Der, die of das? Onmisbare trucjes om het juiste lidwoord toe te passen

Bijleren: talen 2 min

Duitse lidwoorden zijn voor veel leerlingen een flinke doorn in het oog. Want is het nou der, die of das? Soms lijkt er geen logica in te zitten. Toch zijn er bepaalde trucjes om erachter te komen of het woord mannelijk, vrouwelijk of onzijdig is. Benieuwd naar deze trucjes? Lees dan snel verder.

In een eerdere blog las je al wanneer je welke naamval gebruikt. Daarbij is het belangrijk om het lidwoordgeslacht te kennen. In dit artikel vind je talloze overzichtelijke ‘hacks’ om het lidwoord aan het zelfstandig naamwoord af te leiden. Wanneer je op de betekenis en vorm van het zelfstandig naamwoord let, kun je het lidwoord direct te weten komen. Dit scheelt een hoop stampwerk! Maar pas op, er zijn een aantal uitzonderingen op deze regels.

Wanneer gebruik je ‘der’?

We beginnen met het lidwoord ‘der’. Wanneer je de betekenis van een woord onder een van de volgende ‘soorten’ kan indelen, is het 9 van de 10 keer mannelijk: seizoenen, weersverschijnselen, windrichtingen, dagdelen en dagen, valuta’s, auto’s, treinen, eten en drinken.

Zie onderstaand schema voor een aantal handige voorbeelden:

Duitse lidwoordhacks

Een mannelijk zelfstandig naamwoord herken je ook aan de vorm. De stam van een werkwoord die als zelfstandig naamwoord gebuikt wordt, is altijd mannelijk. Net als woorden die eindigen op ‘ig’, ‘ich’, ‘ing’, ‘ismus’, ‘ant’, ‘ekt’ of ‘or’.

Duitse lidwoordhacks

Wanneer gebruik je ‘die’?

Bij de volgende woorduitgangen herken je direct dat het om een vrouwelijk zelfstandig naamwoord gaat: ‘ung’, ‘ur’, ‘keit’, ‘heit’, ‘ei’, ‘ie’, ‘ik’, ‘ion’, is’, ‘anz’, ‘enz’, ‘ät’, ‘ek’, ‘schaft’ en bij zaken die eindigen op ‘e’. In bovenstaande gevallen gebruik he dus altijd ‘die’.

Duitse lidwoordhacks

Wanneer gebruik je ‘das’?

‘Das’ is een onzijdig/neutraal zelfstandig naamwoord. In onderstaande gevallen kun je een onzijdig zelfstandig naamwoord herkennen aan de vorm:

Duitse lidwoordhacks

Klaar is Kees! Je doet er goed aan om dit schema goed te bestuderen. Op die manier ben je in één klap beter in Duits.

Is Duits op zijn zachtst uitgedrukt niet jouw beste vak en kun je wel een helpende hand gebruiken? Twijfel dan niet langer en vraag bijles Duits aan. Onze bijlesdocenten zijn allemaal gediplomeerd. Wij helpen je 1-op-1, online of bij jou thuis. Geheel op jouw eigen tempo.

Word je graag op de hoogte gehouden van onze nieuwste artikels om bij te leren? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief! No worries, je krijgt geen reclame toegestuurd.

duits taal leren