written by
Evy S.

Stagelopen? Tips voor studenten die willen solliciteren

Rond studeren 5 min

Een van de leukste en leerzaamste elementen van een studie is het stagelopen. Het kan dan ook best spannend zijn om voor het eerst te gaan stagelopen. Het solliciteren alleen al wordt door veel studenten als een spannend moment ervaren. Gelukkig kan iedereen leren solliciteren! Wil je dus meer weten over hoe je een leuke motivatiebrief en een interessant cv schrijft? En ook hoe je de beste indruk kan maken tijdens een sollicitatiegesprek? Lees dan snel de blog hieronder voor de beste tips.

stagelopen, tips, solliciteren, cv, motivatiebrief, stageplaats zoeken, sollicitatietips, tips om te solliciteren, stageplek

Jouw CV

Behalve het vinden van een goede stageplek, is de eerste stap het opstellen van een goed cv. Cv betekent curriculum vitae, letterlijk staat het voor: het levenspad dat je al bewandeld hebt. Het bevat een duidelijk overzicht met informatie over onder andere: je persoonlijke informatie, opleidingen en je werkervaring. Noem alleen relevante informatie en vermijd vooral leugens! Cv’s worden door bedrijven gebruikt om een idee te krijgen van sollicitanten zodat ze kunnen bepalen of ze goed binnen het bedrijf passen.

Wat moet er allemaal in een cv?

1. Je persoonlijke gegevens

Ten eerste vermeld je je voornaam, achternaam, adres, geboortedatum, telefoonnummer, een (professioneel klinkende) e-mailadres en (eventueel) een portretfoto. Wil je je cv wat meer smaak geven? Zet er dan een korte maar krachtige persoonlijke tekst in. Leg kort uit wie je bent, wat je competenties en je ambities zijn. Benadruk altijd die kwaliteiten en ervaringen die relevant zijn voor de stage waarnaar je aan het solliciteren bent.

2. Je werkervaring

Dit kan bestaan uit het noemen van eerdere banen, eerdere stages, vakantiewerk en vrijwilligerswerk. Dit is een uiterst belangrijk onderdeel, want de persoon die je cv leest, gaat natuurlijk kijken of je relevante werkervaring hebt. Begin met je meest recente ervaring en eindig met de oudste. In het geval dat je nog geen werkervaring hebt, geen probleem! Hier zijn een paar tips om een cv zonder werkervaring te schrijven.

3. Je opleidingen

Begin hier ook met de laatste opleiding en werk terug naar het verleden tot je middelbare schooldiploma. Nadat je al die jaren lang in de schoolbanken hebt zitten zwoegen, verdient dat zeker wel een mooi plekje op je cv!

4. Je vaardigheden en competenties

Dit is een belangrijk onderdeel van je cv waar bedrijven goed naar zullen kijken. Hier gaat het om die kwaliteiten waardoor jij je onderscheidt van al die andere sollicitanten. Dingen die tegenwoordig iedereen kent, zoals bijvoorbeeld Word, kun je weglaten. Benadruk in plaats daarvan juist de vaardigheden die nuttig zijn voor de functie waarnaar je solliciteert. Denk aan de talen die je spreekt, sociale vaardigheden, competenties in bijvoorbeeld design en layout, etcetera.

5. Hobby’s en andere interesses

Het is niet verplicht om deze te benoemen, maar als je het wil, mag dat natuurlijk wel. Vanuit het perspectief van de werkgever kunnen je hobby’s en andere bezigheden sommige karaktereigenschappen en competenties vergroten. Zo kan de werkgever aannemen dat je een echte aanpakker bent, als je bijvoorbeeld zegt dat je actief bent in een jeugdvereniging.

Klaar? Lees het nog even na

Als je er klaar voor bent om je cv te versturen, let eerst nog even goed op de volgende zaken:

  • Zorg ervoor dat je cv bestaat uit maximaal twee A4’tjes.
  • Zorg voor een goede opmaak. Je wilt dat de eerste indruk goed is. Heb je ideeën voor een goede lay-out nodig? Op Canva kun je talloze gratis voorbeelden vinden om te personaliseren.
  • Vraag altijd iemand om je cv na te lezen. Zij kunnen foutjes spotten die jij misschien over het hoofd gezien hebt. Spel- en grammaticafouten komen slecht over in professionele stukken tekst, vooral in cv’s en motivatiebrieven!
  • Gebruik je links? Bijvoorbeeld naar LinkedIn? Gebruik hyperlinks!
  • Helemaal klaar? Sla je cv op als een pdf. Dan weet je zeker dat alles op dezelfde plek blijft staan (in Word-documenten kunnen dingen nog weleens verschuiven 😉). Check ook even of de nieuwe pdf werkt en of het er netjes uitziet.
  • Tot slot: geef je cv een duidelijke titel: voornaam – achternaam – cv.

