Nu je weet hoe je kan plannen, kunnen we beginnen met de beste manier om actief met de leerstof bezig te zijn: oefeningen maken! Doe de gemaakte oefeningen nog een keer, in plaats van ze gewoon opnieuw te lezen. Zo komt de leerstof beter in je langetermijngeheugen terecht. Maak eerst de makkelijke oefeningen met de theorie erbij en verhoog beetje-bij-beetje het niveau. Op een gegeven moment zal het zo vlot gaan dat je de theorie niet meer nodig hebt om oefeningen te maken!

Als er voorbeeldexamens zijn, dan moet je die zeker maken. Dan heb je een idee hoe de leerkracht of docent zijn of haar vragen formuleert op het examen, en zo kun je ook goed zien waar je misschien nog wat moeite mee hebt en wat dus nog extra herhaald moet worden.

4. Actief herhalen met flashcards

Leer niet met woordenlijsten om woordenschat te leren. Wanneer je met een lijst leert, bestaat het gevaar dat je alleen de volgorde van de woorden leert in plaats van de woorden zelf! Als je de woorden dan tegenkomt in een andere context kun je de woorden misschien niet goed herinneren.

Met flashcards “gooi” je alle woorden als het ware door elkaar. Op deze manier studeer je gemakkelijk verschillende soorten theorie, zoals begrippen, woordenschat, lijstjes etc. Op de ene kant van het kaartje schrijf je de vraag en op de andere kant schrijf je het antwoord. Dan kun je ook niet meer spieken. 😉

Sommige scholieren vinden het niet leuk om met papieren flashcards te werken. Dat is helemaal geen probleem! Er bestaan verschillende apps die je digitale flashcards laten maken. Zo is Quizlet bijvoorbeeld een gratis app voor zowel Android, Apple en je computer. Hiermee kun je op een leuke manier de theorie oefenen.

5. Maak zelf examenvragen

Als je iets niet meteen begrijpt, is dat geen reden tot paniek. Pak een A4’tje en schrijf vragen op over de leerstof. Als een hoofdstuk klaar is, kun je de antwoorden op de vragen in het studieboek opzoeken en schrijf je ze op de achterkant van het blad.

Als je het moeilijk vindt om zelf vragen op te stellen, dan kun je misschien samen met je klasgenoten studeren. Je kunt er een spelletje van maken door examenvragen voor elkaar te maken en elkaar te overhoren. Wanneer je de leerstof herhaalt, kun je de vragen opnieuw bekijken. Als je actief met de leerstof bezig bent, zijn de verbanden en de inhoud helderder dan wanneer je het gewoon leest.

6. De leerstof uitleggen

Snap je de leerstof? Probeer het dan eens tijdens het herhalen uit een te zetten! Stap in de schoenen van de leraar en geef les over een specifiek hoofdstuk aan je klasgenoten of vrienden. Door er hardop over te praten, merk je sneller verbanden op en zal je alles gemakkelijker kunnen onthouden. Als er niemand in je directe omgeving is die interesse heeft in je leerstof, leg het dan uit voor de spiegel of tijdens een wandeling door het park.

Wil je nog meer tips over actief herhalen? Kijk dan het volgende YouTube-filmpje waarin Ali Abdaal wetenschappelijk bewezen tips geeft!

Zo, nu ben je goed voorbereid voor het volgende proefwerk. Succes!

Heb je moeite met studeren, plannen en georganiseerd blijven? BijlesHuis stelt je vrijblijvend voor aan een docent voor studiebegeleiding.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

tentamens zelfstudie herhalen tips studietips studeren beter studeren voorbereiden examens proefwerk