Tips voor thuisonderwijs tijdens de coronacrisis

Voor ouders 4 min

De impact van de coronacrisis is in alle lagen van de samenleving te voelen, zo ook in het onderwijs. Zonder aanwezigheid van de docent en zonder directe ondersteuning is bijleren een lastige opgave. Toch zien we veel scholen ontzettend hard ploeteren om online lessen te verzorgen en het lesmateriaal zo goed mogelijk te ordenen. Een uitstekend voorbeeld van ‘roeien met de riemen die je hebt’. Chapeau daarvoor!

Al deze aanpassingen doen beroep op de zelfstandigheid van een kind. Voor sommige kinderen geen probleem, maar voor veel kinderen een behoorlijke uitdaging. Vooral wanneer je als ouder druk bent met je eigen werk en weinig tijd hebt om je kind te ondersteunen. Studieachterstanden liggen op de loer, met alle vervelende gevolgen van dien.

Daarom is het zaak om je kind te blijven motiveren zijn of haar schoolwerk te doen. Plan bijvoorbeeld een half uur per dag in om je kind daarbij te helpen. Blijf je zoon/dochter stimuleren, ook als de online lessen soms onduidelijk zijn. Een lange tijd geen les volgen heeft namelijk nadelige effecten volgens de pedagogiek. Al is het minder dan normaal, elke dag met schoolwerk bezig zijn is ontzettend belangrijk.

thuisonderwijs quarantaine

Zo organiseer je thuisonderwijs

Als ouder is het te veel gevraagd om de taak als docent over te nemen. Je hebt immers ook je eigen bezigheden en baan. Daarom bij deze praktische tips om thuisonderwijs voor je kind zo goed mogelijk te organiseren. We moeten ons met de hele samenleving door deze crisis heen slaan, en daar dragen wij op deze manier aan bij. Blijven doorleren is voor de ontwikkeling van een kind essentieel.

Ben je zelf te druk om je kind te helpen en merk je dat hulp écht nodig is? Dan is het een reële optie om beroep te doen op 1-op-1 online bijles in een veilige leeromgeving. Wij helpen vakspecifiek, maar ook met plannen en organiseren. Met alle kundigheid en passie leiden we jouw kind zo goed mogelijk door deze crisis heen.

Plannen en organiseren

Lang thuis zijn associëren kinderen direct met vakantie. Om dat beeld te verhelpen is het zaak een dagelijkse routine te creëren. Je kind hoeft echt niet zes uur per dag met school bezig te zijn, maar elke dag een paar uurtjes helpt ontzettend goed om achterstanden te voorkomen. Werk met een dag- of weekplanning (met tijden) zodat je kind precies weet waar hij/zij aan toe is. Houd het realistisch en wissel ‘huiswerktijd’ voldoende af met korte pauzes en leuke dingen.

Kinderen educatief activeren zonder schoolwerk

Naast het thuiswerk dat kinderen krijgen, bestaan er tal van opties om op een leuke wijze bij te leren. Hierbij 7 handige tips.

1. Podcasts, YouTube en luisterboeken

Op het internet zijn prachtige luisterboeken te downloaden. Soms zelfs gratis! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de LuisterBieb . Podcasts vind je genoeg op Spotify en op YouTube zijn zeer interessante filmpjes over specifieke lesstof te vinden. Voor de middelbare schoolkinderen is Universiteit van Nederland een aanrader.

2. Tv en iPad

Er zijn tal van educatieve programma’s op televisie en op uitzendinggemist.nl. Het programma proefkonijnen valt bij velen in de smaak je steekt er ook nog eens wat van op. Het zelfde geldt voor Het Klokhuis. Ook Netflixen met Engelse ondertiteling (of zonder) helpt je Engelse taalvaardigheden te verbeteren.

Je smartphone of tablet biedt ook tal van educatieve mogelijkheden:

3. Spelletjes

Gezelschapsspelen zijn soms behoorlijk educatief. Denk aan Triviant, De Slimste Mens (is ook een app), Rummikub, Scrabble, Yahtzee en memory. Voor de allerkleinsten is het leuk om tekeningen uit te printen of andere praktische, creatieve oefeningen te doen. Dit houdt je kinderen op een spelende manier bezig en het bevordert de fijne motoriek.

4. Online leerprogramma’s

Op het internet zijn talloze website waar docenten de origineelste lesideeën vandaan halen. Als ouder kun je daar je voordeel mee doen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Docentenplein.nl, podiumvooronderwijs.nl en spelenmetengels.nl. Schroom vooral niet om zelf eens te Googelen om passende educatieve programma’s te vinden.

5. Lezen

Veel boekhandels schrappen in deze crisistijd de verzendkosten om de burgers tegemoet te komen. Doe je er voordeel mee en bestel een goed en/of leerzaam boek. Lezen is altijd educatief verantwoord. Je kunt er natuurlijk ook een educatieve opdracht aan vast plakken door je kind bijvoorbeeld een recensie te laten schrijven. Niet zo veel te besteden? Zoek dan je favoriete boek op marktplaats.nl. Je vindt daar tweedehands topboeken voor kleine prijzen.

6. Samen sterk

Als kind wordt er nu ontzettend veel beroep gedaan op zelfstandigheid. Als ouder heb je namelijk weinig tijd door eigen werkzaamheden. Daarom is het zaak om samen met broers, zussen, klasgenoten, vriendjes en vriendinnetjes elkaar te helpen. Facetime met elkaar en maak samen opdrachten om elkaar te motiveren.

7. Plan een vragenuurtje in

Wij raden elk gezin aan om een dagelijks vragenuurtje in te passen. Spreek bijvoorbeeld met je kids af dat je elke dag van 19:00 tot 20:00 beschikbaar bent voor vragen en hulp. Uiteraard heb je dan ook de tijd om te controleren of alles naar wens verloopt.

Lukt het niet om je kinderen aan schoolwerk te krijgen of maak je je zorgen om leerachterstanden? BijlesHuis stelt je vrijblijvend een ervaren docent voor. BijlesHuis is dé marktleider in kwalitatieve online bijlessen in België en Nederland. Persoonlijk én verantwoord in tijden van corona.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

kind motiveren planning maken quarantaine studeren