Is bijles in de zomervakantie voor je kind een goed idee?

Rond studeren 5 min

Het is een trend die niet snel zal verdwijnen: bijles in de zomervakantie. Of het nu over bijles voor de basisschool of de middelbare school gaat, voor het vak Frans of een bijles wiskunde; vorig jaar werd er via BijlesHuis meer dan 4000 uur bijles gegeven. Zijn de rapportcijfers van je kind dit jaar niet zo goed, of ben je benieuwd of je kind er baat bij heeft om alvast wat voor te werken op het nieuwe schooljaar? Of ben je misschien op zoek naar een betere studiemethode voor je zoon of dochter? Hieronder vind je alle voor- en nadelen van bijles in de zomervakantie:

bijles in de zomervakantie

Bijles in de zomervakantie: voordelen

Inhaalslag

Heeft je kind het afgelopen schooljaar achterstand opgelopen met een bepaald schoolvak? Geen zorgen! De zomervakantie leent zich bij uitstek om een inhaalslag te maken met behulp van een aantal bijlessen. Een bijlesdocent kan je zoon of dochter helpen om de lastige leerstof beter te begrijpen voordat het nieuwe schooljaar begint. Zo is de achterstand snel weggewerkt!

Goed begonnen is half gewonnen

Gaat je kind voor het eerst naar de brugklas, begint hij of zij met een nieuwe taal, of kiest hij een nieuw profiel? Dan zal dat veel nieuw studiemateriaal met zich meebrengen. Je kunt je kind hier zo goed mogelijk op voorbereiden door hem of haar in de zomer al kennis te laten maken met de beginselen van dat nieuwe studiemateriaal. Op deze manier raakt je kind niet achterop aan het begin van het schooljaar.

Via bijles in de zomer kan je kind het nieuwe schooljaar met een voorsprong beginnen, door de basis van de nieuwe vakken alvast te leren, zoals bijvoorbeeld Gwendolyn heeft gedaan:

Ik zie haar als moeder weer helemaal opfleuren en meer zelfvertrouwen krijgen. In de aanloop naar een nieuwe start op een nieuwe school is dit echt wat ze nodig had.” – moeder van Gwendolyn.

Zomerdip voorkomen

Volgens sommigen duurt de zomervakantie zo lang, dat kinderen kunnen vergeten wat ze het voorbijgegane jaar allemaal hebben geleerd. Dit wordt ook wel een ‘zomerdip’ of ‘zomerverlies’ genoemd. In België ligt er zelfs een voorstel op tafel om de zomervakantie te verkorten.

De zomervakantie is daarom een essentieel moment om de hersenen van je kind uit te dagen en de lessen van het voorbije jaar te herhalen. Bijles in de vakantie kan je kind dus helpen deze leerstof opnieuw in te zien zodat ze het daarna ook beter onthouden. Zo begint je kind zelfverzekerd aan het nieuwe schooljaar.

De juiste leermethode vinden

Een goede leermethode verschilt niet alleen per persoon, maar ook per vak. Er bestaat niet een allesomvattende ideale leermethode. Daarom liggen studieproblemen dus niet altijd enkel bij de leerstof, maar vaak ook bij de leermethodes die kinderen hanteren. In een vorige blog heeft BijlesHuis een aantal effectieve leerstrategieën opgesomd. BijlesHuis kan je kind helpen bij de zoektocht naar een passende leermethode.

Tijdens de bijles wordt er niet alleen gelet op inhoudelijke leerstof, maar wordt er ook stilgestaan bij hoe hij of zij het beste studeert. In andere woorden: bijles helpt kinderen leren leren!

Impuls aan zelfvertrouwen

Ten slotte geeft bijles een impuls aan zelfvertrouwen bij kinderen. Als ze een bepaald vak moeilijk vinden, kunnen ze met bijles de 1-op-1 aandacht krijgen die ze nodig hebben om goed te presteren. Zulke aandacht kan ze ook helpen om hun zelfvertrouwen in andere zaken te vergroten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gemotiveerder raken om nieuwe dingen te leren en durven ze eerder uit hun comfortzone te stappen, zoals bijvoorbeeld bij het leren van een vreemde taal. Ook kan het hun doorzettingsvermogen verbeteren.

