Hoe moet je oefenen en leren voor de WisCAT rekentoets (pabo)?

Voor studenten: studietips 1 min

In 2015 introduceerden de Pabo-opleidingen in Nederland toelatingstoetsen voor natuur en techniek, geschiedenis en aardrijkskunde. Voor Nederlands en rekenen gelden er geen toelatingsvoorwaarden. Echter is de WisCAT rekentoets in het eerste jaar een struikelpunt voor veel studenten. Zij slagen niet bij de eerste poging voor de rekentoets, ondermeer door te weinig oefenen. Dit is een gekend probleem. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reikt al een stevige subsidie uit om toekomstige pabo-studenten voor te bereiden. Ook tal van andere initiatieven proberen de rekenkennis van toekomstige leraren bij te spijkeren, zoals oefentoetsen. Bij BijlesHuis zien we het aantal aanvragen voor WisCat training elk jaar toenemen omdat veel studenten geen goede basis in rekenen hebben. Lees hieronder hoe jij je optimaal kan voorbereiden op de landelijke rekentoets van de Pabo, bijvoorbeeld met een WisCat oefentoets.

wiscat oefenen wiscat rekentoets pabo wiscat oefentoets wiscat toets oefentoets wiscat pabo rekentoets wiscat training landelijke rekentoets pabo
Paniek voor de WisCAT rekentoets

Wat is de WisCAT rekentoets?

Iedereen kent en vreest de WisCAT rekentoets maar weet je ook waar de afkorting voor staat? Het komt van "Wiskundige Computergestuurde Adaptieve Toets(pakket)”. We moeten toegeven dat “WisCAT” beter over je tong rolt maar de benaming zegt wel letterlijk wat de toets inhoudt. Het is een wiskundetoets die je op de computer moet afleggen. Hiervoor krijg je 100 minuten tijd.

Bonustip: probeer je te houden aan de tijd wanneer je de WisCAT oefentoets maakt .

De letter ‘A’ van ‘Adaptieve’ slaat dan weer op de vragen. Wist je dat geen enkele toets hetzelfde is? Terwijl je de toets maakt worden de vragen aangepast volgens het niveau van de student. Als je een vraag correct beantwoordt, krijg je een volgende vraag van een hoger niveau. Het is nodig om te differentiëren.

Uit eerder onderzoek bleek namelijk dat een basisschoolleerling beter scoorde op een rekentoets dan een pabo-student. Bétér. De rekenkennis van pabo-studenten, of toekomstige juffen en meesters, moest dringend omhoog. Als oplossing ontwikkelde het Cito de WisCAT rekentoets. De meeste Nederlandse hogescholen vragen een minimumscore van 103 punten, omgerekend een 5,5. Je moet de landelijke rekentoets van de Pabo halen in het eerste jaar, anders krijg je een negatief advies.

Uit welke onderdelen bestaat de pabo rekentoets?

Je krijgt 100 minuten tijd om 55 vragen op te lossen. De eerste vragen gaan over hoofdrekenen, de andere vragen (contextrekenen) mag je op een kladje oplossen. In het eerste deel, hoofdrekenen, worden deze vier onderdelen getest:

  • Breuken
  • Basisvaardigheden, bijvoorbeeld de tafels van vermenigvuldiging
Bonustip: de tafels van vermenigvuldiging moet je kunnen dromen. Probeer elke dag 10 minuten te oefenen, bijvoorbeeld met behulp van een app.
  • Handig rekenen a.k.a. slim zijn: hoe los je 24x15 handig op? Hoe beter je kan hoofdrekenen, hoe makkelijker je een complexe som kan oplossen.
wiscat oefenen wiscat rekentoets pabo wiscat oefentoets wiscat toets oefentoets wiscat pabo rekentoets wiscat training landelijke rekentoets pabo
Je maakt deze som makkelijker door 24 te delen door 2 en 15 dan als compensatie te vermenigvuldigen met 2. Zo bekom je '12 x 30' wat makkelijker uit te rekenen is. Als je het nog wil vereenvoudigen kan je 12 nogmaals delen door 2 en 30 vermenigvuldigen met 2. '6 x 60' kan je uit het hoofd uitrekenen als je de tafels van vermenigvuldiging kent.
  • De juiste oplossingsmethode herkennen en de juiste tussenstappen herkennen om een som op te lossen.
Bonustip: probeer een som op meerdere manieren op te lossen want als leraar zal je dit in de klas moeten tonen.

Vervolgens worden in deel 2, contextrekenen, vragen gesteld over vier onderwerpen. De vragen worden door elkaar aangeboden.

  • Basisbewerkingen
  • Breuken, procenten, verhoudingen en decimale getallen
  • Meten en meetkunde
  • Informatieverwerking, kans en statistiek, verbanden, grafieken, tabellen, woordformules

Wat moet je kennen en kunnen voor de WisCAT rekentoets?

De rekentoets wordt afgenomen op rekenen 3F-niveau. In principe moet je een goede basis hebben als je dat vak afrondde op het mbo of de havo. Basiskennis die je uit het hoofd moet kennen zijn de tafels van 1 tot en met 12, de kwadraten van 1 tot en met 12, het metriek stelsel en procenten omzetten. Deze onderdelen zal je uit het hoofd moeten leren om het eerste deel van de WisCAT toets vlot te maken. Maak er een goed overzicht of een beknopte samenvatting van die je elke dag herhaalt. En dan oefenen, oefenen, oefenen voor de WisCat!

10 tips om te oefenen voor de landelijke rekentoets

Bijlesdocenten Peter en Michael hebben beiden een sterke achtergrond in wiskunde en rekenen en gaven al honderden uren bijles, ook aan pabo-studenten die niet geslaagd waren voor de eerste WisCAT rekentoets. Uit al die uren zwoegen haalden ze gebruiksklare tips waar jij hopelijk wat aan hebt.

  • Oefenen, oefenen, oefenen... Liefst met oude rekentoetsen. Zo kan je kijken welke sommen veel terugkomen.
  • Oefen de WisCat rekentoets zowel op papier als digitaal.
  • Koop een methode of boek zodat je structuur hebt en niet in het wilde weg begint te leren. Overzicht is ‘key’.
  • Praat over de opgaves en leg de som luidop uit. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een 1-op-1 begeleiding.
  • Noteer formules die je moeilijk kan onthouden op flashcards.
  • Probeer dingen voor te stellen door de som uit te tekenen. Zo kan je het beter visueel voorstellen.
opgave oefenen visueel
Stel de opgave visueel voor van die je elke dag herhaalt. En dan oefenen, oefenen, oefenen voor de WisCat!
  • Rekenen met breuken is voor veel studenten een struikelblok. Gebruik een vergelijkbare simpele som om even naar de basis te kijken.
WisCAT rekentoets breuken
Een tip van bijlesdocent Michael.

Streep bij meerkeuzevragen de onlogische antwoorden meteen weg. - Docent Michael

WisCAT rekentoets meerkeuzevraag
Voorbeeld meerkeuzevraag
  • Maak een oefentoets alsof het de echte toets is. Blok 100 minuten in je agenda. Kies een moment uit waarop je effectief leert en je goed kan concentreren. Reproduceer de omstandigheden: leg je smartphone weg, zorg dat je voldoende gegeten en gedronken hebt en zet je timer. Je kan in het begin oefenen op de tijdslimiet door een playlist op te zetten van exact 100 minuten. - Docent Peter
  • Je mag je op de WisCAT toets niet laten opjagen door de tijd. Maar oefening baart kunst. Als je de tijd kan inschatten weet je ook aan welke sommen je langer kan werken. Dan kan je je kladje gebruiken om tip 2 (visualiseren) toe te passen bij de moeilijkste vragen.

Extra WisCAT oefentoetsen

Op internet vind je heel veel gratis oefentoetsen. Maak hier gebruik van. Goede websites zijn:

Zo, hopelijk ben je goed voorbereid op de WisCAT rekentoets en heb je de tips uit dit artikel kunnen toepassen op de oefentoets. Mocht je nog vragen hebben over procenten, breuken, meetkunde,... of je wil met meer zelfvertrouwen de toets maken, dan kan je altijd de expertise inroepen van een van onze bijlesdocenten. Heb je zelf een wiskundige achtergrond en wil je pabo-studenten voorbereiden op de WisCAT toets? Registreer je dan als bijlesdocent, bekijk de openstaande opdrachten in jouw vakgebied en help studenten hun leerdoelen te bereiken!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

tips studeren voorbereiden wiskunde pabo WisCAT rekentoets landelijke rekentoets WisCAT oefentoets