written by
Jorn Lelong

Goedkoop op kamers: alles wat je moét weten

Rond studeren 4 min

Stap je met twee benen het studentenleven in door op kamers te gaan? Een geweldig idee waar je geen spijt van zult krijgen. Op kamers wonen staat garant voor een roerige studententijd met de nodige ups en downs. Een periode van lol, zelfontwikkeling en langzaam volwassen worden. Toch weerhoudt het financiële aspect veel studenten om een kamer te zoeken. Want kom je wel rond van een studentenbudget?

Het is prima te doen om van weinig rond te komen. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de huurprijs. Vanzelfsprekend is dat in Amsterdam een stuk hoger dan in Groningen. Voor de rest heb je veel in eigen hand. Ga je ernaast werken? Hoeveel geld leen je van DUO? En wat je is levensstandaard?

Toch is het zo dat studenten middenin de maand al snakken naar zorgtoeslag en ‘stufi’. Soms slaan ze hierdoor zelfs een avondje stappen over. In dit artikel geven we jou waardevolle tips, zodat jou dit niet overkomt!

goedkoop op kamers gaan

Shop budgetvriendelijk

Elke studentenstad staat vol met geweldige kledingwinkels. Het is verleidelijk om zonder gezeur van je ouders wat mooie kleren aan te schaffen. Maar helaas hebben kledingwinkels het zelden gemunt op arme studenten. Gelukkig bestaan er genoeg andere opties!

1. Outlet of tweedehands

In plaats van alles van de nieuwste collectie te kopen, is het de moeite waard om een kijkje te nemen in een outletwinkel bij jou in de buurt of een tweedehands kledingzaak. Naast originele kleding, is het ook nog eens een stuk goedkoper. Vaak zit er een hoop troep tussen, maar elke stad kent wel een paar unieke tweedehandskledingwinkels. Online is Marktplaats of Vinted ideaal voor tweedehandskleding. Ook Zalando Lounge strooit vaak met hoge kortingen op bekende merkkleding.

2. Verkoop of recycle je oude spullen

Bovenstaande apps en websites werken natuurlijk ook andersom. Kledingstukken die je nooit draagt, verkoop je gemakkelijk via tweedehandsplatformen. Voor je het weet ben je en paar tientjes rijker.

Een andere manier om van oude kleding af te raken, is doneren. Een winkelketen als H&M geeft bijvoorbeeld 10% korting op de totale aankoop bij het inleveren van oude kleren, lakens, stoffen, etc. Bruikbare kleding wordt wereldwijd als tweedehands verkocht en anders gerecycled.

Leef goedkoop én leuk

Veel geld is geen vereiste voor een geslaagde studententijd. Bijna iedereen zit namelijk in het zelfde schuitje en je kunt veel met elkaar delen. Zo is het bijna vanzelfsprekend om budgetbier en wijn te drinken, te bezuinigen op dure apparatuur en op te passen met vaak uit gaan. Zo is een filmavondje in je studentenhuis een prima alternatief voor een avondje bios. Ook bij studentenverenigingen zijn veel activiteiten die weinig tot niets kosten.

Als student geniet je van veel financiële voordelen. Denk aan goedkoper naar musea en goedkoper sporten. Fix een studentenkaart van jouw uni en ontdek tientallen sporten. Met een beetje geluk leer je ook nog eens leuke mensen kennen.

Eten wat de pot schaft

Ben jij ook klaar met het standaard eten dat je ouders koken? Nu is het jouw beurt! Pak uit met culinaire hoogstandjes en neem afstand van 3 keer per week aardappels, groente, vlees. Kook gevarieerd, gezond én studentenproof. Hierbij enkele tips.

1. Samen sta je sterk

Gezamenlijk eten is vanaf vandaag de norm. Kook samen met je huisgenoten of vrienden. Naast dat het veel geld bespaart, is het ook een stuk leuker. Aangezien jullie om de beurt koken, levert het ook nog eens tijd op. Win-win!

Je sociale leven krijgt ook een boost door samen te eten met huisgenoten, studiegenoten of vrienden. Na een studiedag kun je jouw ei kwijt, wordt er gelachen of serieus gediscussieerd. Voor je het weet wordt de avondmaal het favoriete moment van de dag!

2. Niets verspillen

Een klassiek keukenfoutje is te veel eten koken. Zorg dat je nooit eten weggooit. Vaak is overgebleven eten prima te gebruiken voor je lunch. Denk daarbij aan pasta of rijst. Blijft er veel eten over? Bewaar het dan in de diepvries. Dit is én beter voor je portemonnee én je gaat voedselverspilling tegen.

Heb je echt geen zin of tijd om te koken? Kies dan voor een van de heerlijke stoommaaltijden van de Albert Heijn of een maaltijdsalade van de Jumbo. In verschillende studentensteden bestaan ook initiatieven tegen voedselverspilling. Je kunt dan voor een prikkie voedsel ophalen dat ze anders zouden weggooien.

Tip: kies niet voor A-merken, maar koop huismerken.

Op-kamers-gaan-hacks

Elke student wil een mooie ruime studentenkamer met leuke gadgets en decoratiestukken. Helaas is dat niet altijd even budgetvriendelijk. Gelukkig zijn er naast kringloopwinkels nog andere manier om goedkope aan spulletjes te komen. Bekijk bijvoorbeeld deze originele op-kamers-gaan-hacks! Wat je al niet met wc-rollen kunt doen!

Zo zie je maar dat je met de nodige creativiteit een hoop centen bespaart. Met bovenstaande tricks en je eigen creatieve brein ben je helemaal klaar voor het studentenleven.

Moeite met je studie? Steek je kop niet in het zand en trek tijdig aan de bel! Wij helpen je graag met studeren, concentreren of waar je ook maar moeite mee hebt. Na jouw aanmelding voeren we een kennismakingsgesprekje. Daarna koppelen we de juiste professional aan jou. Kies voor studiebegeleiding op maat door te kiezen voor BijlesHuis.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikelen! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

studeren plannen