Door de bijlessen heeft mijn zoon zijn zelfvertrouwen teruggewonnen en is hij meer zelfverzekerd. Zelfs de klassenmentor viel het op.” - Moeder van Yigit

Bijles in de zomervakantie: nadelen

Praktische zaken

Een van de uitdagingen met bijles in de zomervakantie is dat jij als ouder misschien helemaal geen vrij hebt. Wanneer is dan het beste moment om de bijles in te plannen, waar moet hij worden gegeven en wie vangt je kind dan op? Dit soort praktische zaken kunnen voor de ouders een grote drempel vormen.

Gelukkig is bij Bijleshuis het plannen van lessen heel flexibel. Je kunt er zelf voor kiezen of de les online of fysiek is. Dan kun je de locatie ook zelf kiezen in overleg met de bijlesdocent, bijvoorbeeld bij jullie thuis, de docent thuis of ergens in het openbaar zoals de bibliotheek.

De zomer is voor ontspanning

Mijn kind wil toch helemaal niets met school te maken hebben tijdens de zomervakantie? Dat kan. Wellicht heeft je zoon of dochter helemaal geen zin in schoolwerk tijdens de vakantie. Voor de meesten staat de zomer voor vakantie, zomer en plezier. Als ouder moet je dus een manier vinden om je kind te motiveren. Vraag je je af of je kind misschien schoolmoe is? Lees dan deze tips en maak van school weer een deugd!

De bijlesdocenten van BijlesHuis brengen hun lessen op een motiverende manier. Bijvoorbeeld via rollenspelen, liedjes, spelletjes, et cetera. Op deze manier kan je kind op een leuke wijze bijles krijgen en onthoudt hij of zij de leerstof beter en sneller. Een win-winsituatie!

Bijles in de zomervakantie: waar vind je een goede bijlesdocent?

Zoek je een goede bijlesdocent voor je kind? Zoek niet verder dan BijlesHuis! BijlesHuis beschikt over een groot aanbod van bijlesdocenten over het hele land. Ook in de zomermaanden zijn veel docenten beschikbaar voor zowel fysieke als online bijles.

Alle docenten van BijlesHuis zijn vooraf gescreend en ze hebben ervaring en vakkennis. We gaan voor jouw kind op zoek naar de perfecte bijlesdocent in ons docentennetwerk en maken dan een vrijblijvende offerte op. Blijkt er toch geen goede klik te zijn tussen de leerling en de docent? Dan gaan wij gratis op zoek naar een andere docent totdat je tevreden bent!

Belangrijke punten

  1. Stel realistische doelpunten - wil niet te veel in een te korte tijd.
  2. Zorg ervoor dat je bijlesdocent iemand is waarmee je kind goed klikt.
  3. Zorg dat je betrokken bent bij de lessen – dan laat je je kind zien dat je geïnteresseerd bent en zo help je hem/haar gemotiveerd te blijven.
  4. Vraag de bijlesdocent om de lessen levendig en leuk te houden, niet te saai. Denk aan spelletjes doen, flashcards, rollenspelen, websites met oefeningen, quizzen, etc.

Conclusie

Er zijn dus veel goede argumenten om te stellen dat bijles in de zomervakantie een goed idee is, zowel voor de basisschool als voor de middelbare school. Als bijles in de zomervakantie iets is waarvan je denkt dat je kind er baat bij heeft, wacht dan niet te lang, vermijd een zomerdip of help je kind met het nieuwe schooljaar te starten met net dat beetje extra zelfvertrouwen. Vraag BijlesHuis vrijblijvend om hulp en bekijk samen met ons de opties.

Maandelijks onze didactische inzichten in je mailbox ontvangen? Schrijf je in op onze newsletter!