8 onmisbare tips voor het schrijven van het ideale boekverslag 📘

Voor studenten: studietips 4 min

Moet je een boekverslag schrijven, maar twijfel je over de aanpak? Lees dan snel deze 8 gouden tips en voor je het weet heb je een boekverslag om trots op te zijn.

boekverslag schrijven

1 Lees het boek van begint tot eind

De eerste tip klinkt wellicht logisch, maar het gebeurt nog ontzettend vaak dat studenten een boekverslag schrijven op basis van een boek dat ze niet hebben gelezen. Een ervaren docent prikt daar met gemak doorheen. Om een dikke onvoldoende te voorkomen is het dus zaak om het boek in kwestie van begin tot eind te lezen. Zorg voor een goede planning als je het lastig vindt om veel in een keer te lezen. Deel het aantal resterende dagen bijvoorbeeld door het aantal pagina’s. Zo weet je precies hoeveel pagina’s je per dag moet lezen.

2 Onderscheid je van de rest

Wil je écht scoren met je boekverslag? Zorg dan dat je uniek bent. Dit doe je bijvoorbeeld door quotes, passages of uitnodigende titels in je boekverslag te zetten. Om daarmee te starten kun je de titel van het verslag mooi maken. Vermijd een titel als: boekverslag: De Oesters van Nam Kee. Kies in plaats daarvan voor bijvoorbeeld: ‘Het lijntje tussen waargebeurd en verzonnen, maakt Kees van Beijnum flinterdun: De Oesters van Nam Kee.’

In de ondertitel of inleiding vertel je in tegenwoordige tijd wat je van het boek vindt. Probeer in kleur, geur en emotie te schrijven. Hoe laat het boek jou voelen? Wat doet het met jou? Mag het boek volgens jou in de prijzen vallen en waarom? Of waarom niet?

3 Hou het persoonlijk

Aansluitend op de voorgaande alinea is het te allen tijde goed om het boek terug te koppelen op je eigen leven of jouw mening. Docenten waarderen het als jij nadenkt over de strekking van het boek in vergelijking met je eigen leven of een ander boek.

  • “De recensies van Kees van Beijnum waren zo goed, dat ik dit boek niet kon laten liggen.’’
  • ‘’Na het eerste boek van Griet Op de Beeck, was ik direct verkocht. Haar schrijfstijl is zo vlot en puur’’
  • "Ik zag Van Beijnum in De Wereld Draait Door vertellen over zijn nieuwe boek en ben daardoor razend enthousiast geraakt om het te lezen.’’
  • "Mijn vriend was zo onder de indruk van de romans Herman Koch dat ik het sowieso wilde lezen.’’

Doe dit nooit: het is vanzelfsprekend niet te bedoeling om te zeggen dat je het boek las vanwege de mooie cover, het beperkte aantal pagina’s of omdat je ‘toch iets moest kiezen’. Probeer je docent te overtuigen.

4 Strooi met feiten

Naast dat je persoonlijke elementen in het verslag gooit, is het ook slim om je kennis nadrukkelijk te showen. Schrijf over de vertelwijze van de schrijver, het motief waarom hij/zij het boek schreef, recensies over het boek, het perspectief, de tijdsvorming, de opbouw, het genre etc. Er zijn genoeg zaken waarmee jij jouw kennis kan laten zien aan de docent. Wanneer je dit afwisselt met jouw meningen, ben je goed op weg.

5 Informatie over randzaken

Naast kennis over de inhoud van het boek en de auteur zelf is het een behoorlijke plus als je meer achtergrondinformatie over het boek weet. Zoek bijvoorbeeld naar interviews van de auteur en citeer mooie zinnen in je verslag. Of vertel waarom jij denkt dat de auteur het boek heeft geschreven met betrekking tot zijn of haar eigen leven. Door extra relevante informatie in je verslag te zetten verdien jij pluspunten.

Met de applicatie Goodreads kan je de feedback van een boek checken.

6 Actieve schrijfstijl

Probeer een actieve, levensechte en gedetailleerde schrijfstijl te hanteren. Vermijd bij voorkeur zinnen als: ik vond het een leuk hoofdstuk omdat er veel spannende gebeurtenissen in voorkwamen. Probeer in plaats daar van de zin tot leven te laten komen: ‘’Toen Chris er in hoofdstuk drie er achter kwam dat zijn echte vader niet meer leefde, gierden de rillingen over mijn lijf. Alsof ik het zelf meemaakte’’.

Extra tip: Gebruik citaten uit het boek en geef vervolgens een mening over dat citaat.

7 Beknopte en duidelijke conclusie

Vat in een notendop samen wat je van het boek vindt. Blijf bij de kern en probeer het duidelijk te verwoorden. Bijvoorbeeld:

  • "Kortom, dit boek is een aanrader voor iedereen die van psychologische thrillers houdt, omdat het boek je erg goed aan het denken zet."
  • Sluit origineel af met een quote of een cliffhanger.
  • Verklaar de titel als ontknoping. Vaak is de titel dubbelzinnig of snap je het pas na het lezen van het boek.

8 Controleer je boekverslag meermaals

Check je verslag minimaal twee keer voordat je het inlevert. Zijn alle spelfouten er uit gehaald? Is alles in dezelfde tijd geschreven? Staat er niets dubbel in? Kloppen de zinnen wel? Als je tijd over hebt is het ook aan te raden om het verslag te laten controleren door iemand anders. Als je met al deze tips aan de slag gaat, kan het niet anders of je haalt een dikke voldoende op je boekverslag.

Ben jij nu bezig met een boekverslag en kun je wel een helpende hand gebruiken? Neem dan vandaag nog contact op met BijlesHuis en wij sturen zo snel mogelijk een expert jouw kant op!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

boekverslag schrijven lezen nederlands