6 signalen dat jouw kind bijles nodig heeft

Voor ouders 4 min

Als ouder is het lastig in te schatten wanneer je zoon of dochter bijles nodig heeft. Het kan namelijk zo zijn dat je kind in een fase zit dat hij/zij minder gemotiveerd is en/of sneller afgeleid is. Dit kan bijvoorbeeld komen door een instabiele thuissituatie, het overlijden van een dierbare of de roerige en prikkelbare decembermaand. Wanneer je merkt dat je kind minder presteert, is het zaak hem/haar daar constructief op aan te spreken en het in de gaten te houden. Bovendien kan het geen kwaad om een gesprek met de betreffende leerkracht aan te vragen.

Blijft je kind voor langere tijd stuntelen met lesstof en overweeg je bijles aan te vragen? Lees dan de volgende zes situaties en ontdek of jouw kind bijles nodig heeft.

bijles nodig

1. Moeite met één vak

'Ik snap het niet!'

De leerkracht en jullie als ouders hebben de lesstof meerdere keren uitgelegd, maar je zoon of dochter krijgt het maar niet onder de knie. Ook stelt je kind vaak dezelfde vragen en blijven de rapportcijfers van een bepaald vak onder zijn of haar niveau. Wanneer deze situatie zich voordoet is het hoog tijd bijles aan te vragen.

Een ervaren en gespecialiseerde bijlesdocent helpt jouw kind aan huis op momenten dat het jullie uitkomt. Het is zelfs mogelijk om online bijlessen te volgen. Samen met de docent haalt jouw zoon/dochter de lesstof weer in. Zo raakt je kind niet achter op de rest van de klas en zullen de resultaten beter worden. Uiteraard is het zaak tijdig bijles in te schakelen, zodat de achterstand niet te groot wordt.

2. Behoefte aan meer uitdaging

'Dit is saai en veel te makkelijk.'

Wat veel mensen vergeten is dat bijlesdocenten er ook zijn om extra uitdaging te bieden. Er zijn tienduizenden kinderen in Nederland die zich op school vervelen omdat ze bepaalde lesstof te makkelijk vinden. Bijvoorbeeld omdat ze hoogbegaafd zijn. Dit kan zelfs uitmonden in nonchalance en concentratiegebrek. Merk je dat dit het geval is bij jouw kind? Dan is het slim om een bijlesdocent in te schakelen die jouw zoon of dochter uitdaagt met extra spannende lesstof. Dit kan verdieping van bestaande lesstof zijn, maar ook het aanleren van een extra taal of programmeren.

3. Moeite met leren

'Ik heb geen idee waar ik moet beginnen met leren’

Merk je dat je kind moeite heeft met leren? Dan is het een uitstekend idee om studiebegeleiding aan te vragen. Het is namelijk zonde als jouw zoon/dochter de theorie wel snapt, maar onderuit gaat omdat het leren niet lukt. Dit kan talloze oorzaken hebben zoals: verkeerd of niet samenvatten, te laat beginnen, foutief inplannen of leren op verkeerde momenten. Een bijlesdocent helpt jouw kind met plannen en organiseren. Binnen no-time vinden ze samen de luiste studeermethode die bij hem/haar past. Na een reeks bijlessen is het de bedoeling dat jouw kind het in de toekomst zelf kan.

4. Motivatiegebrek

'Ik heb er echt geen zin meer in. Het lukt toch niet.'

Het is zuur als hard werken niet wordt beloond. Veel studenten gooien de handdoek in de ring als ze de zoveelste onvoldoende terugkrijgen. Voordat het zelfvertrouwen van je kind naar beneden gaat, kan het helpen om een bijlesdocent in te schakelen. Een uurtje per week kan al veel verschil maken.

Persoonlijke begeleiding helpt leerlingen op een andere manier denken. Kwartjes beginnen opeens te vallen en voor je het weet haalt jouw kind weer een voldoende en is het zelfvertrouwen terug.

5. Uitstelgedrag

'Dat komt later wel!'

Begint jouw zoon of dochter veel te laat met leren? Of haalt hij de deadlines van opdrachten niet? Dan is het zaak hem/haar daarop aan te spreken en een helpende hand te bieden. Maak bijvoorbeeld samen een planning of stel voor iedere dag een uur vrij te maken om huiswerk te doen. Werkt dat niet? Dan is er altijd nog een redder in nood: de bijlesdocent. De ervaren leerkracht helpt met plannen, organiseren en structuur aanbrengen. Precies wat jouw kind in zo’n situatie nodig heeft.

6. Leerstoornis

'Dit lukt zo echt niet!'

Veel studenten met een leerstoornis zoals autisme, ADHD, dyslexie en dyscalculie hebben vroeg of laatbaat bij een bijlesdocent. Vaak moeten ze namelijk harder werken dan klasgenootjes. Zowel op gebied van taal en rekenen als qua concentratie tijdens het leren. Een gespecialiseerde bijlesdocent ondersteunt jouw kind op welke manier dan ook. Samen maken ze een leerplan dat exact aansluit bij het studietempo van jouw zoon/dochter. Dit verlicht de studielast op school en kan zelfs zorgen voor een zelfverzekerder gevoel bij jouw kind.

Een bijlesdocent ondersteunt, maar lost niet per definitie alle problemen op.

Onze ervaren bijlesdocenten weten als geen ander hoe ze kinderen in specifieke situaties moeten begeleiden. Echter is het zaak er niet blindelings vanuit te gaan dat alle studiegerelateerde problemen binnen de kortste keren verleden tijd zijn. De docent ondersteunt waar mogelijk en zet zijn/haar brede kennis in om jouw kind zo goed mogelijk van dienst te zijn. Echter is inzet van de student minstens zo belangrijk.

Heb je het gevoel dat jouw kind extra begeleiding nodig heeft? Schroom dan niet contact met ons op te nemen. We koppelen jouw zoon of dochter graag aan een gespecialiseerde docent bij jou in de buurt.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

bijles bijles nodig
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter