Facebook tijdens het studeren: hoe social media kunnen dienen als studiehulp

Voor studenten: studietips 5 min

Social media zijn dé media om in contact te blijven met familie, vrienden en klasgenoten. Is je neef aan het backpacken in Australië? Dankzij Instagram ben je 'mee' op reis en hoef je niets te missen. Maar ook je zus die net op kamers is; je blijft gewoon van elkaar op de hoogte. Je klasgenoten zie je bijna elke dag, daarom is het leuk om elkaar te volgen op social media. Zo leer je elkaar beter kennen en ben je meer betrokken met elkaar.

Ook de scholen zelf gaan steeds vaker (en beter!) online. Nagenoeg elke leerling is actief op social media, daarom is het voor scholen ook belangrijk. Zo komen ze dichter bij de belevingswereld van de studenten. Sommige scholen laten foto's zien van het reilen en zeilen van de school, anderen interviewen de docenten of publiceren actuele informatie zoals wanneer er een event is.

Als je moet blokken voor Franse woordjes kun je je telefoon beter even weg leggen. Maar social media zijn niet alleen maar afleiding. Sterker nog, ze zijn een enorme studiehulp! Je kunt je huiswerk efficiënter aanpakken dankzij social media. Daarnaast is er een schat aan informatie beschikbaar over elk vak wat je op school krijgt. Een aantal tips op een rijtje:

Facebookgroep

Het is handig om een besloten Facebookgroep aan te maken voor je klas. Voor die helemaal vol gespamd wordt, is het belangrijk een paar regels op te stellen. Dit kun je bijvoorbeeld doen tijdens een mentorles. Je kunt tijdens die les met elkaar nadenken wat wel handig is en wat niet. Dat werkt beter dan één berichtje online. Hebben jullie de regels opgesteld? Vermeld ze dan wel in de info van de groep, zo kun je ze altijd nog eens lezen.

Spreek bijvoorbeeld af dat:

  • Je hashtags gebruikt om orde aan te brengen in de berichten. Vermeld bijvoorbeeld altijd #-en dan het vak. Zoals: #biologie, #wiskunde, etc. Gaat je vraag of opmerking over bepaald huiswerk, of een bepaalde toets, gebruik dan ook een duidelijke hashtag. Zo kan iedereen alle berichten voor die toets makkelijk terugvinden. Bijvoorbeeld: #hwbio12april, of: #repwisH6.
  • Houd de berichten zo kort en duidelijk mogelijk. Zo heb je ook meer kans dat je klasgenoten je vraag ook echt helemaal lezen. Heb je een vraag aan een klasgenoot, een groepje uit de klas of je docent? Start dan een groepschat of stuur een privébericht in plaats van een bericht naar de hele klas.
  • Plaats geen berichten die eigenlijk niet functioneel zijn. Dus geen berichten over hoeveel jij al geleerd hebt, dat je nog moet beginnen of dat je de docent voor Duits niet aardig vindt.
  • Heb je een samenvatting gemaakt en wil je die delen met de groep? Of een presentatie? Deel dat soort documenten in de groep als een bestand. Zorg voor een duidelijke titel van je bestanden. Dus niet: 'SamMaat_def_def_def', maar: 'Samenvatting_Maatschappijleer_H6'.
sociale media studeren
sociale media studeren

Google voor groepswerk

Grote opdrachten moet je vaak met een groepje maken. Er zijn dan zo 5 groepen in de klas bezig met een project. Het is niet handig als al die groepjes hun werk gaan bespreken in de Facebookgroep van de hele klas. Voor groepswerk kun je daarom beter Google gebruiken, zoals Google Drive en Google Documents.

Via Google Drive kun je je bestanden veilig opslaan. Het voordeel van Google Drive is dat je ze overal kunt inzien. Je hoeft dus geen laptop mee te nemen naar school, om toch bij je bestanden te komen. Ideaal als je plots iets moet printen of wilt bespreken met een teamgenoot. Je kunt dan gewoon naar de mediatheek gaan en daar inloggen. Een ander groot voordeel is dat je met je hele groep in dezelfde map zit, zodra je elkaar toegevoegd hebt. Vroeger mailde je een werkstuk door zodat een ander er mee verder kon, daardoor waren er op een gegeven moment wel 20 versies van hetzelfde werkstuk. Een drama als iemand in de verkeerde versie had gewerkt! Dat is nu gelukkig verleden tijd.

Je kunt de bestanden uit Google Drive downloaden en er dan in werken, maar dan heb je weer het gevaar van verschillende versies. Het is beter om via Google Documents te werken. Het ene grote voordeel is dat je werk continu automatisch opgeslagen wordt, geen verloren werk dus als je laptop uitvalt! Het andere grote voordeel is dat je er met je groepsgenoten tegelijk in kunt werken. Je hoeft dus niet op elkaar te wachten. Daarnaast kun je elkaars teksten gelijk lezen en eventueel verbetersuggesties voorstellen.

Nog een Google-tip: Heb je goede informatie nodig over een onderwerp maar geen tijd om naar de bieb te gaan? Gebruik dan Google Scolar als zoekmachine, en je vindt allemaal wetenschappelijke artikelen!

Pinterest en Instagram als studiehulp

De tijd gaat altijd een stuk sneller als je rondstruint op Pinterest of Instagram. Talloze leuke DIY-projectjes komen langs en schattige dieren- en babyfoto's. Maar je vindt er ook een schat aan informatie voor je studie. Bijvoorbeeld als je een presentatie moet geven over vulkanen. Zoek dan eens op de hashtags: #vulkaan, #vulcanen, #volcano; en je vindt prachtige foto's voor je presentatie. Of kijk eens op de accounts van tijdschriften of experts over het onderwerp. Let op: vergeet nooit de bron te noemen!

Daarnaast staat er ook heel veel leerzame informatie op Pinterest en Instagram. Er zijn wereldwijd veel leraren die een account hebben speciaal over hun vakgebied. Ben je Engels aan het leren? Dan zijn er accounts die je kunnen helpen: sommige mensen posten bijvoorbeeld elke dag een woord, zo bouw je ongemerkt aan je vocabulaire. Of moeilijke grammatica-onderwerpen komen voorbij in een duidelijke post. Zoek eens op #learningenglish, en je vindt allerlei accounts.

Volgtip: @pronunciationwithemma op Instagram (en check ook haar YouTube-kanaal eens!)

YouTube als 'docent'

Leren uit een boek vindt niet iedereen even makkelijk. Gelukkig staan er op YouTube veel filmpjes die de stof ook uitleggen. Het kanaal van BijlesHuis is hier een goed voorbeeld van. Snap je een formule van wiskunde niet? Typ de naam van de formule eens in op YouTube, kijk een paar filmpjes en probeer de sommen nog eens. Grote kans dat je het dan wel snapt! Je krijgt de leerstof op een andere manier tot je, waardoor je het opeens wel snapt. Ook kun je thuis achter je bureau misschien beter opletten dan midden in de klas.

Social media zijn dus niet alleen maar slecht of afleidend. Zolang je ze maar verstandig gebruikt en geen dingen deelt waar je later spijt van kan krijgen. Veel succes met (online) leren!

Lukt het je niet om je te concentreren op je studie? Dwaal je toch steeds weer af? De ervaren studiecoaches van BijlesHuis helpen je graag!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

tips studietips social media facebook pinterest youtube