7 tips om Monday blues te bestrijden

Rond studeren 4 min

Iedereen kent het wel, dat sombere maandagmorgengevoel. De wekker gaat vroeg en je wordt vermoeid wakker. Moeizaam houd je je zwaar voelende ogen open en je sleept jezelf uit bed. Uren passeren voordat je fit bent. Vooral in de donkere wintermaanden ondervinden veel studenten last van deze zogeheten ‘Monday blues’.

Er is jaarlijks zelfs een wereldwijde ‘blue Monday’, op 20 januari. Deze somberste maandag van het jaar is gebaseerd op een combinatie van mislukte voornemens, korte en donkere dagen en het feit dat de feestdagen voorbij zijn en er geen vakantie in het verschiet is. Herken jij deze vermoeidheid, futloosheid, depressieve gevoelens en stress in de donkere wintermaanden? Lees dan snel verder om de Monday blues voor eens en altijd de baas te zijn!

monday blues

1. Zorg voor een slaapritme (8 uur per nacht)

Slaap is niet alleen belangrijk voor je fysieke energieniveau, maar ook voor je mentale gesteldheid. Te weinig slaap beïnvloed je geheugen, concentratie en gemoedstoestand. Het zou doodzonde zijn als je sneller afgeleid bent en minder snel leert doordat je structureel weinig slaapt. Probeer daarom, in ieder geval door de week, constant op de zelfde tijden te slapen en op te staan. Daarbij is de norm om minimaal 8 uur per nacht te slapen. Lukt dat echt niet? Powernap dan overdag. Maar let op! Slaap overdag niet langer dan 15 a 20 minuten. Doe je dat wel? Dan kom je in een diepe slaap terecht en word je nóg vermoeider wakker. Leuke lifehack: drink koffie voor je powernap!

Oh, en vermijd schermen en alcohol voor het slapen gaan om je slaapkwaliteit te bevorderen. Voor studenten lastig, maar het helpt echt.

2. Timemanagement

Studenten die zich niet lekker voelen, stellen taken vaak uit. Heel begrijpelijk, maar hier wordt je stress alleen maar erger van. De oplossing om dat te voorkomen is plannen en organiseren. Naast goede nachtrust, zorgt timemanagement voor minder stress. Stel doelen, richt je aandacht op wat je wil bereiken en maak elke week een (globale) planning. Als je doelen hebt, voel je je veel zelfverzekerder. Het maakt niet uit of het grote levensdoelen zijn of kleine doelen zoals een goed cijfer op Duits.

Tip: maak een weekplanning om jouw doelstellingen te bereiken.

Richt je weekplanning op jouw manier in. Sommigen schrijven in detail op wat ze willen bereiken, anderen werken met een globaal to-do-lijstje. Wat je ook maakt, zorg dat je het af kan vinken. Wanneer je op schema loopt, zul je merken dat het energie en zelfvertrouwen geeft.

Plannen en organiseren heeft niet alleen met taken te maken, maar ook met je levensritme. Stress en somberheid kan zelfs veroorzaakt woorden door een chaotisch bestaan. Probeer daarom structuur in je leven aan te brengen. Routines zorgen voor ontspanning en een betere concentratie. Klinkt simpel, is het niet. Vooral niet als je student ben. Zorg daarom voor een globale routine dat in jouw situatie werkt. Ga bijvoorbeeld elke dag 20 minuten wandelen of ga door de week altijd voor 00:00 naar bed.

monday blues

3. Gezond eten

Sla jij regelmatig het ontbijt over? Dan ben je niet de enige. Probeer daar mee te stoppen. Een goed ontbijt zorgt voor een hoger energielevel en betere concentratie. Daarnaast helpt ’s ochtends veel water drinken je lichaam opgang komen. Gezond en stevig lunchen is tevens belangrijk om ’s middags goed te presteren.

Wist je dat er speciale voeding is om je leerprestaties te bevorderen en stress te verminderen? Zo helpt vette vis (omega 3) tegen depressie, versterkt groene thee je geheugen en vermindert noten en pure chocolade stress. Bovendien train je jouw hersenen door kauwgom te kauwen.

4. Ontspanning

Onder het mom van ‘de boog kan niet altijd gespannen staan’, is het zaak om voldoende te ontspannen. Daarmee bedoelen we niet de hele dag gamen of Netflixen, maar lichaamsbeweging in de vorm van wandelen of sporten. Lichaamsbeweging heeft een positief effect op het vermogen om te leren en te onthouden. Daarnaast dient het voor velen als een mentale uitlaatklep.

Naast sporten of wandelen in de natuur kun je ook een stuk fietsen, mediteren, muziek maken, dansen, ademhalingsoefeningen doen, yoga uitoefenen of met vrienden afspreken.

monday blues

5. Een goed begin is het halve werk

Zorg dat je de maandag goed begint. Dat start al op de vrijdag voor het weekend. Rond alle taken af en neem de tijd om het naast je neer te leggen. Alleen op die manier kan je de nieuwe week met een schone lei beginnen.

Daarnaast is het slim om op maandag de belangrijkste taken in te plannen. Dan heb je dat maar alvast gehad. Maak van de maandag een flitsende start, zodat de rest van de week positief een aangenaam wordt. Nieuwe week, nieuwe kansen!

6. Geen ruimte voor negativiteit

Iedereen is maandagmorgen weleens overspoeld met negatieve gedachten en somberheid. Alsof er een zwart doek over je wereld geslagen wordt. Om dat te voorkomen is het zaak om ook leuke dingen in te plannen op maandag. Ga naar de bios, spreek met vrienden af, plan een date in of pak een goed boek.

7. Blijven lachen

Lachen is daadwerkelijk gezond, ook al forceer je het. Het werkt stressverlagend en ontspannend doordat er endorfine vrij komt, ook wel het gelukshormoon genoemd. De niveaus van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline nemen af. Vergeet daarom niet te lachen, ook op maandag. Bekijk grappige video’s, spreek met vrienden af of haal gekke herinneringen op.

You can do it!

Herken jij de Monday blues en wil je er vanaf komen? Dankzij bovenstaande tips ben jij helemaal klaar om je winterdip te overwinnen. En denk eraan: niet uitstellen maar actie ondernemen!

Moeite met plannen en organiseren? Laat het er niet bij zitten en schakel een ervaren studiebegeleider in. BijlesHuis helpt jou met individuele begeleiding op maat. Weinig tijd? Geen punt, de bijlessen vinden plaats op momenten dat het jou uitkomt. Aan huis óf online!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

weekplanning plannen Monday Blues