In een ideale wereld fietst je kind met plezier naar school, studeert zonder moeite en vindt de schoolvakken leuk. Helaas is dat in de meeste gevallen niet zo, en dat is helemaal niet erg. Het is alleen zaak er als ouder goed op in te spelen. Veel kinderen vinden school namelijk meer een noodzaak dan dat ze het leuk vinden. Vooral als er veel toetsen of lange schooldagen op de planning staan. Voor kinderen zijn er hele andere dingen interessant zoals gamen, Netflixen of Whatsappen.
Klinkt herkenbaar toch? De vraag luidt nu hoe je hier als ouder mee om moet gaan. Is het slim om streng op te treden of je kind positief proberen aan te spreken? Intuïtief en op basis van emotie reageren is niet de slimste manier. Daarom kijken we in dit artikel naar cruciale strategieën die nut hebben. De kans is groot dat je na het lezen van dit artikel handvaten hebt om je kind te motiveren voor school.
Zorg voor een rustige leeromgeving
Zonder een veilige, rustige plek met weinig prikkels word het studeren en concentreren niks. Probeer een plek te creëren met voldoende ruimte, licht en een comfortabele stoel. Denk na waar dat het best kan: in de woonkamer? Slaapkamer? Of misschien een studeerkamer?
Zorg dat je altijd samen met je kind beslist waar de ‘studieplek’ in het huis komt. Belangrijk is vooral dat er weinig afleiding is en de studieplek altijd beschikbaar is.
Help plannen in plaats van straffen
Boze preken of straffen hebben vaak weinig zin als jouw kind zijn of haar huiswerk verwaarloost. Opmerkingen zoals de volgende hoor je vaak:
'Als je geen tijd hebt om te studeren, dan heb je ook geen tijd voor hockeytraining!'
Echter creëer je zo alleen maar meer afstand van je kind, terwijl je juist verbinding moet zoeken om samen tot een oplossing te komen.
Toon dus als eerst begrip voor de situatie. Dit kan met vragen als 'Hoe komt het dat je ineens veel huiswerk hebt?' of 'Waar loop je tegenaan?'.
Pas ook op met het woordje ‘moet’, en kijk in plaats daarvan samen naar een oplossing. Maak bijvoorbeeld samen een planning met schoolwerk, hobby’s, sport en andere activiteiten. Laat je kind zelf kiezen welke momenten voor huiswerk ingepland worden. Dit werkt veel beter dan zelf consequenties opleggen.
Positieve én constructieve feedback
Bij vooruitgang is het ten alle tijden zaak om dat te laten merken middels complimenten. Dit zorgt voor zelfvertrouwen en motivatie om het de volgende keer weer goed te doen. Je kind zal merken dat oefening kunst baart.
Schroom ook niet om te zeggen wat beter kan op een constructieve manier. Wanneer je zoon of dochter na hard werken nog steeds onvoldoendes haalt is het zaak samen naar een oplossing te zoeken. Focus je op het proces, niet op het resultaat. Het doel is om te blijven leren. Dit kan zijn door zelf hulp aan te bieden, van een oudere zus, van school of een bijlesinstantie als BijlesHuis.
Kind belonen bij een goed rapport?
Je kind motiveren om een goed rapport te halen is in essentie een goed plan. Knoop er echter geen materiële of financiële beloningen aan vast. Dan wordt de beloning dé drijfveer om goede resultaten te halen terwijl het juist moet gaan om de lesstof zo goed mogelijk toe te eigenen.
In plaats daarvan is het zaak je kind te doen inzien dat het een enorme investering is voor later, een middel om je leven naar wens in te richten. Zo raakt je kind – hopelijk – gemotiveerd. Wanneer je dat blijft aangeven werkt het in ieder geval op langer termijn. Geld en dergelijke geven is niet duurzaam.
Maar is belonen voor een goed rapport dan helemaal fout? Hoor ik je denken. Nee, hoor. Een goed rapport is reden tot blijdschap en dat mag gevierd worden. Haal samen een ijsje, ga een middagje zeilen, bestel een pizza of doe iets anders leuks samen.
Herken jij dit soort motivatie en/of planningsproblemen bij jouw kind? Individuele bijles aan huis is vaak dé oplossing! BijlesHuis werkt uitsluitend met ervaren en kundige docenten.
Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van de nieuwste artikels van Bijleshuis! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.