Wanneer gebruik je le of la in het Frans?

Bijleren: talen 4 min

Is het nou le of la? Lidwoorden kunnen ontzettend lastig zijn als je Frans moet studeren. Het goede lidwoord ligt namelijk niet altijd voor de hand. Daarom bespreekt BijlesHuis in deze blog de algemene regels voor Franse lidwoorden. Ook zullen we een paar tips en tricks bespreken om je zoektocht naar het correcte lidwoord een beetje makkelijker te maken!

le of la, franse lidwoorden, Frans, tips

De algemene regel: le is mannelijk, la is vrouwelijk

Zowel in het Frans als in het Nederlands hebben alle zelfstandige naamwoorden een geslacht. Ze zijn óf mannelijk (le), óf vrouwelijk (la). Het is dus altijd belangrijk om te weten wat het geslacht is van het zelfstandig naamwoord, alvorens je er een lidwoord voor neerzet.

Dit kan lastig zijn omdat het Frans hiervoor een ander systeem gebruikt dan het Nederlands. Het Nederlands gebruikt het lidwoord ‘de’ voor zowel mannelijke als vrouwelijke zelfstandige naamwoorden, en ‘het’ voor neutrale woorden. Bij het Frans is dit dus anders. Daarnaast is het niet altijd even duidelijk of een woordje nu mannelijk of vrouwelijk is. Let daarom dus goed op het volgende:

Tip 1: leer le of la samen met het woord.

Juist omdat het niet altijd zo voor de hand liggend is welk geslacht een woord is, kan het helpen als je Franse zelfstandige naamwoorden samen met hun lidwoord leert. Dan hoef je het er achteraf niet bij te leren. Je zult merken dat het makkelijker gaat naarmate je meer Frans oefent. Daarnaast zijn er ook een paar regels die je helpen om te bepalen of iets mannelijk of vrouwelijk is.

Tip 2: let op de uitgang van het zelfstandig naamwoord

Soms kan je aan de uitgang van het woord zien of het mannelijk of vrouwelijk is. Zo zijn bijvoorbeeld woorden die eindigen op -eau altijd mannelijk (zoals ‘le bureau’), en woorden die eindigen op -esse altijd vrouwelijk. Kijk daarom altijd naar de uitgang van het woord als je Franse lidwoorden zoekt.

Hieronder hebben we een aantal mannelijke en vrouwelijke uitgangen onder elkaar op een rijtje gezet. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je bij het rijtje met mannelijke uitgangen altijd ‘le’ kan gebruiken, en bij het tweede rijtje ‘la’. Het is een goed idee om deze uitgangen uit je hoofd te leren, dan weet je in één oogopslag van heel veel woorden of je ‘le’ of ‘la’ gebruiken moet.

Meest voorkomende uitgangen voor mannelijke zelfstandige naamwoorden

le of la, franse lidwoorden, Frans, tips

Meest voorkomende uitgangen voor vrouwelijke zelfstandige naamwoorden

le of la, franse lidwoorden, Frans, tips

Vind je deze rijtjes erg lang om uit je hoofd te leren? Onze bijlesdocente Anne heeft nog een extra handige tip om de uitgangen te onthouden. Je kunt ervan uitgaan dat woorden die eindigen op -e meestal vrouwelijk zijn, behalve de woorden eindigend op -age, -aire, -asme, en -isme. Woorden die niet eindigen op -e zijn meestal mannelijk, behalve -aison, -tion, -sion. Op deze manier hoef je minder uitgangen uit je hoofd te leren!

le of la, franse lidwoorden, Frans, tips

Je zou misschien ook een verhaaltje kunnen bedenken om de uitgangen te leren, bijvoorbeeld: ‘Ik heb een verzameling mini-kersthuisjes, dat is mijn passie!’. Met een zin zoals deze ken je meteen de uitgangen -aison, -tion en -sion.

Tip 3: Betekenis van een zelfstandig naamwoord.

De betekenis van het woord kan ook invloed hebben op het lidwoord. Sommige woorden zijn namelijk altijd mannelijk of vrouwelijk. De dagen van de week zijn bijvoorbeeld altijd mannelijk (‘le lundi’). Daarom is het dus altijd verstandig om even te kijken of het zelfstandig naamwoord misschien in een categorie valt die altijd mannelijk of vrouwelijk is.

Hieronder staan een aantal woorden op een rij die altijd mannelijk of vrouwelijk zijn. Je kunt dus altijd kijken of je toevallig met één van deze woorden te maken hebt om erachter te komen of je le of la moet gebruiken.

Zelfstandige naamwoorden die standaard mannelijk zijn

  • De dagen van de week, bijvoorbeeld mercredi (woensdag) of lundi (maandag)
  • De namen van talen, bijvoorbeeld slovaque (Slowaaks) of anglais (Engels)
  • De namen van maanden, bijvoorbeeld décembre (december) of juillet (juli)
  • De namen van bomen, bijvoorbeeld pommier (appelboom) of érable (eik)
  • De jaargetijden, bijvoorbeeld printemps (lente) of été (zomer)

Ook wijnen, kazen en kleuren zijn meestal mannelijk in het Frans (hoewel er een paar uitzonderingen op te vinden zijn).

Zelfstandige naamwoorden die standaard vrouwelijk zijn

  • Automerken
  • De namen van rivieren, bijvoorbeeld la Seine
  • De namen van wetenschappen en opleidingen, bijvoorbeeld la chimie (scheikunde)

Opgelet: ‘le droit’ (het recht) is een uitzondering op deze laatste regel. Het is dus een mannelijk woord, ook al gaat het hier om een wetenschap.

Biologisch geslacht

Gelukkig spreken sommige gevallen wél voor zich. Als het woord aan een duidelijk biologisch geslacht refereert, kun je aannemen dat het geslacht van het woord hiermee overeenkomt. ‘homme’ (man) heeft bijvoorbeeld het lidwoord ‘le’ en ‘femme’ (vrouw) heeft het lidwoord ‘la’. Ook is ‘garçon’ (jongen) altijd mannelijk en ‘fille’ altijd vrouwelijk.

Kijk dus altijd of het woord naar een biologisch geslacht verwijst, want dan is het niet zo moeilijk om te bepalen of je ‘le’ of ‘la’ moet gebruiken!

Zo, hopelijk hebben deze tips en tricks je geholpen! Heb je nog steeds moeite met het leren van de lidwoorden of heb je hulp nodig bij andere onderdelen van de Franse grammatica? Bij BijlesHuis kun je makkelijk een ervaren bijlesdocent vinden die je thuis of online helpt met de Franse taal. Bonne chance!

Wil je op de hoogte blijven van onze artikels? Schrijf je hieronder in voor onze newsletter.

frans Frans leren bijles frans le of la mannelijk of vrouwelijk lidwoorden