written by
Evy S.

5 tips om sneller in slaap te vallen en dieper te slapen

Rond studeren 3 min

Goed slapen is erg belangrijk als je overdag optimaal wilt functioneren. Als je te weinig slaapt, kan dat namelijk leiden tot concentratieverlies, of zelfs overgewicht en depressie! Lig jij ’s nachts soms urenlang wakker? Met deze tips hieronder slaap je weer als een otter en val je in een mum van tijd in slaa... zzzZZZzzz. 😴

in slaap vallen

1. Dagelijkse beweging

Fiets naar school, ga sporten of maak een wandeling. Kortom: doe aan voldoende dagelijkse beweging! Bewegen bevordert de kans op een goede nachtrust. Als je je dagelijks fysiek inspant, val je gemakkelijker en sneller in slaap. Ook zal je langer in een diepe slaap vallen. Die diepe slaap is belangrijk, want je lichaam kan dan geheel tot rust komen zowel op fysiek als mentaal vlak opnieuw energie opbouwen.

Maar wat je vooral niet moet doen, is intensief sporten vlak voor het slapen gaan. Bij fysieke inspanning gaat je hart sneller kloppen en krijg je meer adrenaline, waardoor je extra energie krijgt. Beweeg daarom vooral ’s morgens of net na school. Zo zul je overdag meer energie hebben en is je lichaam ’s avonds meer moe en zul je uiteindelijk beter slapen.

2. Geen smartphone voor het slapen gaan

Leg je telefoon weg als je gaat slapen. Het blauwe licht van smarthphone schermpjes verstoort de aanmaak van melatonine. Dit is een stofje dat je lichaam ’s avonds aanmaakt en je een soort ‘bedtijd’-seintje geeft. Echter, dat seintje komt niet als je je teveel aan blauw licht blootstelt. Wees dus een beetje voorzichtig met hoeveel je naar dat scherm tuurt. Deze 10 apps kunnen je helpen om je smartphone-gebruik te verminderen. Het is het beste om tenminste 1 uur voor het slapengaan niet meer naar een scherm te kijken.

Wat dan wèl te doen voordat je gaat slapen? Je zou bijvoorbeeld een warm bad of een douche kunnen nemen, iets lezen (in een echt boek, of tijdschrift), naar muziek luisteren of ’s avonds een blokje omlopen. Probeer voor een vast slaapritueel te zorgen, daardoor raakt je lichaam sneller in slaapmodus.

3. Slaap niet uit in het weekend

Lekker uitslapen in het weekend, wie houdt daar nou niet van? Even twee dagen géén wekker zetten en gewoon lekker slapen totdat je vanzelf wakker wordt. Héér-lijk! Ja, het klinkt zalig, maar het is eigenlijk een slecht idee! Het verstoort je slaapritme en dat maakt je uiteindelijk meer moe. Regelmaat is de sleutel! Als je dagelijks rond dezelfde tijden opstaat en gaat slapen, val je makkelijker in slaap en heb je minder moeite met opstaan.

Heb je juist een paar slechte nachten gehad? Dan heeft het wel degelijk zin om uit te slapen. Maar doe het niet te vaak, want op den duur zal dat je lichaam meer kwaad dan goed doen. Het beste medicijn tegen je slaapgebrek zijn powernaps van 20 minuten, hierdoor raakt je biologische klok niet van streek.

4. Hou je kamer netjes

Een rustige slaapomgeving is belangrijk. Ruim daarom je kamer op voordat je gaat slapen. Onrust in je slaapkamer zorgt ook voor onrust tijdens het slapen. Zorg ook dat er ook voldoende ventilatie in je kamer is voor de frisse lucht. De ideale slaapkamertemperatuur is 18 tot 19 graden Celcius en zal je helpen sneller en dieper in slaap te vallen.

Je zou een rustige vibe in je kamer kunnen creëren door de muren in neutrale of blauwe kleuren te verven. Deze kleuren werken kalmerend. Creër ook makkelijke opbergruimtes zodat het makkelijk is om rommel op te ruimen. Je zou je kamer ook wat gezelliger kunnen maken met een paar plantjes, wat simpele prullaria en zachte ambiance verlichting. Op deze manier straalt jouw kamer op allerlei manieren rust uit.

5. Vermijd energiedrankjes

Het is begrijpelijk dat je tijdens drukke dagen met veel huiswerk misschien naar een cola, koffie of een energiedrankje wil grijpen. Echter, ’s avonds kun je het beste cafeïne en suikers vermijden. Deze stoffen houden je wakker en werken dus slaapverstorend.

Wèl goed voor het slapengaan is een kopje thee. Er zijn veel theesmaken die met een betere nachtrust helpen, vooral kamillethee. Kamille is een kruid met een kalmerend effect op je lichaam en geest. Melk is ook een goede drank om je te helpen ontspannen. Er zit namelijk een stof (tryptofaan) in die jouw slaapkwaliteit verbetert!

We hopen dat je nu beter kunt slapen. Ben je ’s nachts aan het piekeren over school of over alle toetsen die eraan komen? Neem dan contact op met BijlesHuis om ervaren docenten te vinden die je kunnen helpen! Weltrusten! 🌙

Schrijf je hieronder in voor de maandelijkse newsletter met de nieuwste artikels!

tips slapen slaaptips studeren