written by
Jorn Lelong

Voorbereiden op decentrale selectie geneeskunde

Voor studenten: studietips 4 min

Ben je van plan om geneeskunde te studeren? Dan staat er een flinke uitdaging op je te wachten: de gevreesde decentrale selectie. Onmogelijk is het gelukkig niet, maar het vergt een gedisciplineerde voorbereiding. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met veel jargon in het Engels en nieuwe manieren van leren. Hoe pak je dat aan? In dit artikel geeft bijlesdocent Maxim Caby, die al jaren studenten voorbereidt op het examen, onmisbare tips om je kansen op toelating te vergroten.

ingangsexamen geneeskunde

Begin bijtijds

Een clichématigere tip is er niet, maar dat is niet zonder reden. Zo vroeg mogelijk beginnen, zorgt voor een verruiming van de tijd waarin je lesstof kunt herhalen. Laat dat nou net de sleutel tot succes zijn. Je moet namelijk veel nieuwe lesstof leren. Het vergt tijd en herhaling om dat compleet in je brein op te nemen.

"Als ik studenten tegenkom die al in het 5e schooljaar ermee aan de slag gaan, heb ik er veel vertrouwen in", stelt bijlesdocent Maxim. Soms vragen ze hem een spoedcursus te geven aan last-minutestudenten. Meestal loopt dat slecht af.

"Als je twijfelt om geneeskunde te doen, doe gewoon de decentrale selectie mee. Dan weet je direct of het wat voor jou is. Je kunt altijd nog wat anders kiezen" - Bijlesdocent Maxim

Om je kans op slagen te vergroten, is het aan te raden om direct te beginnen met leren wanneer je de lesstof krijgt. Bij elke universiteit in Nederland is dat anders. Verdiep je dus goed in de selectieprocedure van jouw universiteit. Op basis van die informatie kun je een goede leerplanning maken met voldoende tijd voor herhaling.

Ontzettend veel studenten snijden zichzelf in de vingers door te laat te beginnen met leren. Als dat eenmaal op de opleiding eens gebeurt, is dat helemaal niet erg. Maar het zou zonde zijn als je niet wordt toegelaten doordat je eigen laksheid.

Maak een planning

Een planning zorgt voor duidelijkheid, structuur en een helder doel. Bij het maken van een planning houd je niet alleen rekening met de lesstof, maar ook met jouw sterktes en zwaktes. Als je bijvoorbeeld weet dat je ’s ochtends het best leert, plan dan jouw leermomenten in. Hierbij andere concrete tips om je op weg te helpen:

  • Studeer in stapjes. Knal niet als een gek door hoofdstukken heen. Dan loop je de kans dat je binnen no-time het eerste hoofdstuk vergeet. Verdeel alles in stapjes en herhaal alles kort voordat je aan een nieuw hoofdstuk begint.
  • Begin met het saaiste gedeelte van de lesstof. Dan blijft het leukere nog over en kun je tijdig aan de bel trekken als iets echt niet lukt.
  • Verdiep je in de vraagstelling en wat er gevraagd wordt. Het internet staat vol websites met handige informatie over de decentrale selectie geneeskunde. Maak daar gebruik van. Daarnaast bestaan er ook Facebookgroepen met mensen die in het zelfde schuitje zitten. Tot slot is het handig om eerstejaarsstudenten te spreken over hun ervaring met de decentrale selectie geneeskunde.

Oefen zo vaak je kunt

De lesstof is over het algemeen niet moeilijk, het is vooral veel. Je moet nieuwe termen leren en veel in je hoofd stampen. Daarnaast moet je natuurlijk minimaal je VWO hebben afgerond met het profiel Natuur en Gezondheid (met natuurkunde) of Natuur en Techniek (met biologie).

Wees voorbereid op het feit dat je veel kennis paraat moet hebben tijdens de toelatingsprocedure. Je moet snel handelen. Naast het kennisgedeelte van de toelating is het belangrijk om voldoende aandacht te geven aan je motivatie.

Wil je een professionele helpende hand om de kans op toelating te vergroten? Dan staat BijlesHuis voor je klaar met een ervaren docent.

Werk samen

Je kent vast wel iemand die ook geneeskunde wil studeren. Bundel je krachten samen en help elkaar waar nodig. Vraag bijvoorbeeld samen een meeloopdag aan en stel zo veel mogelijk vragen. Proef het sfeertje van het studentenleven en de motivatie om te leren zal vanzelf komen. Samen een planning maken en samen leren kan ontzettend veel steun bieden.

Ken je niemand die geneeskunde wil studeren? Probeer dan eens Facebookgroepen te vinden of zelf een oproepje te doen via sociale media.

Gebruik Wolfram Alpha en YouTube

Wolfram Alpha is een soort Google, maar dan voor antwoorden op gecompliceerde vragen. In plaats van je rekenmachine, kun je vergelijkingen, integraalrekeningen et cetera ook ingeven via Wolfram. De antwoordmachine toont zelfs 3D-structuren en de verschillende tussenstappen in de berekening. Zo ontdek je de achtergrond en structuur achter wiskundesommen. Probeer het vooral eens uit en je zult zien dat het enorm handig is voor wiskundige vraagstukken.

Ook YouTube is een handige bron om informatievideo’s te vinden. Op deze manier leer je gevarieerd, wat weer zorgt voor een snellere opname van de lesstof. Test vooral uit wat voor jou goed werkt en besteed daar aandacht aan.

Verdiep je in de toelatingseisen van de universiteit

Wanneer jij je aanmeldt bij de betreffende universiteit krijg je tijdig te horen hoe de selectie er precies komt uit te zien. Bovendien krijg je ruim van tevoren de lesstof toegestuurd. Voor je eigen planning is het belangrijk om helder te krijgen wat je moet doen en hoe groot de kans is dat je wordt toegelaten. Daarom is het slim om een plan B te hebben voor als je niet wordt toegelaten. Per universiteit zijn er jaarlijks slechts een paar honderd plekken beschikbaar. En hoe het er nu uitzien wil de Nederlandse overheid dat per studiejaar 2021/2022 terugschroeven. Dus, maak je borst maar nat!

Ben je in voorbereiding op de toelating, maar lukt het leren niet goed? Of heb je juist meer moeite met plannen? Dan staat BijlesHuis voor je klaar met de beste docenten. Bijles kan zowel aan huis als online.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

bijles studenten toelatingsproef