7 handige tips om je concentratie te verbeteren tijdens je examen

Voor studenten: studietips 4 min

Het kan zijn dat ondanks je genoeg geslapen hebt en goed hebt gestudeerd, je toch nog ontzettend zenuwachtig bent tijdens je examen. Maak je geen zorgen! Het is ook niet makkelijk om je te concentreren op je examen te midden van tientallen andere klasgenoten of studenten in een grote gymzaal. Iemand die niest, of hoest, leraren die iets tegen elkaar zeggen, of het klakkende geluid van hakken, de warmte, enzovoorts.... Onze ervaren bijlesdocenten hebben 7 tips voor jou om je door je examens te loodsen en jouw concentratie te verhogen!

concentratie verhogen examens

1. Doe ademhalingsoefeningen

Mensen die gespannen zijn, ademen vaak wat sneller en oppervlakkiger. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om je ademhaling te verbeteren zodat je je concentratie verhogen kan. Probeer deze twee eens uit:

  • Neem een bewuste korte pauze na iedere uitademing. Adem in door je neus, pauzeer even en adem weer uit door je neus. Adem pas weer in wanneer je daar behoefte aan hebt. Een van de voordelen van deze oefening is dat niemand merkt dat je het doet.
  • Adem tot onderin je buik. Leg je hand op je buik en haal diep adem door je neus. Let erop dat je ademhaalt tot helemaal onderin je buik, zodat ie bol wordt. Wanneer je uitademt, blaas dan zachtjes de lucht naar buiten zodat je buik weer platter wordt. Doe dat een paar keer achter elkaar.

2. Maak een mindmap

Om te voorkomen dat je tijdens je examen de draad kwijtraakt, kun je proberen om op je kladblad de structuur van je cursus te visualiseren. Door op deze manier kernwoorden op te schrijven of een schema te maken, maak je een soort mindmap, en ben je actief met de leerstof bezig. Dit activeert je hersenen en zul je je weer beter op het examen kunnen concentreren. Daarbij is het altijd handig om een schema van je cursus op je kladblaadje te hebben tijdens het examen. Zo kan je bij elke vraag weer even daarnaar kijken en zo een black-out vermijden.

3. Laat je niet opjagen

Mocht je toch even een black-out krijgen, geen paniek! Lees de vraag rustig opnieuw. Denk even na over wat de leraar te weten zou willen komen bij de vraag. Neem in gedachten even het verloop van de cursus door (wellicht met de mindmap die je bij tip 2 hebt gemaakt😉). Als je toch niet op het antwoord komt, sla de vraag dan even over. Later, als je alle andere vragen hebt beantwoord, kun je bij deze vraag terugkomen. Zo hoef je je minder te haasten, heb je meer concentratie en geef je jezelf meer denktijd bij de andere vragen.

4. Eet gezond

Maar liefst twintig procent van de energie die je via jouw voeding binnenkrijgt, gaat naar de hersenen. Daarom is het belangrijk om gezond te eten. Zo zijn blauwe bessen een goede manier om je concentratie tijdens het examen te verhogen. Daar zit namelijk veel vitamine C in en het bevordert ook de doorstroming van zuurstof naar de hersenen waardoor je beter kan nadenken. Ook zijn bananen uitstekend om je concentratie te verbeteren. We zeggen niet voor niets: gaan met die banaan! 🍌

Hou jij helemaal niet van gezonde snacks? Je kan ook een reep pure chocola meenemen naar je examen. Daarin zit magnesium dat je stressniveau kan verlagen, evenals een beetje cafeïne die je een beetje een boost kan geven. Denk wel: eet het niet teveel! Tijdens het studeren kun je ook al gezonde en energierijke voeding eten om geconcentreerder te zijn op je examen.

5. Beweeg om je gedachten erbij te houden

Heb ik thuis de computer uitgezet? Waar zou dat meisje die leuke trui vandaan hebben? Wat eten we eigenlijk vanavond?”

Dwalen jouw gedachten ook soms af? Neem dan een korte pauze. Maak je spieren wat losser door wat rek- en strekoefeningen te doen op je stoel, of neem even een toiletpauze, voordat je aan de volgende vraag begint. Blijft het lastig om je concentratie op peil te houden? Zeg dan tegen jezelf: “Stop”. Op deze manier kun je effectief die gedachten blokkeren zodat je je opnieuw kan focussen op het examen.

6. Drink voldoende water

Er zijn vele voordelen aan water drinken: het herstelt de vochtbalans in je lichaam, smeert je gewrichten en verbetert je huid. Maar dat niet alleen: het verhoogt je productiviteit, verlaagt je vermoeidheid en stimuleert ook je hersenen. Het is dus zaak dat je genoeg water drinkt tijdens het examen! Het is zelfs beter dan cafeïne als middel om te concentreren. Water geeft je energie en verhoogt je concentratie. Neem dus een fles met water mee!

7. Wees positief!

Begin je examen met een positieve instelling! Het belang daarvan kan niet worden onderschat. Een negatieve mind-set vergroot de stress en vermindert de concentratie. Herken je de negatieve gedachten hieronder? Zet ze om in positieve gedachten:

  • “Het is te moeilijk...”
    Ook al is het moeilijk, ik heb goed gestudeerd! Ik concentreer me op wat ik wél weet en ga van daaruit verder.
  • “Misschien blijf ik wel zitten dit jaar...”
    Dit is niet het juiste moment om na te denken over de toekomst. Stap voor stap doe ik mijn best. En meer dan mijn best kan ik niet doen.

Moedig jezelf aan en spreek jezelf geruststellend toe. Geloof in jezelf! Ook al is het maar een beetje, het kan een wereld van verschil betekenen. Je kunt het!

Ziezo, hopelijk lukt het je om met deze tips je concentratie tijdens examens te verbeteren en je stress te verminderen. Mocht het nou toch een groot probleem blijven, praat er dan over met je dokter voor meer advies. BijlesHuis helpt ook met studiebegeleiding en we hebben veel ervaren docenten die voor je klaarstaan. Ontzettend veel succes met je examens!

Abonneren op onze nieuwsbrief kan hieronder!

concentratie concentratieproblemen concentreren examens examenstress