Wat je ook studeert, vanaf de middelbare school en daarna is het essentieel om een goede examenplanning te hebben voor als je je goed wilt voorbereiden op de examens. Een goed opgesteld studieplan werkt motiverend en helpt je jouw doelen te behalen. Met een planning voorkom je uitstelgedrag en kun je zelfs nog genoeg tijd vrijhouden voor andere dingen. Lees daarom de tips hieronder om de beste examenplanning te maken!
Begin op tijd
In principe kun je niet vroeg genoeg beginnen met het maken van een studieplan. Zelfs als je je examenschema nog niet weet, is het belangrijk om stelselmatig je lessen bij te houden. Als je tijdens het schooljaar de leerstof herhaalt, heeft dat heel veel voordelen.
Ten eerste helpt herhaling om de leerstof beter te onthouden. Ten tweede ontdek je al snel knelpunten, zodat je nog genoeg tijd hebt om je op lastige onderwerpen extra te concentreren, eventueel hulp te vragen aan je docent of om bijles te nemen in een bepaald examenonderdeel.
Door het regelmatig bijhouden van je lessen kom je ook te weten welke vakken je makkelijk vindt en welke moeilijker. Zo zul je in de aanloop naar je toetsweek ook een betere examenplanning kunnen maken, omdat je weet aan welke vakken je meer tijd zal moeten besteden. Het schooljaar is ook hét moment om te bepalen hoeveel pagina’s studiemateriaal je per uur en per vak kan verwerken. Deze inzichten zullen je veel helpen bij het maken van je studieplan tijdens de examenperiode.
Een definitief studieplan voor het examen maken
Wanneer de examens dan eindelijk gaan beginnen en je je examenschema ontvangen hebt, dan kun je een gerichte planning maken. Doe dat niet gewoon in je hoofd, maar zorg ervoor dat je het ergens opschrijft of vastlegt. Er zijn vele websites en hulpmiddelen voor het maken van een planning. Gebruik bijvoorbeeld een planner, een app op je mobiel of gewoon een eenvoudig A4’tje. Onze zuiderburen hebben zelfs een superhandig sjabloon voor examenplanningen gemaakt. Vaak blijkt een papieren examenplanning echter het populairst omdat je daardoor minder makkelijk je planning kan aanpassen dan wanneer je het digitaal bijhoudt.
Allereerst noteer je afspraken die al vastliggen in deze periode. Denk bijvoorbeeld aan Kerstavond bij je opa en oma, een verjaardagsfeestje van je zus of een tandartsafspraak. De studieperiode is niet alleen maar studeren, eten, slapen en weer opstaan. Bouw genoeg rustmomenten in, maar zorg wel dat je alles netjes in je planning hebt opgenomen.
Nadat je de vaste afspraken in je planning hebt genoteerd, kan je een dagindeling voor je vrije dagen maken. Zorg ervoor dat deze indeling een goede regelmaat heeft en laat genoeg ruimte vrij voor studiepauzes. Je kunt het beste studeren in blokken van een half uur tot een uur met rustpauzes van tussen de vijf tot tien minuten. Voorkom dat je aan je bureau eet. Daarom is het een goed idee om tussen de middag een lunchpauze in te lasten van ongeveer een half uur tot een uur. Zo kun je je hoofd even helemaal leeg maken en jezelf weer opladen voor de tweede helft van de dag. Creëer hier ook weer studieblokken van een half uur tot een uur en vergeet de korte rustpauzes niet.
Laat genoeg ruimte vrij voor ontspanning en een goede nachtrust, plan deze bewust in. Probeer zo mogelijk elke dag een beetje te bewegen, bijvoorbeeld door even te sporten of buiten te wandelen. Heb je last van stress? Lees deze blog tegen examenstress! Nadat je je dag hebt ingedeeld in studiepauzes met genoeg ontspannings- en slaapmomenten kun je het gaan invullen met je studievakken.
Wijs concreet vakken aan je studieplan toe
Als je bijgehouden hebt hoeveel pagina’s je per vak per uur kan verwerken, dan kun je in principe nauwkeurig je planning berekenen. Natuurlijk kan je dit nog steeds aan het begin van de studieperiode doen. Indien je deze methode te omslachtig vind, kun je ook je vakken gaan indelen in makkelijk, gemiddeld en moeilijk. Een makkelijk vak is een studievak waarin je in een uur tijd kunt verwerken waar je bij een gemiddeld vak twee uur voor nodig zou hebben, en bij een moeilijk vak drie uur. Op deze manier wordt het maken van een planning voor examens wel echt heel eenvoudig!
Hou jezelf gemotiveerd door je planning niet te zwaar te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door elke dag een vak uit elke categorie te studeren. Begin de dag met een gemiddeld vak, of herhaal moeilijke leerstof die je al eerder hebt geleerd. Als je na een aantal uur er lekker in zit, kun je overschakelen naar nieuwe leerstof uit de moeilijkere vakken. De laatste uren van de dag kun je dan reserveren voor een makkelijker vak. Je hebt dan namelijk al heel wat stof verwerkt in je hersenen, dus het heeft na zo’n lange dag weinig zin om nog verder te zwoegen op een zwaar studievak.
Tijdens de examenweek een studieplan maken
Is de studieperiode voorbij en staan je examens letterlijk voor de deur? Dan zou je al je leerstof al minstens één keer en het liefst meerdere keren herhaald moeten hebben. Ook tijdens de examens zelf is het van belang om je aan een vaste planning te houden. Reserveer de dag voor het examen om alleen voor dat specifieke examenvak te studeren. Zorg dat je deze laatste dag geen nieuwe studiestof meer hoeft te leren. Gebruik deze dag als een moment om de zware stukken nog even te herhalen en om ervoor te zorgen dat je dag erna zelfverzekerd het examen ingaat.
Heb je ’s middags pas examen? Dan kun je misschien ’s ochtends nog gebruiken voor de laatste loodjes. Gun jezelf genoeg tijd om naar het examenlokaal te gaan en zit niet tot het allerlaatste moment met je neus in de studieboeken. Als je studieplan het toelaat, neem dan even een rustpauze direct na het examen. Doe iets leuks, iets ontspannends zoals sporten, gamen of spreek wat af met je vrienden zodat je helemaal opgeladen bent om er weer tegenaan te gaan de volgende dag.
Durf om hulp te vragen
Heb je ondanks je zorgvuldige planning en voorbereiding toch nog last van onzekerheid in de examenperiodes? Je staat er niet alleen voor! BijlesHuis staat nog steeds voor je klaar om je te helpen met professionele bijles in elke stap van je schoolcarrière. Of het nu gaat om het maken van een studieplan, het herhalen van leerstof of om studiebegeleiding bij bepaalde vakken, BijlesHuis kiest voor jou de beste bijlesdocent. Kijk maar op de website en zie hoe BijlesHuis jou het beste kan helpen. Bij BijlesHuis hebben we een grote kennis van pedagogische technieken en ondersteuning en we geloven dat iedereen kan slagen!
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste artikels? Schrijf je hieronder in voor de maandelijkse, spamvrije, newsletter.