Sterke verhalen | 1 min read

Hoe gamificatie de opleiding van Marie redde

Dit was de noodkreet van Marie, een 18-jarige studente MBO.

Marie moest slagen voor alle vakken om naar het volgende jaar over te gaan. Helaas dreigde ze te zakken voor Duits, omdat ze naar eigen zeggen niets uit het hoofd kon leren en daardoor de Duitse grammatica niet onder de knie kreeg. Ze werd wanhopig naarmate het schooljaar vorderde en ging op zoek naar bijles Duits.

bijles duits

De docente, Emmy, stelde vast dat Marie ijverig grammaticaregeltjes uit het hoofd leerde, maar niet met een effectieve methode. De leerstof bleef dus niet plakken. Ze ging op zoek naar een studiemethode die bij de studente paste, en die vond ze door te vragen naar Maries buitenschoolse activiteiten. Tijdens het weekend serveerde Marie namelijk drankjes op het terras van een restaurant. Emmy vroeg haar hoe ze de bestellingen telkens uit het hoofd kon onthouden. Dat lukte Marie door in beweging te blijven en niet stil te zitten, dan kon ze zelfs drankjes van drie weken geleden herinneren en aan de juiste personen linken.

"Marie had wel degelijk een sterk geheugen maar hanteerde de foute techniek." -Docente Emmy

De docente kreeg hierdoor het idee om grammaticale schema's op een whiteboard te schrijven en daarvan een “terras” te maken. Marie ontdekt dat het heel ontspannend en effectief werkte als zij rondliep terwijl ze ging studeren en zich het terras voorstelde. Ze koppelde in dit terrasspel ‘mensen’ aan hun ‘drankjes’. Dat waren dan in werkelijkheid bijvoorbeeld Duitse lidwoorden aan hun zelfstandig naamwoord, of voorzetsels aan de naamval waarbij ze hoorden.

bijles duits

Nadat Marie thuis verder oefende in haar ingebeelde grammaticarestaurant, kon ze telkens alle grammatica van de voorbije les vlot onthouden. De volgende maanden bleef ze dat dan ook doen, tot ze op het eind van het jaar zonder problemen slaagde voor haar examen. Het 'terrasspel' was dus de sleutel tot het verderzetten van haar opleiding!

Alle dank en credits gaan uit naar docente Emmy.

Heb je zelf problemen met Duits of een ander vak? Neem contact op met BijlesHuis voor een begeleiding op maat!

Related stories