5 trucs om effectiever te studeren

Voor studenten: studietips 5 min

Je kunt natuurlijk zo hard studeren als je wil – nachten doorhalen, meters maken, lange uren en eindeloos stampen – het wil helaas nog niet zeggen dat het werkt. Was het maar zo gemakkelijk. Want studeren op de verkeerde manier betekent uiteindelijk tijdverlies in plaats van winst en minder goede resultaten. Gelukkig weten de studiebegeleiders van BijlesHuis wel hoe je al je harde werken kan verzilveren in waar je op hoopte. Hieronder vind je vijf tips om de leerstof snel en blijvend te onthouden.

Vind jouw ideale studieplek

In de boeken duiken en daarvoor lekker ontspannen thuisblijven lijkt misschien heel aantrekkelijk op het eerste gezicht. Totdat je denkt aan het restje vaat dat er nog staat van gisteren, de administratie die toch nog even snel bijgewerkt moet worden, of dat het nu toch echt eens tijd is om de stofzuiger door de kamer te halen. Kun jij je wél echt helemaal afsluiten van de afleidingen van thuis, dan behoor je misschien wel tot een select groepje gelukkigen. Want voor de meesten werkt ruimte, rust en weinig afleiding nog steeds het beste.

De plaats waar je studeert is het allerbelangrijkst voor hoe efficiënt studeren verloopt. Blijf bij voorkeur niet thuis rondhangen als je al weet dat je de afleidingen moeilijk kunt weerstaan. Activeer jezelf, bouw zoveel mogelijk routine in je dag en wees je eigen baas. Natuurlijk is het lastig om je eigen toezichthouder te zijn, maar met een strakke planning, inzet en focus op je taken, die je het best duidelijk voor jezelf kan uitschrijven in een to-do list – kan het. Niets zo lekker als je taken kunnen afvinken, toch? Dus ga naar de bieb, een studieruimte of een koffiebar en ga aan de slag!

Leve ezelsbruggetjes

Zie je de bergen werk alsmaar groter en groter worden, lijkt het allemaal niet te overzien en lijkt afstel soms zelfs wel beter dan uitstel (overigens ook niet echt een goed plan)?Houd vol en niet getreurd, want gelukkig zijn er ezelsbruggetjes.

Voorbeeldje. Hoe zat het ook alweer met al die accenten in het Frans? Accent aigu en accent grave ken je, maar welke kant wijst het streepje eigenlijk op bij welke klank? Om dat te onthouden is het handig om te visualiseren. Het woord hélicoptère helpt hierbij. Om te onthouden welke accentjes de e’s krijgen, kan je je een opstijgende en dalende helikopter inbeelden.

Visualisering is de handigste manier veel informatie te onthouden. Je gebruikt namelijk een groter deel van je hersenen om visuele beelden te onthouden dan een lijst woorden. Daarom blijft het makkelijker in je geheugen gegrift staan.

Een veelgebruikte techniek is de virtuele wandeling. Bij jou thuis of op bepaalde plaatsen op de weg van je huis naar school stel je je stukken informatie visueel voor. Als je de wandeling later inbeeldt, komt de informatie vanzelf weer terug. In dit filmpje geeft een geheugenkampioen een demonstratie van de virtuele wandeling. Probeer het zelf ook eens!

efectiever studeren

Begin op tijd (!)

Dit klinkt logisch, maar veel studenten beginnen pas een dag voor hun toets of de dagen voorafgaand aan hun examen te studeren. Als je doel is om de informatie slechts kort op te slaan zit je op de goede weg, maar laat dat nou vaak net niet de bedoeling zijn. Wil je lesstof helemaal kunnen doorgronden en het ook écht kunnen onthouden, begin dan op tijd. Meestal verplaatst informatie zich namelijk enkel van je kortetermijngeheugen naar je langetermijngeheugen als je kleine stukjes ervan herhaalt, dagen tot weken vooraf.

In een interessant artikel in The New York Times wordt, net als in natuurlijk massa’s andere artikelen, en ook wetenschappelijke publicaties, lijstjes en vele TED Talks, onderschreven dat herhalen en de tijd nemen essentieel zijn om je geheugen te trainen. Net als dat niemand eigenlijk écht kan multitasken en hoe belangrijk het is om afleidingen te beperken.

Dus, leg je telefoon weg – The Phones We Love Too Much, over hoe wij en onze relaties met anderen veranderen door het mobieltje waarop je tientallen keren per dag kijkt – maak een planning (en houd je eraan) en houd je bij de taak die op dat moment de belangrijkste is.

Maak flashcards (waarop aan de ene kant een vraag staat, en op de andere kant het antwoord) of samenvattingen en bekijk ze telkens in intervallen, van kortere naar langere periodes tussen het studeren. Er bestaan ook apps die je hierbij helpen, bijvoorbeeld Anki.

Test jezelf

Voor een experiment door de Universiteit van Louisville vroeg de docent Statistiek aan de helft van zijn leerlingen om na elke les een paar vraagjes over de afgelopen les op te lossen. Die groep scoorde op alle examens gedurende het jaar aanzienlijk beter dan de andere leerlingen. De reden daarvoor is dat de leerstof zich beter in het geheugen opslaat als je jezelf test, dan als je hem gewoon passief overloopt.

Probeer dus zoveel mogelijk oefeningen of voorbeeldexamens te maken. Als je daar geen mogelijkheid tot hebt, kan je altijd voor jezelf opschrijven wat je nu precies in dat hoofdstuk geleerd hebt, of de leerstof hardop presenteren aan jezelf. Een ander voordeel aan deze methode is dat je ontdekt wat je al goed kent en waar je toch nog even aandacht aan moet besteden.

Have a break

Pauzes zijn essentieel om productief te blijven tijdens je studiesessies. Dat betekent alleen niet dat het een goed idee is om aan je bureau te zitten scrollen op social media of een halve aflevering Friends te bekijken. Je hersenen hebben zuurstof nodig om zich te concentreren en die halen ze uit beweging. Maak liever een wandeling, houd een mediteersessie of doe even de afwas terwijl je playbackt op je favoriete liedje. Pas wanneer je even je bureau verlaat en je lichaam wat beweging geeft, helpt de pauze om de leerstof beter te verwerken.

Vergeet daarnaast zeker niet om genoeg te slapen. Als je minder dan zes uur slaapt, of zelfs een nacht doorstudeert, kunnen je hersenen minder goed informatie opslaan en verbanden vormen tussen de leerstof.

Heb je nog vragen over voorgaande studietips of heb je individuele hulp nodig?
Contacteer BijlesHuis voor studiebegeleiding op maat!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

studietips studeren tips examens voorbereiden