written by
Norah D

Hoe vermeld je een bron volgens de APA-regels?

Voor studenten: studietips 1 min

Het kan erg lastig zijn om tijdens het schrijven van je bachelor- of masterscriptie je bronvermelding foutloos neer te zetten. Hoe werken de APA-regels ook al weer? Je scriptie heeft je waarschijnlijk bloed, zweet en tranen gekost. Met een correcte bibliografie voorkom je dat men denkt dat je misschien plagiaat hebt gepleegd met in het ergste geval misschien wel een afkeuring. Daarom willen we je in deze blog graag een paar goede tips meegeven zodat je jouw bronvermelding correct volgens de APA-stijl kan neerzetten.

bronvermelding apa

1. Bronvermelding in je tekst: citaten

Over het algemeen zal je niet zomaar grote lappen tekst uit andermans werk kopiëren. Mocht je toch letterlijk iets willen overnemen, dan moet je die tekst tussen aanhalingstekens zetten. Dit heet citeren, en dat doe je door na het geciteerde stukje tekst de achternaam van de auteur, het jaar van publicatie en het paginanummer te vermelden. Let er wel op dat de punt pas ná het sluiten van de aanhalingstekens komt.

  1. “Deze zin heb ik letterlijk overgenomen uit een internetbron” (achternaam, 2021, p.1).
  2. “Deze zin heb ik letterlijk overgenomen uit een internetbron, maar de auteur is onbekend waardoor ik de titel van de geciteerde bron moet gebruiken” (titel van de bron, 2021, p.1).
  3. “Deze zin heb ik letterlijk overgenomen uit een internetbron, maar de publicatiedatum is onbekend, met andere woorden, een bron zonder datum (z.d.)” (achternaam, z.d., p.1).
  4. “Deze zin heb ik letterlijk overgenomen uit een internetbron die werd geschreven door twee auteurs” (achternaam1 & achternaam2, 2021, p.1).
  5. Auteur X (achternaam, 2021) zegt dat “je ook op een narratieve manier kan citeren” (p.1).
  6. “Deze zin heb ik letterlijk overgenomen uit een internetbron die werd geschreven door drie of meer auteurs. Ik zal ná de achternaam van de eerste auteur ‘et al.’ gebruiken” (achternaam1 et al., 2021, p.1).
Let op: Als je meer dan 40 woorden letterlijk kopieert, dan heet dat een blokcitaat en moet je de punt vóór je bronvermelding zetten.

“Deze zinnen heb ik letterlijk overgenomen uit een internetbron en bestaan uit meer dan 40 woorden. Wanneer je zo’n groot stuk tekst overneemt, moet je het leesteken voor de internetbron plaatsen. Let dus steeds goed op, er zijn altijd uitzonderingen op de algemene regels.” (achternaam, 2021, p.1)

bronvermelding apa

2. Bronvermelding in je tekst: parafrases

Er zijn meerdere manieren om andere bronnen te gebruiken voor je eigen tekst, zoals bijvoorbeeld een stuk tekst in je eigen woorden zeggen. Dit heet parafraseren. Ook hier is het van belang een goede bronvermelding te gebruiken om plagiaat te voorkomen. Bij een masterscriptie kan een parafrase handig zijn om te laten zien dat je begrijpt wat de auteur van die andere bron probeerde uit te leggen.

Je moet een parafrase de bronvermelding op dezelfde wijze vermelden als bij een citaat. Wel kun je bij parafrases meerdere bronnen tegelijk gebruiken voor één stukje tekst. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je al die verschillende bronnen goed vermeldt. Dit kun je doen door de auteurs te rangschikken op alfabetische volgorde, gescheiden van elkaar door een puntkomma.

  1. Deze tekst is opgesteld uit informatie die ik uit meerdere bronnen heb gehaald. Het is dan ook een stukje tekst dat misschien enkele zinnen lang is. Let op dat je geen hele alinea opschrijft voordat je voor een eerste keer je bronnen vermeldt (auteur x, 2021; auteur y, 2021; auteur z, 2021).
  2. Volgens auteur x, auteur y en auteur z (2021x; 2021y; 2021z) is deze paragraaf opgesteld uit informatie afkomstig uit meerdere bronnen. Let op dat je geen hele alinea opschrijft voordat je voor een eerste keer hun namen vermeldt.

3. Je bibliografie / bronnenlijst

Een volledige bibliografie kan je heel makkelijk maken met behulp van tools zoals Word. Ga naar het tabblad Verwijzingen, klik op Bronvermelding en daarna op Bronvermelding invoegen. Daar kun je dan één voor één de details van een gebruikte bron kan invoeren. Als je klaar bent klik je op “ok” en dan kan je de complete bronnenlijst op de geselecteerde plaats in jouw document vinden. Daarnaast kun je natuurlijk altijd ook zelf met de hand een bibliografie maken. Hieronder hebben wij een aantal frequente regels voor je opgeschreven: verwijzingen naar online boeken, krantenartikelen, websitesen academische tijdschriften.

  • Rangschik je bronnen altijd alfabetisch en lijn de eerste regel uit.

Achternaam, V. (2021). Hoe maak je een volledige literatuurlijst of bibliografie? (2de ed.). Boom. https://www.onlinebron.nl

  • Standaardregel voor elke verwijzing

Je begint elke nieuwe bronvermelding in je bibliografie / bronnenlijst met de achternaam van de auteur, gevolgd door zijn/haar initialen, het jaar van publicatie en de titel (van het boek, krantenartikel, website of het tijdschrift).

3.1 Boeken

Vermeld het editienummer, waar het gepubliceerd is en als laatste de link (URL of DOI) als je verwijst naar de online versie van een boek.

Achternaam, V. (2021). Hoe maak je een volledige literatuurlijst of bibliografie? (2de ed.). Locatie. https://naamwebsite.nl

3.2 Krantenartikel

Schrijf de naam van de krant op, daarna de URL als je het artikel online hebt geraadpleegd.

Achternaam, V. (2021, 28 mei). Dit is de titel van het krantenartikel. Dit is de naam van de krant. https://naamwebsite.nl

3.3 Website

Bij het raadplegen van een website moet je de precieze en complete datum van raadpleging toevoegen, met daarna de URL van de website.

Achternaam, V. (2019). Titel website. Geraadpleegd op 28 mei 2021 via https://naamwebsite.nl

3.4 Artikel uit een academisch tijdschrift

Schrijf de naam van het tijdschrift op, volume, uitgave, het paginabereik en als laatste de link (URL of DOI), als je naar de online versie van het tijdschrift verwijst.

Achternaam, V. (2021). Hoe maak je een volledige literatuurlijst of bibliografie?. Dit is de naam van het tijdschrift, volume (uitgave), paginabereik. https://naamwebsite.nl

Ben je net met je bachelor- of masterscriptie begonnen? Kijk dan eens naar ons artikel met tips en tricks voor het schrijven van een scriptie. Of heb je misschien wat extra hulp nodig? Bij BijlesHuis kunnen wij je helpen met kwalitatieve scriptiebegeleiding, zodat jouw scriptie de mooiste prestatie wordt van je masteropleiding.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo maandelijks op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt geen reclame of andere e-mails.

scriptie bronvermelding APA-stijl APA-regels
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter