7 tips om je hoofd erbij te houden tijdens de online les

Voor studenten: studietips 5 min

Je hebt het vast zelf weleens meegemaakt: je hebt een online college en ineens besef je dat je al een tijdje aan het scrollen bent op Instagram. Of dat bijvoorbeeld de docent plotseling je naam zegt maar dat je de vraag niet hebt gehoord.

We hebben intussen alweer een jaar les op afstand. Dat loopt niet altijd even goed en we hebben er allemaal genoeg van. Daarom geeft BijlesHuis jullie graag een aantal tips om met frisse moed online lessen te blijven volgen.

online les

1. Kies een goede studieplek

In een vorige blog vertelden we je al over het belang van een opgeruimde studieplek. Ook is het belangrijk dat je een goede scheiding hebt tussen jouw vrijetijdsruimte en jouw studieplek.

Volg geen lessen terwijl je in bed ligt. Dan denkt je lichaam namelijk aan slapen. Als je lessen volgt in je bed kun je sneller slaperig worden waardoor je je niet goed kan concentreren.

Als je helemaal geen afleiding wil hebben kun je de apps in deze blog bekijken waarmee je meldingen op je laptop of telefoon tijdelijk kan blokkeren. Dat is beter voor je concentratie.

2. Goede voorbereiding

Er is niets vervelender dan een slechte verbinding en wegvallende woorden tijdens een online college of andere lessen. Stabiel internet is een must. Heb je verbindingsproblemen tijdens je les?

Probeer:

  • Dichter bij de modem te zitten
  • Alle tabbladen en apps die je niet nodig hebt af te sluiten
  • Je internetkabel op je laptop aan te sluiten

Heb je vaker problemen met je internetverbinding? Overweeg dan een tweede modem, een sneller internetabonnement of een nieuwe provider.

Download of print de presentatie van tevoren uit zodat je tijdens de les makkelijker aantekeningen kan maken. Pak ook pen en papier om notities te maken. Wanneer je typt, noteer je meestal alles wat de docent zegt en neem je niet genoeg tijd om na te denken. Met schrijven is dat geen optie, dat gaat veel te langzaam. Als je schrijft moet je de tijd nemen om goed te interpreteren wat de docent zegt zodat je alleen de hoofdpunten noteert.

voorbereiding online les

Schakel je microfoon uit. Er zijn vaak veel studenten in de online les. Als iedereen zijn microfoon aan heeft staan, wordt het een grote chaos. Met een uitgeschakelde microfoon help je dus niet alleen je klasgenoten, maar ook jezelf. Zo word je minder afgeleid, kun je je beter concentreren en voorkom je gênante momenten. 😉

3. Volg de lessen live, ook wanneer het wordt opgenomen

Soms kun je online lessen alleen live volgen, maar andere docenten nemen hun lessen ook op. Dan kun je de lessen bekijken wanneer je zelf wil. Waarom zou je dan aanwezig zijn bij de live les van 08:30 uur ’s ochtends?

Simpel: om de routine te behouden. Dit houdt in dat je het best de lessen kan volgen zoals die op je lesrooster staan ingepland. De opnames kun je dan opnieuw bekijken als je iets niet goed snapt en het nog een keer wil bekijken.

Laat je niet gek maken. Je zal jezelf dankbaar zijn als je je aan de routine houdt. Zo zal je beter kunnen slapen, meer energie hebben en daardoor ook meer motivatie en concentratie.

4. Wees niet bang om vragen te stellen

Soms kan het eng zijn om vragen te stellen tijdens een online les, maar dit is wel belangrijk.

Door het stellen van vragen ga je actiever om met de leerstof. Docenten vinden het niet erg om vragen te krijgen, integendeel. Zo weten ze dat je aandachtig meeluistert én onthouden ze je naam. Altijd handig tijdens een mondeling examen. 😉

Je hoeft niet per se de microfoon te gebruiken voor je vraag. Je kan de vraag ook in de chat stellen, als je dat fijner vindt.

5. Klaar met de les? Even geen scherm meer voor je neus

Het gebrek aan sociale contacten kan erg demotiverend werken. Je zit de hele dag te staren naar een scherm: tijdens de online les, maar vaak ook daarbuiten als je Netflix kijkt, op sociale media zit of een computerspelletje speelt.

Stap even weg van dat scherm.

Zet even al je devices uit en haal buiten een frisse neus. Laat je hond uit of ga even wandelen met een vriend of vriendin. Misschien is er een park of bos in de buurt waar je kan genieten van de natuur.

take a break

6. Maak goede afspraken met je familie en vrienden

Laat je familie en vrienden weten wanneer je les hebt. Zo voorkom je dat ze je storen tijdens de online les. Voor elke keer dat je afgeleid wordt, heb je tot 25 minuten nodig voordat je concentratie weer helemaal op peil is. Je ziet dus hoe belangrijk het is om geen afleiding te hebben.

Een extraatje: zo heb je ook een beetje sociale controle. Als je familie en vrienden weten wanneer je les hebt, valt het op wanneer je niet achter je laptop zit. Zo ben je minder geneigd om een online les te missen.

Iedereen wint!

7. Zorg goed voor jezelf

Als je online les hebt kan het makkelijker zijn om langer in je bed te blijven liggen. Desondanks is het niet aan te raden om vijf minuten voor het begin van je les pas uit je bed te rollen.

Sta wat eerder op. Dan heb je tijd voor een ommetje of om aan yoga te doen. Neem de tijd voor een goede douche en een lekker ontbijt. Kleed jezelf zoals je dat normaal ook zou doen en zit aan een tafel of een bureau. Zo start je de les met een lekker fris hoofd.

Met deze tips zal je zeker je motivatie terugvinden! Yes, you can!

Heb je hulp nodig om de lessen te verwerken? Vind je het moeilijk om te plannen? Contacteer dan vrijblijvend BijlesHuis. Zij zorgen voor een ervaren bijlesdocent die jou via een 1-op-1 online leerplatform met alle liefde verder helpt.

Blijf je graag op de hoogte van onze didactische tips? Schrijf je hieronder in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Don’t worry. Wij houden ook niet van spam en reclame. We sturen er dus geen naar jou.

motivatie concentratie efficiënt studeren tips online les
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter