Uitvliegen! Een complete gids om de juiste studie te kiezen

Rond studeren 3 min read

Het einde van het schooljaar nadert met rasse schreden en voor heel wat laatstejaars betekent dat: keuzes maken en knopen doorhakken. Je stond waarschijnlijk al te trappelen om je vleugels uit te slaan en te mogen proeven van de wondere wereld van het hoger onderwijs. Hoe maak je de juiste studiekeuze? Wij helpen jou om terug door de bomen het bos te zien.

De standaardprincipes om een goede studiekeuze te maken zijn drie belangrijke vragen die je jezelf moet stellen: Wie ben ik? Wat is het aanbod van het hoger onderwijs? En hoe weet ik of mijn keuze een goede keuze is?

Kiezen is niet altijd verliezen

Op de meeste middelbare scholen wordt er tijdens het laatste jaar zorgvuldig aandacht besteed aan het maken van een doordachte studiekeuze. Misschien vulde jij ook wel al een paar vragenlijsten in, ging je al een kijkje nemen bij hogescholen of universiteiten, of kon je zelfs een paar lessen meepikken van een opleiding die jou aanspreekt. Uit onderzoek blijkt dat hoe meer werk je maakt van je studiekeuze, hoe meer overtuigd je uiteindelijk achter die keuze staat én hoe groter je kans op slagen in het eerste jaar wordt. Maar hoe doe je dat nu, een goede keuze maken?

Ken jezelf - Waar ben ik goed in? Wat doe ik graag?

gap year, tussenjaar

We beginnen bij het begin: wie ben jij? Wat zijn jouw interesses? Waar ben je goed in en waar ben je graag mee bezig? Vraag eerst eens aan je leraren, vrienden of familie wat er volgens hen bij jou past. Heel vaak hebben zij andere inzichten dan jij. Om een antwoord te krijgen op die vragen, kun je daarnaast ook studiekeuzetesten maken. Even googlen, en je krijgt een keur aan verschillende sites. Sommige gratis, en andere waarvoor je soms een aardig bedragje moet neerleggen. Ze hebben in ieder geval allemaal een gemeenschappelijke deler. De vragen wie ben ik?, wat kan ik? en wat wil ik? Neem de tijd om de vragen zo waarheidsgetrouw mogelijk te beantwoorden. Je wordt beloond met een goed beeld van jouw studiehouding, je capaciteiten en je interesses.

Op verkenning - Wat is het studieaanbod?

Nu je meer zicht hebt op je vaardigheden en interesses, is het tijd om een kijkje te nemen naar wat het hoger onderwijs je allemaal te bieden heeft.

Studiekeuze123.nl, bijvoorbeeld, biedt een handige wegwijzer die je een duwtje in de rug geeft, ongeacht in welke school- of studiefase je je bevindt. Als middelbare scholier vind je er bijvoorbeeld studiekeuzetesten, een overzicht van hbo- en wo-opleidingen en een overzicht van open dagen, die je kan filteren op stad of op opleiding.

Sommige hogescholen en universiteiten hebben daarnaast hun eigen keuzetool ontwikkeld, zoals Universiteit Utrecht (UU), met een studiekeuze quickscan en een stappenplan Van studie veranderen en Tilburg University, waarin twijfel, heroriënteren en overstappen onder andere worden aangekaart.


Deze sites bieden weliswaar info die bedoeld is voor studenten die al begonnen zijn en erachter komen dat het toch niet helemaal is wat ze hoopten. Maar ook als je net begint, is het goed om je daarover in te lezen. Verdiep je voor het begin aan een studie zo goed mogelijk maar – en dat heeft zeker iets tegenstrijdigs – weet ook dat je pas écht voelt of een opleiding bij jou past als je er middenin zit. Bovendien: door alle twijfelpagina’s en overstapadviezen wordt duidelijk dat je niet de enige bent die twijfelt, of in één keer de perfecte studie vindt.

Wat is jouw motivatie?

Tenslotte is het belangrijk te weten waarom je een bepaalde keuze maakt. Wat is jouw motivatie om voor een opleiding tot bijvoorbeeld productontwikkelaar te kiezen? Waarom wil jij graag aan de slag als, pakweg, kinesitherapeut? Het kan handig zijn om sommige testen een tweede keer in te vullen, maar dit keer met jouw studiekeuze in het achterhoofd. Ben je bereid regelmatig te blokken aan ellenlange auteurslijsten of kies je toch beter voor die meer praktische taalopleiding? Zie je jezelf de boekhouding van een groot bedrijf verzorgen? Wees realistisch en verzamel zoveel mogelijk informatie over je voorkeursopleiding(-en). Probeer handboeken in te kijken of zoek contact met studenten uit het eerste jaar én met afgestudeerden. Zo krijg je een totaalplaatje van de opleiding en de perspectieven daarna.

Zorg ervoor dat je goed voorbereid aan je nieuwe avontuur begint en vergroot op die manier meteen je slagingskansen.

Ben je op zoek naar een duwtje in de rug om af te studeren? Kijk even bij BijlesHuis voor ervaren docenten. Wil je zelf graag bijlesdocent worden? Registreer je dan op deze pagina.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

studiekeuze uitvliegen middelbaar studie
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter