written by
Jana C.

Wel of niet naar een studentenvereniging?

Rond studeren 4 min

Het begin van je studie is spannend: Je start iets nieuws in je leven én je komt in een totaal nieuwe omgeving terecht. Een nieuwe school, een nieuwe stad en wie weet ga je wel op kamers? De één wordt blij van dat soort nieuwe dingen, een nieuwe start. Maar het kan je ook beklemmen: want hoe ga je je draai vinden en leer je nieuwe mensen kennen? Een studentenvereniging helpt je op weg.

studentenvereniging

Verschillende soorten studentenverenigingen

In elke grote studentenstad zijn er verschillende soorten studentenverenigingen. Op deze website vind je een overzicht van alle studentenverenigingen in Nederland. Sommige scholen hebben zelfs hun eigen studentenvereniging. Informeer daar zeker naar, want zo leer je je klasgenoten ook op een andere manier kennen. Dat kan erg handig zijn als je in je studie moet samenwerken! Of misschien ken je al mensen uit je eigen dorp of stad die nu in dezelfde stad studeren, het is dan leuk om bij dezelfde studentenvereniging aan te sluiten. Het kan je in de beginperiode helpen om samen te wennen.

Zoek in ieder geval goed uit wat voor studentenverenigingen er zijn en kies zorgvuldig waar jij je wilt gaan aansluiten. Een studentenvereniging is leuk, maar brengt ook verplichtingen met zich mee. Wat is haalbaar voor jou in combinatie met je studie? Vraag andere studenten waar zij zich hebben aangesloten en hoe het ze bevalt. Zo kun je een goede keuze maken waar je je hele studietijd plezier van kunt hebben!

Student Victor Vandoorne is lid van studentenvereniging Savania. Hij is erg blij met de studentenvereniging en zegt er het volgende over:

"Via een studentenvereniging leer je veel mensen kennen die je anders misschien nooit zou ontmoeten. Het is een verbreding van je sociale horizon. Bovendien kunnen je studies er ook voordeel uit halen. Ik kom bijvoorbeeld regelmatig mensen tegen uit dezelfde opleiding als ik. Via hen kan ik goedkopere boeken of tips over bepaalde vakken of zelfs samenvattingen krijgen.
Een studentenvereniging staat natuurlijk ook bekend om zijn feestjes en studentikoos geprijsde drank. Menig student kijkt op donderdag teleurgesteld naar zijn laatste 10-eurobriefje en weet dat het een sobere avond zal worden. Als ik op donderdag nog een 10-eurobriefje in mijn portemonnee vind, weet ik dat er mij een stevige nacht met mijn vrienden te wachten staat!"

Snel nieuwe mensen leren kennen

Door een studentenvereniging leer je heel snel mensen kennen, op een leuke manier. Er zijn veel gezamenlijke activiteiten waardoor je elkaar op een ongedwongen manier leert kennen. Elke studentenvereniging organiseert feestjes, quizavonden, picknicks en ga zo maar door. Ook gaan studenten van dezelfde studentenvereniging vaak gezamenlijk naar activiteiten in de stad, zo leer je de stad snel kennen.

Bij de meeste studentenverenigingen vloeit er redelijk wat alcohol. Je hoeft hier natuurlijk niet aan mee te doen, maar het is wel goed om je van tevoren te realiseren. Heb je de volgende ochtend een tentamen of heb je gewoon niet veel zin in een brak hoofd de volgende dag, blijf dan bij je standpunt. Een beetje alcohol kan natuurlijk wel helpen om je wat vrijer te voelen en sneller op mensen af te stappen. Toch wel fijn als er opeens een knappe jongen of mooi meisje op jouw vereniging blijkt te zitten!

"Ik ben lid van drie verschillende studentenverenigingen omdat je er makkelijk nieuwe mensen leert kennen. Je kan er ook jezelf zijn en er is gewoon een enorm samenhorigheidsgevoel tussen leeftijdsgenoten." - Paul-Simon, lid van Moeder Kila, Gutenberg en de Wase club

Een studentenvereniging kost tijd

In het begin van je studie staat mensen leren kennen voorop, maar al binnen een paar weken is je studie echt begonnen. Tentamens, deadlines, presentaties... Bedenk van te voren of je dat kunt combineren met een studentenvereniging. De ene persoon kan dat, een ander niet. Ook is het bij de ene studie makkelijker te combineren dan met een andere studie. Bedenk dus goed of er wel tijd voor is in jouw situatie.

Een studentenvereniging is namelijk niet vrijblijvend. Als je je echt bij een studentenvereniging aansluit zijn er activiteiten waar je verplicht bij moet zijn. Je kunt gevraagd worden om te helpen bij activiteiten of andere studenten wegwijs te maken als jij al gewend bent. Gaat het je echt lukken om dat te combineren met je studie, je andere sociale contacten en je hobby's? En misschien heb je ook nog een baantje? Zet dus van te voren goed op een rijtje wat je allemaal op je bordje hebt en maak dan je keuze waar je energie in wilt of moet steken.

Bewust niet op een studentenvereniging

Er zijn ook genoeg studenten die bewust niet op een studentenvereniging gaan. Zij hebben er geen tijd voor of willen zich om een andere reden niet aansluiten. Gelukkig is de studentenvereniging niet de enige manier om mensen te leren kennen. Neem de tijd om je klasgenoten te leren kennen, hen zie je immers bijna elke dag. Als je op kamers woont, kun je je huisgenoten leren kennen (bijvoorbeeld in de rij voor de magnetron!) of andere studenten in de buurt. Op mensen af durven stappen en een grapje hier en daar helpt je veel. Ook dan ken je binnen no-time veel nieuwe mensen!

Ben jij erg goed in een bepaald vak? Word dan bijlesdocent en registreer je op deze pagina!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

student studentenvereniging
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter