Wat te doen met een student met examenstress in huis?

Voor ouders 4 min read

Het kan geen gezinslid zijn ontgaan: de examens zijn begonnen. Dat betekent examenstress voor de student, maar ook meer stress in huis. Veel ouders zijn ook gespannen tijdens de examenperiode, en broertjes en zusjes merken dat en kunnen ook een beetje uit hun doen zijn of zelfs jaloers worden op de extra aandacht die de examenkandidaat krijgt. Ouders kunnen tijdens de examenperiode angstiger en vermoeider zijn, maar de meeste studenten waarderen het meeleven van hun ouders wel.

Gezonde stress

Een beetje stress is niet erg, dat is juist functioneel. Door een beetje examenstress ben je scherp en let je goed op. Je voelt dat het er nu op aan komt, en dat maakt dat je beter leert en gemotiveerd bent. Als je in het weekend nooit aan je huiswerk zit, doe je dan nu waarschijnlijk wel 'want, de examens...'. Zulke spanning is gezond. Het kan er ook voor zorgen dat je wat meer 'klaagt' over pijntjes en ergernissen of dat je prikkelbaar bent. Tot op zekere hoogte is dat te begrijpen en moeten de omstanders even wat liever voor je zijn.


Maar te veel spanning is natuurlijk niet gezond. Te veel examenstress kan je blokkeren, waardoor je denkt: 'laat ook maar, het wordt toch niets'. Je kunt opeens niet meer goed slapen, je krijgt woede- of paniekaanvallen of je krijgt een black-out. Je hersenen hebben dan te veel stress en kunnen het niet verwerken.

Een goede planning kan je daarbij helpen. Je plant dan blokken in waarin je echt studeert en dus niet op je telefoon zit. Desnoods leg je je telefoon die tijd gewoon ergens anders. De overige tijd leer je niet, dus ook niet even overkijken. Zo bied je jezelf een structuur van leren én ontspanning. Ontspanning is ook tijdens de examenperiode erg belangrijk, zo raak je de stress kwijt en hebben je hersenen de tijd om het net geleerde keurig op te slaan. Op examenoverzicht.nl vind je veel handige tips en tricks voor bijvoorbeeld het maken van een planning.

examenstress, examens

Belonen

Tijdens de examenperiode mag de examenkandidaat best een beetje verwend worden. Het lievelingseten of een lekker toetje is een hart onder de riem. Houd daarnaast het groente- en fruitpeil van de examenkandidaat een beetje in de gaten. Die voedingsstoffen heeft het lichaam juist nodig om optimaal te kunnen functioneren. Nu houden de meeste studenten niet zo van een appel of banaan, maar een frisse smoothie of fruitsalade gaat er meestal wel in. Handig, want vooral in een smoothie kun je ontzettend veel fruit en groente kwijt. Extra fijn, want een smoothie is zo gemaakt. Hier vind je veel lekkere en gezonde inspiratie.

Vrij van het huishouden

Het is één van de meest effectieve manieren om je kind het gevoel te geven dat je hem/haar steunt: ontsla hem of haar van huishoudelijke taken tot de examens voorbij zijn. Op die manier voelt de examenkandidaat echt hoe belangrijk je als ouder zijn of haar inspanningen vindt. En dat kan er weer leiden tot extra motivatie. Het is ook fijn om er even wat minder op te letten of er geen rondslingerende sokken en shirts op zijn/haar kamer liggen. Na de examens gewoon even de bezem erdoorheen. En je zult het merken, zoiets geeft de examenkandidaat lucht en het zal erg gewaardeerd worden.

Rust: letterlijk en figuurlijk

Studeren lukt het beste in een rustige omgeving. Veel studenten moeten hier even aan wennen. Je hebt toch steeds de neiging om even op je telefoon te kijken, water te gaan halen, en ga zo maar door. Maar blokken is gewoon zitten en leren. Het helpt erg als er een ruimte in huis is, waar dat ook kan. Deelt de examenkandidaat een kamer met een broer of zus? Zorg dan dat die tijdelijk ergens anders slaapt, of niet zomaar de hele tijd de kamer binnen komt als de examenkandidaat aan het studeren is. Zet zelf ook de radio niet te hard als je weet dat je zoon of dochter aan het leren is.

Rust in de figuurlijke zin van het woord is ook belangrijk. Vraag niet steeds hoe het gaat, of 'of hij op schema is'. Vraag niet te veel en kijk waar de examenkandidaat zelf mee komt. De ene student vind het fijn dat je hem even overhoort, de ander waardeert het veel meer wanneer je niets zegt, maar er wel een kop thee inschenkt als hij naar beneden komt. Kijk vooral naar je kind, dat vertelt vaak net zo veel als wanneer je hem of haar wat vraagt. Neem de examenkandidaat een keer op sleeptouw naar een ijssalon en vraag hoe het met hem zelf gaat.

Ontspanning

Het kwam net al even naar voren, maar ontspanning is extra belangrijk. Blokken ook, maar de boog kan niet steeds gespannen staan. Let er op of je kind af en toe ook gewoon niets doet. En let er voor jezelf ook op: loopt de spanning even hoog op? Ga dan een eind fietsen, sporten of lees een hoofdstuk uit je boek. Een ontspannen ouder die er niet de hele tijd bovenop zit, is veel fijner dan een gestresste ouder die de hele tijd van alles vraagt.

Lukken die examens echt niet? We helpen je graag op weg met een ervaren studiebegeleider.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.examens examenstress
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter