Hoe gebruik je de passé récent in het Frans?

Bijleren: talen 2 min
passé récent, frans, français, vorm, gebruik, venir, infinitif, de, d'

Tu viens de cliquer sur cet article? Parfait! In deze blog leggen we je alles uit over de passé récent, een werkwoordstijd met zijn eigen vorm en gebruik. De leukste manier om de passé récent uit te leggen is in de bioscoop. On y va!

Hoe vorm je de passé récent?

De passé récent bestaat uit 3 verschillende delen:

passé récent, venier, indicatif présent, infinitif, frans, français, vorming, de, d'

Let op: het voorzetsel ‘de’ wordt ‘d’ ’ wanneer je het zet voor klinkers of een ‘h muet’. Een ‘h muet’ is een ‘h’ die je niet uitspreekt waardoor het lijkt alsof het woord begint met een klinker, zoals homme.

h muet, de, d', passé récent, venir, frans, français, infinitif, klinkers, klinker

Het leuke van de passé récent is dat er bij deze regel geen uitzonderingen zijn! Zowel regelmatige als onregelmatige werkwoorden volgen deze regel.

Belangrijk: wanneer de hele tekst in het verleden staat, moet de passé récent natuurlijk óók in het verleden. Dan vervoeg je het werkwoord ‘venir’ in de imparfait.

Dans le film, ils venaient de découvrir qu’il était le vilain quand il a sorti son revolver. Il avait du sang sur les mains, car il venait de tuer quelqu'un.

Hoe gebruik je de passé récent?

De passé récent kun je voor iets gebruiken dat heel recent in het verleden is gebeurd. Vandaar ook de naam ‘récent’😉. In het Nederlands kun je het vaak vertalen met ‘net’ of ‘zojuist’.

Je viens juste d’apprendre qu’un nouveau film de Spider-Man va sortir.
Ik heb zonet ontdekt dat er een nieuwe film van Spiderman uitkomt

Zo nu en dan worden er bij de passé récent tijdsaanduidingen gebruikt om extra te benadrukken dat het pasgeleden is gebeurd, zoals il y a une minute, à l’instant en juste. Met behulp van deze woorden kun je herkennen wanneer de passé récent gebruikt moet worden, maar ze hoeven er niet per se bij te staan.

Je kunt op verschillende manieren over het verleden vertellen in het Frans. Dit hebben we bijvoorbeeld uitgelegd in onze voorgaande blog over het verschil tussen de passé composé en de imparfait. Verwar die dus niet met de passé récent!

Voilà, nu weet je hoe je de passé récent gebruikt en vormt. Het is één van de makkelijkste Franse werkwoordstijden en daarom ook een favoriet van ons 😉. Wordt het ook jouw favoriet? Om een expert te worden kun je veel oefenen zodat je in rap tempo foutloos in het Frans over het recente verleden praat. Je kan natuurlijk ook bijles Frans volgen met een van de experts van BijlesHuis. Bon courage!

Maandelijks op de hoogte blijven van onze artikels? Schrijf je hieronder in op onze newsletter!

frans français passé récent