Tevreden met het resultaat? Stuur maar op! Wij duimen voor jou! 👍

Een motivatiebrief opstellen

Naast een cv moet je ook vaak een motivatiebrief schrijven. In het Engels heet dit een cover letter. To cover betekent “bedekken”. Een motivatiebrief bedekt als het ware jouw cv door te laten zien hoe de gegevens op je cv, zoals je competenties en ervaringen, relevant zijn voor de vacature waarop je solliciteert. Neem dus de tijd voor het schrijven van een goede motivatiebrief. Het is vaak een doorslaggevende factor! Kijk hieronder voor een aantal do’s en don’ts bij het schrijven van motivatiebrieven:

Do’s

  • Personaliseer elke motivatiebrief. Copy-paste niet alles steeds opnieuw voor iedere stageplek. Echter, schrijf per stageplek wat jou nou zo interesseert eraan en waarom je juist bij hen solliciteert.
  • Durf op te vallen . Begin met een goede introductie van jezelf: wie ben je? Voor welke functie solliciteer je? Waarom ben je enthousiast over deze vacature?
  • Wat kan jij betekenen voor ze? Schets jezelf als iemand die waarde kan toevoegen aan de organisatie en veel kan bijdragen.
  • Eindig met een call-to-action: geef de stagegever een reden om op jouw motivatiebrief te reageren.
  • Net zoals bij je cv: laat je motivatiebrief nalezen door iemand anders.
  • Net zoals bij je cv: stuur je motivatiebrief door als pdf.
  • Kijk voor concrete voorbeelden en tips op deze website.

Don’ts

  • Vertel geen onwaarheden. Dus geen leugens! Dit is van uiterst belang. Het verlaagt je kansen om serieus genomen te worden tot een minimum, laat staan het worden uitgenodigd voor een gesprek.
  • Wees niet arrogant en let erop dat je niet overdrijft.
  • Vermijd clichés en vage algemeenheden.
  • Maak je motivatiebrief geen herhaling van je cv. Het is een aanvulling. Je kunt wel specifieke vaardigheden en ervaringen verduidelijken.
stagelopen, tips, solliciteren, cv, motivatiebrief, stageplaats zoeken, sollicitatietips, tips om te solliciteren, stageplek

Het sollicitatiegesprek

Ben je uitgenodigd voor een kennismakings- of sollicitatiegesprek, bijvoorbeeld via het stageplatform Fiks? Goed gedaan! Maar nu de volgende stap: hoe maak je een goede indruk? Met een goede voorbereiding kom je al een heel eind. Volg de checklist hieronder: ✅

  • Verzamel informatie over de organisatie van de stageplek.
  • Bereid je goed voor op veelgestelde vragen.
  • Weet hoe je naar de locatie van het sollicitatiegesprek komt en bereken hoeveel tijd het kost om ernaartoe te reizen. Hou rekening met omleidingen, de spits, enz... Bij een goede eerste indruk hoort punctualiteit!
  • Zie er goed verzorgd uit en kies de juiste kleren. Hier zijn een aantal tips om er verzorgd uit te zien.

Oefening baart kunst! Alles komt goed! Wees enthousiast en schroom het niet om vragen te stellen tijdens het gesprek. Blijf vooral jezelf. Bedank aan het einde van het gesprek de interviewers voor hun tijd.

BijlesHuis zoekt elk jaar zelf óók stagiairs om ons marketingteam een handje te helpen. Houd dus goed onze website in het oog en wie weet dat je binnenkort bij ons kan komen stagelopen! Stuur gerust een mailtje naar beau@bijleshuis.nl voor meer informatie.

Word je graag op de hoogte gehouden van onze nieuwste artikels? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

solliciteren cv motivatiebrief studenten